Kilo almadan oruç tutabilirsiniz

Ramazan ayı başladı. Hayırlı olsun! Oruç tutarken çoğu kişi kilo alıyor. Nedeni bütün gün hiçbir şey yemedikleri için akşam kendilerini tamamen bırakmaları...

Haberin Devamı

Sonrasında gaz ve şişkinlik, yanma, reflü yakınmaları başlıyor. Oysa azıcık dikkatle orucunuzu rahat tutabilirsiniz.

İftariyeliklere dikkat edin! En çok bunlarla kilo alınıyor. Pide-zeytin-hurma-reçel-peynir derken daha başlangıçta 200-250 kalori alınıyor. Bu da bantta 45 dakika kadar yürümek demek. Şarküteriden uzak durun. Pideyi ölçülü yiyin. Pidede 2 dilimi geçmemeye çalışın. Unutmayın un ve un haline getirilebilecekler kilo aldırır! Yavaş yiyin. Mide hacim reseptörleriyle çevirili. Bu reseptörlerin uyarıyı alıp beyne götürmesi, beynin de bize “doydun” komutu vermesi için 15-20 dakika gerekiyor. Bol su ve bitki çayı için. Gün boyu vücudunuz susuz kalacak. 1 şişe maden suyu da içebilirsiniz.


Sahur için 5 seçenek...
Kepekli tost, şekersiz çay
1 kase çorba, 1 dilim ekmek, 30 gr. light beyaz peynir
1 haşlanmış yumurta, 1 dilim ekmek, 30 gram light beyaz peynir, 3 zeytin
1 kase probiyotik yoğurt, 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 yemek kaşığı buğday kepeği, 1 elma rendesi, çay kaşığı tarçın (Bunları geceden hazırlayıp dolapta bekletin. Sahura kadar beklesin. Daha lezzetli hale geliyor)
Kepekli tost, çorba, içecek (Şekersiz siyah-yeşil-bitkisel çay veya su. Eğer tercihiniz siyah çay ise uykunuzun kaçmaması için çok açık içmelisiniz.)


İftar için 2 seçenek...
2-3 zeytin veya 1 hurma, 1 kase yağsız çorba,
1 dilim pide, 5 yemek kaşığı sebze yemeği.
El kadar et-tavuk-3 köfte, salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağlı-limonlu) Saat 21.00’de az şekerli sütlü tatlı, 1 porsiyon taze meyve veya 2 porsiyon taze meyve. Bol su için. İdeali ise saat 21.00’den sonra yememek.
1-2 zeytin veya 1 hurma 1 kase çorba-6 yemek kaşığı sebze yemeği, 1 dilim börek / 4 yemek kaşığı pilav-makarna-bulgur, salata, 1 kutu probiyotik yoğurt / cacık. Saat 21.00’de 1-2 porsiyon taze meyve... Rezene çayı iftardan sonra iyi gider.


Kimler oruç tutmamalı?
Hamileler
Süt verenler
Şeker hastaları
Kalp-damar hastalığı olanlar
Tansiyon hastaları
Kronik böbrek yetmezliği olanlar
Düzenli ilaç kullanması gerekenler
Yaşlılar
Vücut direnci düşük olanlar
Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde olanlar
Büyüme çağındaki çocuklar
Kanser hastaları


FIRIN SÜTLAÇ

Malzemeler:
1 litre süt (light süt)
1/2 bardak pirinç (yasmin pirinç)
1/2 bardak şeker
Hazırlanışı:
Malzemeyi birlikte kaynatın. Güveç kaplarına koyun. 150 derece fırında hafif kahverengileşinceye kadar pişirin.


Jean, 64 yaşındaki bir kadına ancak bu kadar yakışabilir!

Fit kalmayı başaranları da yazılarıma konu ediyorum biliyorsunuz. Uzun süredir aklımdaydı Nebahat Çehre’yle röportaj yapmak. Dizi izleyicisi değilim. Ama televizyonumu zaplarken Aşk-ı Memnu dizisini açıkçası onun yüzünden izledim. O ne endam, o ne bakışlar... Peki “Çocukluğumun Nebahat Çehre’si” bu kadar güzel kalmayı nasıl başarmış? Tanıştım. Arabaya bir genç kız bindi adeta... 64 yaşında bir kadın jean’i ancak bu kadar iyi taşıyabilir bence. Daha iyisini düşünemiyorum. Nebahat Çehre kesinlikle “Kendisini iyi, hem de çok iyi taşıyan” bir kadın. 15 yaşında “Türkiye Güzeli” seçilmiş. Eski fotoğraflarına baktım. Bence şimdi çok daha güzel ve hoş!
Nasıl böyle fit kalabildiniz? Ne yiyip-içiyorsunuz?
Mutlaka kahvaltı yaparım. Kahvaltıda 2 dilim çok tahıllı ekmek, beyaz peynir, 2-3 zeytin, domates- biber; haftada 2-3 kez köy yumurtası yerim. Çayı çok severim, ama şekersiz içerim. Öğlen yemeğini pas geçiyorum. Çünkü akşamüstü çay saatini çok seviyorum.
İnsanların en çok acıktığı ve mutlaka bir şeyler yemesi gereken bir saat bu... Yoksa akşam yemeğinde aşırı yeniyor. Siz ne yiyorsunuz akşamüstleri?
Setteysem tost. Evde simit de olabiliyor.
Ya akşamları?
Balığa bayılırım. Haftada 3 akşam balık-salata yerim. 1 gün kırmızı et veya köfte; geri kalanında sebze, yoğurt ve 1 dilim ekmek; yemekten sonra da meyve yerim.
Danışanlarıma hep akşam yemeklerini erken yemelerini öneriyorum. Kilo kontrolünde inanılmaz farkediyor. Kaçta yiyorsunuz?
Genelde saat 19:00’da yerim.
Sürekli dikkatli misiniz yerken?
Hayır, ama obur da değilim. Canım bir şey isterse yiyorum. Örneğin; canım çok tatlı isteyince yoğurdun içine reçel karıştırıyorum. Bazen 2-3 gün boyunca çok yediğim olabiliyor. Sonrasında kendimi frenliyorum.
Spor yapıyor musunuz?
Sabahları yarım saat kadar kas açma hareketleri yapıyorum.
Yaşınız 64. Sizinle geçirdiğim süre boyunca kadın- erkek herkes size iltifatta bulundu. Çok beğeniliyorsunuz.
Ben o kadar farkında değilim. Kendimi normal buluyorum. Belki kendime bakmasını iyi biliyorum. Bakın kremler konusunda cimriyimdir. Fazla pahalı krem kullanmam.
‘Sizin gibi’ demeyeceğim, çünkü sizde hala bir genç kız edası var. Ailenizdeki kadınlar hep güzel mi yaşlandılar?
Evet. Anneannem 97 yaşında vefat etti. Annem de 83 yaşında.


DİĞER YENİ YAZILAR