Şişmanım ama sağlıklıyım!

‘Şişmanım ama sağlıklıyım’ savının yanlış olduğu kanıtlandı.

İşte nedenleri...

Şişmanım ama sağlıklıyım savının yanlış olduğu kanıtlandı. İngiltere Birmingham Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre ‘sağlıklı’ şişman kişiler kalp-damar hastalıkları ve felce normal kilodaki kişilerden çok daha fazla yatkınlar.

Metabolik olarak sağlıklı şişman kişiler Vücut Kitle Indeksi hesabına göre (kilomuzun boyumuzun karesine bölünmesiyle elde edilen oran) obez gruptalar, ancak herhangi bir sağlık sorunları yok.

Araştırmacılar metobolik olarak sağlıklı şişman kişilerin, normal kiloda olanlara göre yüzde 50 daha fazla kalp hastalığı riski taşıdığını saptadılar. Yani “hiçbir sağlık sorunum yok, turp gibiyim” diyerek fazla yemeye devam hatalı.

İşitme sorununuz varsa dikkat

Demansın (bunama) en büyük nedeni ileri yaş. Ancak demansla savaş için oluşturulan bir uzman kurulu bunayanların üçte birinden fazlasının genetik olmayan faktörlere dayandığını belirledi. Bunlar eğitim seviyesinin düşüklüğü, stres, obesite, işitme kaybı, kafa travması ve hava kirliliği. Birçok bilim insanı çevre ve yaşam stili değişikliklerinin de bunama nedeni olabileceği öngörüsünde.

Bazı faktörlerin de demansın erken habercisi olduğuna dikkat çekiliyor. Bunların başında işitme kaybı geliyor. Orta yaşta gelişen işitme kaybı da önemli bir risk faktörü. Eğer işitme kaybı ilerlemeden tedavi edilirse demans vakalarının da yüze 10’a varan oranda azaltılabileceği düşünülüyor.

Eğitimin Alzheimer’dan koruduğu düşüncesi ise gittikçe daha çok kabul görüyor. Son veriler kişinin eğitim gördüğü yıl sayısı artıkça Alzheimer olma riskinin de azaldığı yönünde. Cambridge Üniversitesi Sinirbilimleri Bölümü’nden Dr. Hugh Markus, Alzheimer ile ilgili halen süren

araştırmada eğitimle hastalık arasındaki ilişkiyi ortaya koymuş durumda. “Ancak bu etkinin eğitimin beynin daha çok gelişmesine yol açması nedeniyle mi, yoksa yüksek eğitimli kişilerin genelde daha varlıklı ailelerden gelmesi nedeniyle mi olduğunu bilemiyoruz” diyor.

Senegal AIDS konusunda örnek

Günümüzde AIDS artık ilacı olan bir hastalık. Ancak Afrika’da hala çok yaygın. Güney ve Doğu Afrika’da 20 milyon insan AIDS virüsü taşıyor. Senegal Afrika’nın batısında yer alan bir ülke ve Afrika’da en az AIDS’li oranına sahip ülke. Peki nasıl bu kadar başarılı olmuş dersiniz?
Taa 1998’de hükümetlerinin desteklediği bir programla hastaları ilaçla tedavi etmeye başlamışlar. 2003’te tedaviyi ücretsiz hale getirmişler. Uyuşturucu bağımlıları ve seks işçilerini tedavi etmişler, düzenli kontrole almışlar. Seks işçilerini her üç ayda bir teste tabi tutmuşlar. Bu çalışmalarının karşılığını da fazlasıyla almış durumdalar: Senegal de AIDS görülme oranı yüzde 0,4. Güney Afrika ülkelerinde bu oran yüzde 20’lere çıkıyor!
Ekmek geri döndü!
Aranızda glutene alerjisi omayan arkadaşı olan var mı? Son yıllarda neredeyse hepimiz hiç bir test yaptırmasak bile glutene alerjimiz olduğuna hükmetmiş durumdayız! Çoğumuz bağırsaklarımızda hiçbir sorun olmasa da fazla kilomuzun nedenini glutene bağlıyorduk. Bir glutensiz beslenme modası almış başını gidiyor. Ancak Avrupa’da ekmek yine moda oldu! Artık televizyonlardaki yemek programına yarışmacı olarak katılanlara ‘Ekmek yapmasını biliyor musun‘ diye soruluyor. Ekmeğin önemli bir besin kaynağı olmasının yanısıra ruhani yanı da vurgulanıyor.
Şimdi ip atlamak moda
Kimler mi ip atlayarak form tutuyor? İngilizlerin ünlü modeli Gigi Hadid, Amerikalı ünlü Kim Kardashian, Kate Hudson, Victoria’s Secret mankenleri. İngiliz İp Atlama Birliği’ne göre 10 dakika ip atlamak vücudu-muzda 45 dakika koşmayla aynı yararlı sağlık etkisini yaratıyor. Amerikalı bir genç kadın ip atlamanın öncüsü; internet fenomeni omuş. Adı: Amanda Kloots. 35 yaşındaki Kloots ip atlamanın kendisini tamamen değiştirdiğini söylüyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR