Hepatit B ile veremle savaşıldığı gibi mücadele edilmeli!

Tıp dünyası Hepatit B için toplandı

Haberin Devamı

Ankara’da 8. Ulusal Hepatoloji (Karaciğer Bilimi) Kongresi’ne katıldım. Amacım ülkemizde yaygın olan Hepatit B hakkında sizleri bilgilendirmek ve kongrenin onur konuğu Prof. Raymond Schinazi ile konuşmaktı.

Prof. Schinazi AIDS ilacını bulan, 3 milyon insanın hayatını kurtarmış bir bilim adamı. Ataları bizim topraklarımızdan geçmiş nadir bir deha. Hepatit B’ye karşı da günümüzde çok yaygın olarak kullanılan ilacı bulan kişi. 80 patenti var. ‘Uçağımız düşecek, yüklerin hafiflemesi gerekiyor deseler, Prof. Schinazi kurtulsun diye seve seve atlardım! İnsanlık için o kadar önemli bir kişi... Daha önce kendisiyle Paris’teki evinde AIDS üzerine konuşmuştum. Bu kez sıra Hepatit B"de.

* Prof Schinazi, Türk bilim adamlarına 1 saat konuşma yapmak için Atlanta’dan kalkıp Ankara’ya geldiniz. Çok yoğun bir bilim adamı olduğunuzu biliyorum. Nedir size bu uzun yolculuğu göze aldıran?

Çünkü Hepatit B Türkiye için çok önemli. En çok görülen ülkelerden birisiniz ne yazık ki. Oran yüzde 4, çok yüksek!

* Peki niçin bizde çok sık görülüyor?

Yakın temas! Aile içi geçiş sizde fazla. Banyoyu paylaşmak, ortak diş fırçası, jilet kullanmak... Bu çok bulaşıcı bir virüs.

* ‘Ülkenizde her bebek doğar doğmaz aşılanmalı’ dediniz konuşmanızda...

Bir anne-babanın çocuğuna yapabileceği en iyi şey bu! Böylece çocuğunuzu sadece Hepatit B hastalığından değil, karaciğer kanserinden de korumuş olacaksınız. Kanseri önleyebilen sadece 2 aşı var şu anda: Hepatit B ve HPV (Human Papilloma Virüs). Biri karaciğer, diğeri rahim ağzı kanserine yol açıyor. Her ikisinde de paranızın karşılığını fazlasıyla alıyorsunuz.

* Seksüel yolla bulaşan bir virüs aynı zamanda. Türk erkeklerinin
prezervatif kullanma alışkanlığının yerleşmediğini biliyoruz. Kadınlarımızın ise kendilerine ait manikür seti olmadığına hep tanık oluyorum...

Bu çok bulaşıcı bir virüs. Eğitimi artırın. ‘Veremle Savaş’ gibi bir politika izlemelisiniz. Kadınlar manikür aletlerini gözlerinin önünde alkolle temizletmeliler. Manikürcüler aşılanmalı.

Dövme mürekkebinde Hepatit virüsü canlı kalabiliyor!

* Gençlerde yine bir bulaşma yolu olan dövme modası iyice yaygınlaştı. Dövme mürekkebinde bile Hepatit virüsü canlı kalabiliyor! Bu konudaki görüşünüz nedir?

‘Dövme yaptırmayın’ demiyorum. Ama
iğneler alkolle iyice temizlenmeli. Size bir şey sormak istiyorum. Sizin gibi bakireliğin önemli olduğu ülkelerde kızlık zarına zarar vermemek amacıyla anal seks yapıldığını duydum. Bu doğru mu?

* Bu yolla bulaşma daha fazla oluyor, değil mi?

Anal sekste yırtık riski daha fazla. Bu da virüs için daha kolay bir giriş yolu yaratıyor. Ayrıca vajinal sekste de kadın eğer hazır değilse, vajinal ortam kuruysa, erkeğin zorlamasıyla yırtık oluşabilir. Virüs yine böyle bir açıklıkta daha kolay girecektir vücuda...

* Aşıdan Hepatit B kapılabilir mi peki?

Asla! İçinde enfekte edici virüs yok! Yüzde 95-98 etkili! Artık Hepatit A (bulaşıcı sarılık) ve Hepatit B aşısını birlikte içren aşılar da var. Tek doz üstelik.

* Hepatit B"ye karşı 3 ilaç buldunuz. Bunlardan biri çok yaygın kullanılıyor...

Evet. Ucuz ve etkili olduğu için. Çok güvenli. Hastalar bunu yaşam boyu aldıklarında siroza veya karaciğer kanserine yakalanmıyor.

Ülkenizde AIDS patlama yapabilir!

* “AIDS sizin için büyük sorun olabilir gelecekte” diyorsunuz...

Şu anda Türk arkadaşlarım burada önemli bir sorun değil diyorlar. Kore ve Çin de böyle diyordu. Şimdi hükümetleri kabul etti sorun olduğunu... Hepatit B, C ve HIV (AIDS virüsü) bulaşma yolu birbirine çok benziyor. Hepatit B sizde çok yaygın olduğu için AIDS konusunda da dikkatli olmalısınız. Bu konuda bir eğitim programınız yok. Unutmayın Almanya’da çok Türk var. Ve Almanya AIDS’in en yaygın olduğu ülkelerden biri. Türk erkekleri Almanya’da çalışıp evlerine, ülkelerine dönüyorlar. Hiçbiri melek değil. Virüsü bulaştırabilirler. Bir an önce eğitim ve araştırmaya başlamalısınız.

* Ya benim ülkem için çok önemli olan Hepatit B?

Bir 10-20 yıla daha ihtiyacımız var!

* AIDS?

En zor o! Ancak 20-30 yıl sonra...

Kısa kısa Hepatit B

* Hepatit B virüsünün yol açtığı bir hastalık.
* Karaciğere aşık bir virüs, başka bir organa yerleşmiyor.
* Ülkemizde yaklaşık 3 milyon kişi Hepatit B virüsünü taşıyor.
* Hepatit B virüsü AIDS hastalığının etkeni olan HIV‘den 100 kat daha bulaşıcı.
* Her yıl dünyada 1 milyon kişi Hepatit B virüsüne bağlı nedenlerden ölüyor.
* Karaciğer yetmezliği (siroz) ve karaciğer kanseri nedeni.
* Yüzde 95-98 etkili Hepatit B aşısı var.
* Ülkemizde en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Karadeniz’de görülüyor.
* Türkiye’de 10 Hepatit B hastasından sadece 1"i tedavi görüyor.
* Dünyada en çok Çin, Hindistan ve Endonezya’da görülüyor. Bu ülkelere yolculuk yapacaksanız, aşı yaptırmayı ihmal etmeyin.
Nasıl bulaşıyor?
* Virüs bulaşmış kan ve kan ürünleriyle
* Damar içi ilaç ve uyuşturucu ilaç kullanımıyla
* Cerrahi girişimlerle
* Akupunkturla
* Dövme ile
* Ortak kullanılan tarak, diş fırçası, tırnak makası, traş jileti, banyo malzemeleri, berber ve kuaför malzemeleri ile...
* Anne sütüyle
* Seksüel yollarla
* Vücut sıvılarıyla temasla (tükürük, ter, gözyaşı, semen, vajinal sıvı)
Hepatit B virüs enfeksiyonundan nasıl korunulur?
Aşılanarak! Güvenilir ve etkin bir aşısı var.
3 doz uygulanıyor. İlk aşıdan 1 ay sonra ikinciyi, 6 ay sonra üçüncü dozu yaptırıyorsunuz. Aşının koruyuculuğu 5-10 yıl.
Örneğin; 6 yıl önce Hindistan’a gitmeden aşı yaptırmıştım. Konferanstan döner dönmez hemen kan aldırdım; antikorlarıma baktırıyorum. Eğer vücudumda antikor düzeyi yeterli çıkmazsa tekrar aşı olacağım.
NOT: Ülkemizde yeni doğanlar Hepatit B virüsüne karşı rutin olarak aşılanıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR