3 ay düzenli yeşil çay içmek vücudu inceltiyor

Haberin Devamı

Yeşil çayın tadını siyah çay kadar çok sevmesem de ilaç niyetine günde mutlaka 2 fincan içiyorum. Çünkü antioksidan etkisi yüksek ve metabolizmayı hızlandırıyor.

Son araştırma sonucu Şangay Fudan Üniversitesi’nden geldi. Lipton Çay Enstitüsü sponsorluğunda yürütülen araştırmada, yeşil çayın zayıflamaya yardımcı olduğu kanıtlandı. 90 gün süren araştırmaya göre, “Yeşil çay Asya toplumunun vücut şekil ve yapısında olumlu etkiye sahip.”

Çalışma orta düzeyde kilo sorunu olan Çinliler üzerinde gerçekleştirilmiş. 18 ile 55 yaş aralığındaki 182 kişi 4 gruba ayrılmış. Her gruba düzenli olarak farklı kateşin* miktarında yeşil çay verilmiş. Günde iki bardak yeşil çay tüketen bireylerin, araştırmanın başlangıcında, 30, 60, ve 90’ıncı günlerinde, vücut kompozisyonları ölçülmüş.

Sonuç: Hiç yeşil çay kateşini tüketmeyen kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, en yüksek yeşil çay kateşini tüketen deney grubunun vücut ağırlığı, bel çevre ölçüsü, karın içi yağı ve toplam yağsız vücut kütlesinin azaldığı görülmüş.

Araştırma sonunda bilim adamları, yüksek kateşin içeren yeşil çayın 90 gün boyunca düzenli olarak tüketildiğinde, vücutta inceltici etkiye sahip olduğu sonucuna vardılar.

Araştırma programını yöneten Lipton Çay Enstitüsü görevlisi Dr. Niels Boon’un açıklaması şöyle: “Yeşil çay tüketiminin vücut yağı ve tüm vücuttaki yağ dağılımı üzerindeki etkisini analiz ettik. Araştırma sonunda yeşil çay kullanan bireylerde vücut ağırlığı ve yağlı kütlede anlamlı bir düşüş gözlemledik. Bu etkinin, özellikle karın bölgesindeki yağlar üzerinde güçlü olduğunu gördük.”

*Kateşin: Çay ile bazı meyve ve sebzelerde bulunan antioksidan etkili bitkisel besin.


***



Hapşırmaya başladık

Nezle-grip sarı alarm verdi, geliyorlar. Etrafta çoğalan hapşırıklardan belli! Her hastalıkta olduğu gibi nezle-gribi önlemede veya yakalanırsak iyileşme sürecini hızlandırmada yiyeceklerin büyük önemi var. Bu yüzden salgının başladığı bu mevsimde iki noktaya dikkat:

- Bağışıklık istemini güçlendirici vitamin-mineralden zengin yiyecekleri bol tüketin.

- Meyve ve sebzeyi artırın. Et, tavuk, balık, yumurta gibi güçlü proteinlere ağırlık verin.

- Şeker bağışıklık sistemini baskılar, bu yüzden kaçınmalısınız.

- Portakal C vitamini için iyi bir kaynak; 1 portakalda 50 mg kadar C vitamini var. Taze sıkılmış portakal suyu için. Hazır portakal sularına dikkat; çünkü çoğu şeker ilaveli, üzerlerini kontrol etmeden almayın

- Sigara içiyorsanız bu dönemde bırakmaya veya azaltmaya çalışın, çünkü her bir sigara vücuttan 25 mg C vitamini götürüyor.

İlk belirtiler ortaya çıktığında ne yapmalı?

Eğer hapşırık, boğazda yanma, ağrı gibi belirtiler ortaya çıkar çıkmaz hemen önlem almalısınız.

- Bol bol su ve bitkisel çay için.

- Meyve-sebze, et-tavuk-balığı artırın.

- Hafif ama besin değeri yüksek yiyecekleri tercih edin.

- Kendinizi sıcak tutun ve dinlenin.

- Doktorunuza danışarak C vitamini, çinko minerali, ekinezya ve sarmısak kapsülleri alabilirsiniz.


***



Türkiye’de bir ilk...

65 yaş üstüne artık indirim var!


Size daha önceki yazılarımdan birinde Amerika’daki bir uygulamadan bahsetmiştim. Amerika’da 65 yaşın üstündeyseniz restoranlarda yüzde 10-15 kadar indirim alıyorsunuz. “Ülkemizde emekli maaşları çok düşük, emekliler ara sırada olsa dışarıda güzel bir restoranda çekinmeden, keyifli bir yemek yiyebilmeli. Bu uygulamayı önce kim başlatırsa ben köşemde yayınlayacağım!” demiştim. Yanıt geldi, işte sözümü tutuyorum. Topkapı’daki Sur Balık Restaurant’ından aradılar; benim yazım üzerine 65 yaş üstüne artık yüzde 10 indirim uygulamaya başlamışlar. Topkapı Sarayı surlarının dibinde, denize 15 metre uzaklıktaki Sur’a sürekli gelenler arasında ünlü komedyen Cem Yılmaz da var. Bu bir başlangıç! Diğer lokantalar ve kafelerin de izlemesini çok isterim.


***



Sepetteki sağlık

Mürdüm eriği


Şeftali ve kirazla aynı aileden.

Anavatanı Asya.

Bol potasyum ve magnezyum minerali içeriyor; kan basıncını düzenliyor.

Magnezyum kas gevşetici özelliğiyle uykuyu da rahatlatıyor. Liften zengin; kabızlığı önlüyor. Ancak mutlaka kabuğuyla yiyin. Glisemik indeksi düşük; kan şekerini çabuk yükseltmiyor, diyetlerin baş tacı bir meyve. İçerdiği lutein adlı maddenin göz sağlığına katkısı büyük. 1 adet erikteki C vitamini oranı 6.2 mg. C vitamini direncimizin düşebileceği bu geçiş mevsiminde bizi hastalıklardan korur. Tüm koyu mor meyvelerde olduğu gibi antioksidan özelliği yüksek; kansere karşı koruyucu bitkisel besinler içeriyor. 1 adet ortalama boy mürdüm eriğinde 36 kalori var.

DİĞER YENİ YAZILAR