Hafif ve lezzetli açık büfeler istiyoruz

Açık büfelere dadandığınız zaman kilo alıyorsunuz!

Haberin Devamı


Dünya genelindeki araştırmaya göre sonuç şu: İnsanlar beslenme konusunda en çok ev dışında yediklerinde ve tatillerde zorluk çekiyorlar. Ben ve danışanlarım açık büfelerden uzak durmaya, bu tip büfeler sunan tatil yerlerine gitmemeye özen gösteriyoruz. Neden mi? Çünkü açık büfelere dadandığınız zaman kilo alıyorsunuz!


Bu hafta Unilever Food Solutions’ın düzenlediği önemli bir etkinliğe katıldım. UFS profesyonel mutfakları lezzetlendiren bir grup. Anadolu yakasında sektör profesyonellerinin buluşma noktası olan Chef’inn diye bir merkezleri var. Burada mutfak sektörüne liderlik eden şefleri, yiyecek-içecek yöneticilerini, gurmeleri gastronomik aktiviteler için bir araya getiriyorlar. Chef’inn’de bu haftaki toplantının konusu “Hafif ve Lezzetli Büfeler”di. Konuşmacı ise bendim. Şimdiye kadar danışanlarımdan, çevremden duyduğum bütün istekleri dile getirdim, önerilerde bulundum. Size konuşmamdan bazı başlıklar sunayım...


Sağlığımız aşçılarımızın elinde. Türkiye’de kadınlar daha sağlıklı yemek yapmayı öğrense erkekler en az 5 yıl daha fazla yaşar.
Aynı şey aşçılar için de geçerli. Biz metropol insanları dışarıda çok yemek yiyoruz. Benim istediğim sağlıklı yemeği sunabilmesi için, bir aşçının da sağlıklı beslenme eğitimi alması gerekli.


Günümüzde kadınlar arasında en moda olan şey ne? İnce olmak!
Eskiden kadınlar birbirlerinin taşını kıskanırdı... Kimin tek taşı daha büyük diye tartışılırdı. Şimdi inceliğini kıskanıyor!


Çiftlerde genelde eve hangi yiyecek markasının gireceğine, hangi restoranda yemek yenileceğine kadınlar karar verir. Kadınların çoğu dışarıda yemek yemeyi artı yarım kilo-1 kilo olarak görüyor. Seçmeyi bilmezseniz, iyice doyarak kalkacağınız bir yemekle çok kolay ertesi gün tartıda 1 kilo fazla çıkarsınız. Kadınları memnun edin!


Diyet büfeler çok sıkıcı oluyor. Haşlanmış sebze, salata, light ton, diyet yoğurt-peynir görmekten bıktık! Birbirini 1 metre arayla tekrar eden büfeleri tabii ki herkes pas geçer. Ve gider normal, daha yağlı-şekerli yemeklerin olduğu büfeye... Sonuç mu? Gelsin kilolar! Diyet büfelerini renklendirmek, canlandırmak, istek uyandırmak gerekiyor.


İştah seksidir! Tatilde de tabağımı sebzeyle doldurup kronik diyetçi görüntüsü sergilemek istemiyorum. Yemeğimi, tatlımı iştahla yemek istiyorum. Karşımdakinin benim yemeğimde gözü kalmalı, tattığında çok beğenmeli ve o da istemeli.


Hafif ve lezzetli büfeler için önerilerim

Et-tavuk-balık sadece haşlanmış veya ızgara konulmamalı. Bunu evde biz de pişiriyoruz. Yanlarına light soslar konulup, cazip hale getirilmeli.
Salatalar ot yığını halinde oluyor. Salatalar meyvelerle, sebzelerle renklendirilmeli.
Tatlı büfesi çok sönük kalıyor. Tatilde güzel, ama hafif tatlılar yemek istiyorum.
Öğlen ve akşam büfeleri farklı olmalı. Kırmızı et, baklagiller,hamur işleri, sütlü tatlılar öğlen büfesinde yer almalı. Akşam daha çok balık-tavuk, meyveli tatlılar, sorbeler konulmalı.
Çok çeşitli, güzel görünümlü ve hafif büfeyi hazırlayan şef parsayı toplayacaktır!
Diyet büfe mi, hafif ve sağlıklı mı? Bence hafif ve lezzetli demek yeterli. Çünkü hafif deyince hepimiz sağlıklı olduğunu da düşünüyoruz zaten. Aslında kimse tatilde diyet, sağlık, hastalık sözlerini duymak istemiyor. O yüzden diyet sözcüğüne karşıyım.
Diyet sözcüğünü neden kullanmayalım? Diyet sözcüğü insanı irrite ediyor. Beyin diyet yapmayı bir ceza olarak algılıyor. Beynin ceza olarak algıladığını da uzun süre uygulamanız zor. Diyet yapmak bir bedel ödemek gibi algılanıyor. Bütün bir yıl çalışmışsınız. Şunun şurasında 10-15 gün dinleneceksiniz. Bu süre boyunca da tabii ki bedel ödemek istemeyeceksiniz!




Dr. Bradley’nin light mutfağı
İşte Cheff’inn büfesi için Unliver Food Solutions ekibiyle birlikte hazırladığımız tatlı ve yemeklerden örnekler...


Şeftalili semizotu salatası

Malzemeler:
1 demet semizotu
2 şeftali
2 yemek kaşığı lor peyniri
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Semizotunu yıkayıp ayıklayın. Şeftalilerin kabuklarını soyup iri parçalar halinde içine doğrayın. Zeytinyağını gezdirin. Üzerine lor peynirini serpin.

Fırında Şeftali

Malzemeler:
4 adet yarı yumuşak şeftali
Şekersiz blueberry veya erik marmelatı
Hazırlanışı:
Şeftalileri ikiye bölün. Çekirdeklerini çıkartın. Ortalarına istediğiniz şekersiz marmelattan 1 tatlı kaşığı yerleştirin. Pişirme kağıdıyla fırına verin. 150 derecede 30 dakika kadar pişirin. Yanına 1 top vanilyalı dondurma da ekleyebilirsiniz.

Tavuklu krep:

İç için malzemeler:
Mini doğranmış tavuk göğüs eti
Rendelenmiş havuç
Soğan
Sarımsak
Knorr çeşni
Krep malzemesi:
1 litre light süt
30 gram kepekli un
1 yumurta
Hazırlanışı:
İç malzemesinin tümünü zeytinyağında çevirerek pişirin. Soya sosu ekleyin. Soğumaya bırakın krep melzemesini çırpın. Tavada önlü arkalı pişirin. İç melzemesini kreplere sarın. 180 derece de önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Küçük parçalar halinde kesin. Üzerine kürdan ve bir adet kiraz domates saplayarak servis edin.
*Tarif UFS’un danışman şefi Metin Pınar’dan. Ben aynı iç malzemesini marketlerde satılan kepekli lavaşın içine sarıp fırına sürüyorum. Krep hazırlamak yerine iyi bir çözüm olabiliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR