Bir iş kadınının gençlik iksiri

Çalışmak, spor ve genç koca...

Haberin Devamı

Bu köşede zaman zaman fit kalmayı başaranların sırlarını sizinle paylaşıyorum. Bu kez uzun süredir gözüme kestirdiğim biri var: Ünlü tekstilci Aynur
Bektaş. Neden mi? Aynur Bektaş’ın fotoğraflarından dışarıya taşan bir enerji, sevgi, hayata bağlılık vardı. Yanında 4 bin kişi çalıştıran bir iş kadınıydı, çok stresi olmalıydı. Üstelik torun sahibi olduğunu da okumuştum. Peki nasıl bu kadar güzel, sevimli ve fit kalabiliyordu?
Geçen hafta fabrikasında buluştuk, eşiyle ve kendisiyle bir öğle yemeği yedim, böylece beslenme şeklini de yakından görmüş oldum.

Sabah mutlaka kahvaltı ederim, iki kayısı yerim

Kaç yaşındasınız? Ölçüleriniz nedir?
Yaşım 50+ (Yaşını bana söylüyor, ama yazılmasını istemiyor. Kesinlikle söylediği yaşın çok altında gösteriyor). Boyum 1.60, kilom da 60.

Nasıl besleniyorsunuz?
Sabah mutlaka kahvaltı ediyorum. Çeşitli yöresel peynirler, otlar, 2 zeytin, 3-4 ceviz yiyorum. Mutlaka balım da vardır. 1 yemek kaşığı kadar... Ama çaya şeker koymuyorum. Evden çıkmadan önce de 2 kayısı yerim.

Öğlen yemeği sofranızı gördüm. Son derece sağlıklı yemekler. Size özel pişiyor, yağı, tuzu kararında... Üstelik doğru olanı yapıp, çok sakin bir ortamda yiyorsunuz.
Haftada 5 gün işteyim. Hep böyle sağlıklı besleniyoruz. Her öğlen ne yiyeceğimiz belli... Haftalık mönümüz var. Akşam dışarıda yersek biraz kaçıyor. Evdeysek bol salata ve zeytinyağlıdır yemeğimiz. Ama eşim çok iştahlı olduğu için meyve-tatlı-çikolata devam edebiliyoruz. Yatmadan önce meyve ve yoğurt yiyorum. Herkese önerim Paşabahçe’nin küçük kaselerinden alsınlar. Çok işe yarıyor! Minicik bir kase leblebi yiyorum.


Genç kocan olunca kendine daha çok dikkat ediyorsun

Tatlıyla aranız nasıl?
Hemen her gün tatlı yiyorum. Ama çok küçük prosiyonlarda. (Bu sırada kahve servisi yapan yardımcısı gülerek “Kesmeşeker büyüklüğünde” diyor.)

Ya spor?
Haftada 3 gün özel eğitmenle çalışıyorum. Küçük ağırlıklarla kas çalışıyoruz. Ayrıca haftada 3 kez 30 dakika bantta yürüyorum. Yazın her gün havuzda yüzerim,
30 dakika kadar... Arada tenis de oynarım.

Peki bu incelik genetik mi? Nasıl bu kadar genç ve dinamik kalmayı başarıyorsunuz?
Genetik, spor, çalışmak ve genç koca. Genç hanım tehlikeli, ama genç koca çok sağlıklı... Genç kocan olunca kendine daha çok dikkat ediyorsun. Bir yere giderken özellikle kocamın beğendiği şeyleri giymek isterim.
(Eşi Süreyya Bektaş kendisinden 4 yaş küçük ama öyle görünmüyor. 30 yıldır birlikteler. Hâlâ aralarında büyük bir enerji var. Bunu dışarıdan da hissedebiliyorsunuz.)


Fırında kıymalı kabak

Malzemeler:
n 1 kg kabak n 100 gr kıyma n Bol soğan
n Dereotu n Domates n Tuz, karabiber
n 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Kabakları hafif soyun. Halka halka doğrayın. Soğan ve kıymaya baharatı da ekleyerek zeytinyağında kavurun. Kavrulmasına yakın dereotu ve domatesleri de ekleyip 4-5 dakika daha çevirin. Derin, dikdörtgen bir cam kaba önce kabakları dizin. Üzerine karışımı yayın ve bir kat daha kabak dizin. 2-3 yemek kaşığı su ekleyin. Fırında 170 derecede pişirin.
*Aynur Bektaş ne zaman yemeği fazla kaçırsa, fren yapmak için bu tarifi kullanıyormuş. “Yanında salatayla yiyince şişliğim hemen gidiyor” diyor. Bir başka önerisi de sarımsaklı yoğurtla yemek.


Zeytin ezmeli cipsler

Malzemeler:
n 2 yufka n 1 yemek kaşığı zeytin ezmesi
Hazırlanışı:
Yufkalardan birini fırın tepsinize yayın. Üzerine bıçağın tersiyle zeytin ezmesini sürün. Diğer yufkayla üzerini kapatıp, elinizle iyice bastırın. Sarkan kenarları kesin. Keskin bir bıçakla baklava baklava dilimleyin. 170 derece fırına sürün. Kızarana, çıtır oluncaya kadar pişirin.
• Bu cipslerin hazır cipslerden daha sağlıklı olduğu kesin. Kapalı bir kapta uzun süre kalıyorlar. Arasına farklı baharatlar da serpebilirsiniz. Çörekotu da çok yakışıyor.


Sepetteki Sağlık
Soğan
n Vücudun ağlamasını sağlıyor: Yani toksinlerin dışarı atılmasına destek oluyor.
n Balgam ve idrar söktürücü.
n Yağlı bir yemekten sonra kolesterolün düşmesini sağlıyor.
n Doğal antibiyotik; bizi enfeksiyonlara karşı koruyor.
n Kalp ve dolaşım sorunu olanların düzenli olarak soğan tüketmesini öneriyorum.
n 100 gramında 35 kalori var.

DİĞER YENİ YAZILAR