Selülite karşı nasıl beslenmeliyiz?

Cilt içeriden beslenir, güçlenir, güzelleşir...

Haberin Devamı

Selülite karşı beslenmede ana hedef katı yağlardan uzak durmak, bol lifli beslenmek ve bol su içmektir. Selülitle baş etmekte yalnızca dışarıdan cilt üzerine uygulanan kremlerden mucize beklemek yanlış! Cilt içeriden beslenir, güçlenir, güzelleşir. Unutmayın; hücrelerimizi oluşturan yiyip-içip, sindirdiklerimizdir.

NELERE EVET

* Su

Su vücuttan toksinlerin atılmasını kolaylaştırıyor. Dolaşımı rahatlatıyor. İştah azaltıcı etkisi olduğu için fazla yemeyi, yağlanmayı engelliyor. Ne kadar su içerseniz için; 0 kalori ve en sağlıklı içecek.

* Yeşil çay

Antioksidan özellikleri var. Vücuttan toksinlerin atılmasını kolaylaştırıcı etkiye sahip. Günde 2 fincan içmeyi alışkanlık haline getirin. Tadını siyah çay kadar sevmesem de ben de ilaç niyetine günde 2-3 fincan mutlaka içiyorum.

* Taze meyve sebze

Ispanak-roka-maydanoz-yeşil soğan-marul semizotu gibi koyu yeşil renkli sebzeleri tercih edin. Antioksidan güçleri daha yüksek ve bol su içerirler. Vücuttan idrarın atılmasını kolaylaştıran karpuz-kiraz-kuşkonmaz- kereviz-salatalık gibi meyve ve sebzeleri de ihmal etmeyin.

* Omega 3 yağ asitlerini içeren yiyecekler

Omega 3 yağ asitleri cilt güzelliği için olmazsa olmazlardan. Cildi güzelleştiriyor, dolaşımı rahatlatıyor, metabolizma hızını artırıyorlar. Balık, özellikle de ton-somon-uskumru-palamut-hamsi gibi yağlı balıklar, keten tohumu, ceviz en iyi kaynaklar. Şu sıralarda bol olan sebzelerden semizotu da harika bir Omega-3 kaynağı.

* Omega 6 yağ asitlerini içeren yiyecekler

Evening Primrose Oil (çuha çiçeği yağı), ayçiçeği-soya mısır özü gibi sebze yağları, ceviz, fındık, bademde bol bulunur.

* Zeytinyağı

Zeytinyağının içinde bol E vitamin var. E vitamini cilde destek veren dokuyu güçlendirir.

* C vitamini

Cildin destek dokusu olan kollagen yapımında görevli, vücudumuzun kullandığı en güçlü antioksidanlardan. Bu yüzden de selülitle savaşta önem kazanıyor. C vitamini en çok kırmızı ve yeşil biberde var. Ayrıca koyu yeşil yapraklı tüm sebzeler, domates, narenciye grubu meyveler, çilek, bezelye, soğan güçlü kaynaklar.

* Egzersiz

Egzersiz kan ve lenf dolaşımını hızlandırıyor, metabolizma hızını artırıyor, toksinlerin atılmasını kolaylaştırıyor. Haftada 3-4 kez 30-40 dakika tempolu yürümeyi alışkanlık haline getirin. Egzersiz dışı günlük aktivitenizi de artırın. Merdiven çıkmak, kısa mesafeleri yürüyerek gidip gelmek, tv seyrederken arada yerinden kalkmak bile hep artılarla size geri dönecektir.

NELERE HAYIR

* Kafein

Kafein sağlıklı bir cilt için gerekli olan çinko mineralinin emilimini engelliyor. Kan damarlarını daraltıcı etkisi var , kan dolaşımını aksatıyor; bu da selülite yol açan nedenlerden biri. Ama biliyorum; şöyle güzel bol köpüklü bir Türk kahvesi keyfini hiçbirimiz kaçırmak istemiyoruz! O zaman sınır koyun; günde 1 fincan kahveyi geçmeyin.

* Şeker

Fazla şeker vücutta yağ olarak depolanır. Özellikle paket yiyeceklere dikkat! Bisküviler, kekler, şekerlemeler, çikolata, dondurmayı minimuma indirin.Vücuda rafine şeker
(toz şeker) girdikçe insülin salgısı artıyor, bu da vücutta yağ depolanmasını ve selülit oluşumu hızlandırıyor.

* Tuz

Aynen açık pakette kalan tuzun nemlenip şişmesi gibi, fazla tuz da vücutta su tutup bizi şişirmeye başlıyor, dolaşımı aksatıyor. Ekmekte, peynirde, zeytinde, konserve ve paket yiyeceklerde, tatlı da olsalar bisküvi ve keklerde hep tuz var.

* Doymuş yağ içeren yiyecekler

Süt, peynir ve yoğurdun yağsız veya az yağlı formlarını tüketmeye alışın. Yağsız eti tercih edin. Sosis sucuk-salam gibi yiyecekleri minimuma indirin . Hidrojene yağ içeren yiyeceklerden uzak durun. (çoğu margarinler, hazır bisküviler-kekler-paket yiyecekler gibi...)

* Alkol

Alkolün hem kalorisi fazladır, hem de pankreastan insülin salınımını artırır; yani yağlanmaya, vücutta daha çok yağ depolanmasına yol açar.

* Sigara

Damarları daraltıcı etkisi ve yüksek toksin içeriğiyle kesinlikle uzak durulması gerekiyor.

GENÇ KALABİLMEK İÇİN 20 ALTIN KURAL

Vücudunuzu susuz bırakmayın
Vücudumuzun yüzde 50’sinden fazlası sudan oluşuyor. Vücuttaki tüm metabolizma işlemleri için, hücrelerimizin sağlıklı işleyebilmesi için su gerekli. Her hücremiz minyatür bir fabrika gibi. Bu fabrikanın atıklarını uzaklaştırabilmesi için su şart! Hedef günde en az 8 bardak su olmalı. Doğal mineralden zengin suyu tercih edin.
Günlük kalori tüketiminizi azaltın
Yaşımız ilerledikçe metabolizma hızı; yani yiyecekleri yakma hızı azalıyor. Yaşla birlikte hızlı kilo artışının ana nedeni bu. Her 10 yıllık süreçte metabolizma hızımız büyük bir değişim gösteriyor. Farelerle yapılan deneylerde günlük kalori alımı yüzde 40 azaltıldığında yaşam süresinin 1 yıl kadar uzadığı saptanmıştı. Aynı zamanda şu anda Amerika’da süren bir maymun deneyi de bunu yeniden kanıtladı. Wisconsin Üniversitesi’nde süren deneyde kalorisi yüzde 30 azaltılmış bir diyetle beslenme maymunlar istediğini yiyen maymunlara göre çok daha genç ve dinç kaldılar.
Renkli yiyeceklerle beslenin
Antioksidan; kansere ve yaşlanmaya karşı koruyan bileşikler bitkilere renk veren pigment denilen kısımda bulunuyor. Hep aynı sebze-meyveyi seçmeyin. Buzdolabınızı rengarenk sebze meyvelerle donatın.
Bol balık yiyin
Balık güçlü bir protein kaynağıdır, direncimizi artırır. Ton, somon, uskumru, hamsi, sardalya gibi balıklar Omega-3 yağlarından çok zengindirler. Bu yağlar vücutta tüm hücrelerin daha sağlıklı çalışması için önemli. Kilo verme-koruma, kalp-damar hastalıklarından korunma, kan şekeri düzenlenmesinden cilt güzelliğine kadar pek çok yararlı etkileri var.

B ve E vitaminini yeterli almaya dikkat edin
Düzenli B vitamini desteği kalp hastalığı riskini artıran homosistein seviyelerini düşürülebiliyor. Sebze yağlarında bol bulunan E vitamini de yine homosistein seviyesini düşürmeye yardımcıdır. Bu vitaminleri bir doktora danışarak kullanmalısınız.
Doğayla uyum içerisinde olun
Erken kalkıp, erken yatın
Gün ışığından daha çok yararlandıkça kilo verme ve korumanın da kolaylaştığını, kendinizi çok daha iyi hissettiğinizi göreceksiniz.
Daha çok hareket edin
Günde en az 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın. Amerikan Tıp Enstitüsü sağlıklı kalabilmek için gerekli egzersiz miktarını önceki yıl 30 dakikadan 1 saate çıkardı.
Bel bölgenizdeki yağlanmayı en aza
indirmeye çalışın
Bel bölgesindeki yağ dokusu vücudumuzun zararına çalışan bir organ gibidir! Kan şekeri dengesini bozar, kalp-damar hastalığı, kanser riskini artırır, ömrümüzü kısaltır.
Kalp hızınızı artırıp azaltacak egzersizler yapın
Kardiovasküler aktiviteler kalbinizi güçlendirir, yağ yakmanızı sağlar. Kalbinizi zorlanabileceği durumlarda daha iyi çalışmaya hazırlar.
Ağırlık kaldırın
Ne kadar fit olursanız olun 45 yaşlarına geldiğinizde her yıl kas ağırlığınızın yüzde 1’ini kaybetmeye başlıyorsunuz. 20’li 30’lu yaşlarda ağırlıkla çalışmaya başlamalısınız. Bu hem kemik erimesini önler, hem kas kütlenizin artmasını sağlar
Beyninizin de genç kalabilmesi için öğrenmeye devam edin
Yaşlandıkça beyin hücrelerimiz aralarındaki sinaps denen bağlantıları kaybetmeye başlıyorlar. Bu da düşünme hızımızda yavaşlamaya yol açıyor. Beyninizi genç tutabilmek için bol bol zihin egzersizi yapın. Bir yabancı dil öğrenmeye çalışmak, yap-bozla uğraşmak, sudoku gibi...
İnsan diyeti yapın
Sizde olumsuz duygular uyandıran, negatif enerjili insanları yaşamınızdan çıkarmaya çalışın. Gülmesini bilen, pozitif enerji saçan, bardağın dolu tarafını gören arkadaşları tercih edin.
İyi uyuyun
Uyku hücrelerimizin yenilendiği, onarıldığı, vücudun savunma mekanizmalarının güçlendiği bir süreç. Herkesin kendini iyi hissettiği süre farklı, ama genç kalabilmek için en az 7 saat uyumanız gerekiyor.
Sigara içmeyin
Sigara kan damarlarını daraltıyor; besinlerin cildinize ulaşamasını engelliyor, cilt yaşlanmasını hızlandırıyor.
Cildinizi güneşin zararlı ışınlarından koruyun
Cilt yaşlanmasının yüzde 80"i ultraviyole ışınlarına bağlı. Her 10 yılda cilde renk veren pigment sayısında yüzde 10-20 azalma oluyor ve güneşe daha hassas hale geliyoruz.
Yüzde 100 UV koruması olan güneş gözlüğü kullanın
Böylece hem gözlerinizi korur, hem de göz çevresinde kaz ayağı görüntüsü oluşmasını engellersiniz.
Stresten uzak durmaya çalışın
Stres sağlığa zarar verebilecek mekanizmaları tetikliyor, çabuk yaşlandırıyor. Aşırı stresli bir insanın uzun ve sağlıklı yaşaması çok zor.
Cildinize iyi bakın
Parlak bir cilt gençlik göstergesi. Cildinizin sizden beklentileri neler mi? Antioksidanlardan zengin yiyeceklerle beslenmek, bol su içmek, yeterli uyku, sigara ve alkolden uzak durmak, stresi azaltmak.
Düzenli check-up yaptırın
Erken tanı yaşam kurtarıyor, unutmayın! Tıp çok ilerledi; erken tanı konan kanser türleriyle başa çıkmak, sağlıklı ve uzun yaşamak mümkün.
Sevin, sevilin, üretin
Üretmeyen insanın mutlu olabileceğine inanmıyorum. Mutsuz insanlar hep olduklarından yaşlı görünürler. İnsan sevmek, işi sevmek, pozitif bir kişiliğe sahip olmak sizi daha genç gösterecektir.

DİĞER YENİ YAZILAR