Başbakan’la bir akşam yemeği

Başbakandan önce özel aşçısı geliyor. Sunulacak yemekleri önce o tadıyor...

Haberin Devamı


Gezgin ruhluyumdur. Her ay en az bir yere gitmezsem rahatsız olurum. Dünyanın pek çok yerini görmeme rağmen Güneydoğu’yu yıllardır hep ertelemiştim. Ve kendimi ayıplıyordum: “Milletin memleketine git para dök, kendi ülkendeki ilginç yerleri gezme! Olacak iş mi?” diye... Ya iklim uymuyordu, ya terör haberleri ürkütüyordu. Bu hafta içinde üç kafadar kız arkadaş kararımızı verdik ve hızlı bir haftasonu geçirdik. Urfa ve Harran’ı gezdik, Adıyaman’dan geçtik, Nemrut Dağı’na çıktık. Gaziantep son durağımızdı. Üç kadın yöreyi avucunun içi gibi bilen rehberimizin kullandığı arabayla dere-tepe demeden gezdik. Hiçbir sorunla karşılaşmadık (ülkemizin bir ayıbı olan pis tuvaletler dışında). Çok mutlu döndük ve aynı karara vardık: Yine yapacağız. Bakarsınız bir dahaki gezide de bu kez olduğu gibi Başbakan’la aynı yerde yemek yeriz...
Başbakan kilosunu koruyabiliyor, ama yanındakiler hayır
30 Mayıs Cumartesi akşamı Antep’te son akşam yemeğimiz için İmam Çağdaş’ı seçtik. Burada Başbakan’ın geleceğini haber aldık. Başbakan’ın yanındakilerden gözüme çarpanlar: Mehmet Şimşek: İnce, kibar bir duruşu var. Antep Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey: Fotoğrafta da göreceğiniz gibi şişman, üstelik bir doktor. Kendisine daha çok dikkat etmesi gerektiğini düşündüm. Çok sevimli bir insan, o da pozitif enerji saçıyor. Grup içeriye girdiğinde saatler 21.30 civarıydı. Çıkarlarken 23.00’e geliyordu... Restoranın yemekleri güzel ama bu saat için çok ağırdı. Garsona “Ayrıca ne yiyorlar?” diye sorduk, “Yok” deyip eklediler: “O zaman ayrıcalık olur. Ortaya her şeyden koyduk, o da alıyor.”
Çeşnicibaşısı varmış
Çok ilginç bir şey daha öğrendim. Başbakandan önce özel aşçısı geliyor. Sunulacak yemekleri önce o tadıyor. Baklava tabakları yukarıya çıkarken saat 23.00’e geliyordu. Grup restoranı terkederken arkadaşım Yeşim Toduk gülerek; “Sn. Başbakanım, arkadaşım diyet doktoru Yasemin Bradley bakın ne soruyor. ‘Başbakanımız acaba bu kadar geç saatte niye böyle ağır yemeklerle besleniyor? diyor’ dedi.” Erdoğan bu soruya yanıt vermedi, gülümsedi sadece. Yeşim Akiş’in fotoğraf alma önerisine de “Tabii” diye yanıt verdi. İşte gördüğünüz fotoğrafın öyküsü bu... Başbakan kilosunu hep koruyor, belli ki ölçülü yiyor. Tebrik ediyorum. Başbakan kendisini, formunu koruyor, ama yanındakiler hayır!
Meclis’ten 5 ton çıkarıp vekilleri zayıflatmak istiyorum
2002 yılında Beslenme ve Diyet üzerine eğitim aldığım Londra’dan döndüğümde yayımlanan ilk röportajımın başlığı böyleydi. “550 milletvekili var. Her birine 10 kg verdirsem yaklaşık 5 ton eder” diye düşünmüştüm. Bir ülke hakkında fikir sahibi olmanın yollarından biri de Meclis’lerine göz atmak: Meclis’tekilerin vücutlarını, beden dillerini, kilolarını gözlemleyerek de o ülke hakkında bir fikir edinebiliyorsunuz. İngiltere’deyken meclis toplantılarını izlerdim bazen. Telaşlanmayın hemen... Onlarınkiyle bizim meclisi karşılaştıracak değilim.


Menengiç kahvesi

Menengiç sakız ağacıgiller ailesinden Akdeniz bölgesine özgü bir çalı türü.
Ülkemizin Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde ekimi yapılmadan yetişiyor. Doğal bitki örtüsünün bir parçası.
Bitkisi fıstık ağacına benziyor.
Yörelere göre çeşitli isimleri var: Çitlembik, Çıtlık, Çitemik, Çetene, Bıttım.
Meyvesi küçük bir küre şeklinde. Olgunlaşınca yeşil ve maviye dönüyor.
Kahve menengiç ağacının meyvesinden üretiliyor.
Kafein içermiyor.
Gaziantep’te asırlık kahve Tahmis’te ilk kez içtiğim menengiç kahvesine bayıldım. Kafein içermiyor ama kahve tadını veriyor. Kahve içmemesi gereken tiryakiler nasıl üzülür bilirim. İşte menengiç tam onlara göre. Kavanozların içinde satılıyor, sulu marmelat gibi. Aynen Türk kahvesi gibi pişireceksiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR