Diyete nereden başlasam?

Vermek istediğiniz 4-5 kilo var. Ama bir türlü nereden başlayacağınızı bilemiyorsunuz...

Haberin Devamı

Vermek istediğiniz 4-5 kilo var. Ama bir türlü nereden başlayacağınızı bilemiyorsunuz. Başlamak zor geliyor. Diyet sözcüğü irrite ediyor sizi, ceza gibi geliyor. Farklı yemek pişirmek gerekecek! Hareket etmek gerekecek, oysa spordan hiç hoşlanmıyorsunuz veya vaktiniz yok! Eee, o bayıldığınız bol çikolata soslu keke de veda etmek gerekiyor! Bir işe başlamak zordur, biliyorum. Ancak ilk adımları attıktan sonra gerisi çorap söküğü gibi gelecek, açılacaksınız. İşte kilo vermeye başlamak için kolayca atabileceğiniz ilk 10 adım. Eğer hepsini yapamam diyorsanız o zaman 5 tanesini seçin!

* Yiyecek günlüğü tutun

Çoğu kişinin argümanı: "Fazla yemiyorum; ama kilo alıyorum!" Yiyecek günlüğü tutan kişi gerçekte ne yediğini açık-seçik görebiliyor. Çoğumuz farkında olmadan sandığımızdan çok daha fazla kalori alıyoruz.

* İki bardak daha fazla suyu için

Su kilo vermeye yardımcı bir makro besin. Daha fazla yemenizi engelliyor. İçtiğiniz su miktarını 2 bardak daha artırın. Doğal mineral seviyesi yüksek suyu tercih edin.
3Makul hedefler koyun
‘Bu ay 6 kilo kaybedeceğim’ yerine ‘3 kilo vereceğim’ daha mantıklı, sizi germeyecek, ulaşılabilir bir hedef olacaktır. Elinize 3 kiloluk bir paket alıp bakın! Nasıl? Ağır, değil mi? İşte küçümsediğiniz 3 kilo bu kadar!

* Egzersize başlayın

Çok şey değiştiriyor. Öncelikle metabolizmaya ivme kazandırıyorsunuz. Kas yapımı başlıyor. Bantta veya dışarıda 40-50 dakika değil, 20-30 dakika yürüyün. Bu bile fark yaratacaktır.

* Duyuru yapın

En yakınınızdakilere, arkadaşlarınıza, "Ben hafiflemeye karar verdim. Hedefim şudur!’ diye duyuru yapın. Bu size sorumluluk yükleyecektir.

* Kayıt tutun

İstatistiksel olarak kaydedilmeyen şeyde başarı yoktur! Her hafta düzenli olarak kilonuzu kaydedin. Hedefe ne kadar kaldığına bakın.

* Yenilgi hissine kapılmayın!

Arada fazla kaçırabilirsiniz, kilonuz bir sonraki gün yüksek çıkabilir. Dünyanın sonu değil bu! Yapabileceğinizi gördünüz. Yenilgi hissine kapılmayın, kimse mükemmel değil. Devam edin!

* Akşam yemeğinizi 30 dakika-1 saat daha öne çekmeye çalışın

Akşam yemeğinin ne kadar erken yerseniz kilo vermek o kadar kolaylaşıyor. Çünkü hava kararınca metabolizma hızımız da düşmeye başlıyor.

* Meyve tüketimini artırın

Meyve tüketimini artırmak bol şekerli, şerbetli tatlıları atıştırmanın önüne geçebiliyor. Elma, armut, erik, şeftali gibi kan şekerini hızlı yükseltmeyen meyveleri tercih edin.

* Diyet değil, yaşam stil değişikliği olarak algılayın

Yeni beslenme ve yaşam biçiminizi bir diyet programı değil, yaşam stili değişikliği olarak algılayın. Ancak o zaman sürekli hale getirebilirsiniz.

Diyabeti 2 ayda yenmek mümkün!

Yeni bir araştırma diyabet hakkında şimdiye kadar bilinenleri alabora etti. Diabetologia dergisinde de yayımlanan araştırmada deneklere 2 ay boyunca 600 kalorilik çok düşük kalorili bir beslenme programı uygulanmış. Bu yöntem pankreasın kendisini tıkayan yağlardan temizlenmesini sağlamış. Böylelikle pankreas daha rahat insülin hormonu salgılamaya başlamış. Araştırmacılara göre bu sonuç şeker hastalığını ömür boyu sürecek bir hastalık statüsünden çıkarabilir. 11 denek üzerinde yapılan araştırmada, deneklerin hepsinde şeker hastalığı belirtilerinde yüzde 100 düzelme görülmüş. Deney sona erdikten, bu beslenme programından çıkıldıktan sonra bile deneklerin yüzde 64’ü 3 ay boyunca şeker hastalığı belirtilerinden yakınmamışlar. Araştırma ekibinin başındaki İngiltere, New Castle Üniversitesi’nden Prof. Roy Taylor ‘ın açıklaması şöyle “Yıllar sonra insanların diyabetsiz bir yaşama geçebilmeleri çok önemli bir gelişme. Bunun sadece 8 haftada gerçekleştiğini düşünmek önemini daha da artırıyor! Bu araştırma Tip 2 diyabet konusunda bir çığır açacak. Bundan sonra diyabet tanısı konanlara durumlarını daha farklı bir biçimde anlatabileceğiz. Şimdiye kadar hep diyabet tanısı koyduklarımıza bu hastalıkla ömür boyu başa başa kalacakları, üstelik ileride durumun daha da kötüleşebileceği bilgisini veriyorduk. Bu son araştırma her şeyi değiştiriyor, hastalığı tersine çevirebileceğimizi gösteriyor. “
Programda diyet sıvı içecekler ve nişastalı olmayan sebzeler verilmiş. (Ispanak, biber, domates, yeşil fasulye gibi...) Bir de karşılaştırma yapmak için grup oluşturulmuş. Bu, şeker hastası olmayan bir kontrol grubu imiş. 8 hafta boyunca pankreslarından salgıladıkları insülin miktarına, karaciğer ve pankreaslarındaki yağ miktarına bakılmış. Sadece 1 hafta sonra bile araştırma ekibi kahvaltı öncesi kan şekerinin normale döndüğünğü gözlemlemiş. Yağ seviyesindeki bu azalmayla birlikte pankreas normal insülin salgısına da başlamış. Sonuçta yemek sonrası kan şekeri düzeyinin de iyileşmeye başladığı görülmüş.

Prof. Roy Taylor: Yediğinizi yakın

‘Tip 2 Diyabetin tamamen vücuttaki enerji dengesiyle ilgili olduğunu düşünüyoruz. Eğer yakabildiğinizden daha fazlasını yiyorsanız, fazla kalori karaciğer ve pankreasta yağ olarak depolanıyor. Bu da bazı insanlarda şeker hastalığına yol açıyor.’

DİĞER YENİ YAZILAR