Gençler hazır yemek yiyor bakliyat pişirmeyi bilmiyor sağlıksız besleniyorlar

Haberin Devamı

Reis Tarımsal Ürünleri’nin yaptırdığı araştırmadan çıkan sonuç bu... Gençler geleneksel bakliyat yemeklerinden uzaklaşmış. Araştırmaya katılanların yüzde 44’ü kuru fasulye, yüzde 46’sı kırmızı mercimek, yüzde 63’ü barbunya pişirmeyi bilmiyor. Yüzde 45’i de bulgur ve nohuttan uzak duruyor. Biz küçükken Profesör Ayşe Baysal mercimeği anlatır dururdu. Onun sayesinde mercimeği daha çok tüketir olmuştuk. Mütevazı baklagillerin yine reklama ihtiyacı var, kesin. Ben buradan başlıyorum.

Nohut-pilavla ete yakın protein alabilirsiniz

Protein sudan sonra vücudumuzda en fazla bulunan madde. Tüm vücudumuzda bulunuyor. Cilt, saç ve tırnaklarımızdaki kolajen ve keratin de proteinden oluşmuştur. Yani yeterli protein almazsak saçlarımız dökülür, tırnaklarımız kırılır.

İkiye ayrılıyor:

1) Yapısal protein

Kaslarda, kemiklerde ve bağ dokularında bulunur.

2) Fonksiyonel protein:

Hormon, enzim ve anti-bodilerde bulunur.

Proteinin yapı taşı aminoasitler. Vücudumuzda kullanılan 20 amino asit var. Bunlardan 8 tanesi vücudumuzda yapılamaz. Bunlara temel aminoasitler diyoruz. Komple protein kaynağıdırlar. Temel aminoasitler et, kümes hayvanları, balık, süt, peynir, yumurta, yoğurt ve soya fasulyesinde var. Bu yiyecekler yüksek biyolojik değere sahip.

Geri kalan 12 aminoasit ise eksik protein kaynağı. Sebze, meyve, baklagiller, tahıllar, quorn, kahvaltı yiyecekleri ve kuruyemişlerde bulunurlar. Bu yiyecekler düşük biyolojik değere sahipler. Vejetaryenlerin ve kolesterolü düşürmek amacıyla hayvansal proteini azaltan özel diyet programlarına girenlerin temel aminoasitleri alabilmeleri için değişik bitkisel kaynakları yemeleri gerekiyor.

İşte komple protein önerileri

- Baklagiller + pirinç, bulgur, kuskus, makarna, noodle

- Baklagiller + yoğurt

- Baklagiller + pirinç, bulgur, kuskus, makarna, noodle + yoğurt

- Kuru fasulye + pirinç veya kuru fasulye + esmer ekmek

- Peynir + ekmek

- Mercimek + pirinç veya mercimek + bulgur

- Balık + patates

- Kahvaltı yiyecekleri (cereal-müsli) + yoğurt veya süt

- Günlük protein ihtiyacımız ne kadar?

Kilo başına 0,75-1 gr. Bir erişkinin günde 35-40 gr kadar protein alması yeterlidir. Bebekler ve çocuklar büyüme için daha fazlasına ihtiyaç duyar. Günlük enerjimizin yüzde 10-15’ini proteinden almamız gerekir.

Sokrates’ın hedefi yarıya inmek

Sokrates 5 yaşında bir İngiliz kedi. Tam 10 kg; yani normalde olması gerekenin 2 katı. Veterineri uyarınca sahibi çareyi her yıl ev hayvanları için düzenlenen bir diyet yarışmasına onu da sokmakta bulmuş. “Fit Evcil Hayvanlar Kulubü”ne girenler 100 gün sürecek bir fitness planını uygulamaya koyuluyorlar. Şu anda 9 kedi ödül için yarışıyor. Onu minicikken alıp bakmaya başlayan sahibi Bill Duncan: “Sokrates’ın yiyip-içip, yan gelip yatmaktan daha çok hoşlandığı hiçbir şey yok!” diyor.Ödülü ne mi olacak?

4 gün Devon’da evcil hayvanlar otelinde konaklamak! Peki şimdi kazanmak için ne mi yapıyor? Normalde yediğinin yarısını yiyor.

Dr. Bradley’nin light mutfağı

Körili nohut


Malzemeler:

- Su bardağı haşlanmış nohut

- 5-6 olgun domates

- 2 kuru soğan

- 1 tatlı kaşığı köri

- 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası

- 1 yemek kaşığı acı biber salçası (veya 1 çay kaşığı kırmızı pul biber)

Hazırlanışı:

Nohutu geceden ıslatın. Sabah iyice yumuşayıncaya kadar kaynatıp süzün. Kabukları üzerinde kalsın. Soğanları rondoda iyice çekin. Domatesleri doğrayın. Köri ve salça çeşitlerini de ekleyip üzerini geçmeyecek kadar su ekleyin. (1,5 bardak kadar) Soğan-domates-baharat karışımı kaynasın, suyunu çeksin. Sonra içine nohutları da ekleyin. 10 dakika pişsin. Hazır...

DİĞER YENİ YAZILAR