Güzelliğimi 8 saat uykuya borçluyum

Sophia Loren’ “Uykudur beni güzelleştiren” diyorsa doğrudur, izinden yürümek lazım!

Bu sözler ünlü İtalyan yıldız Sophia Loren’e ait. 82 yaşında ve hala çok güzel Sophia…. Sinemanın gelmiş geçmiş en “hayvani güzeli.” “Uykudur beni güzelleştiren” diyorsa doğrudur, izinden yürümek lazım!

Uykusuzluk o günkü ruh halimizi, işteki performansımızı ve sağlığımızı etkileyebiliyor. Erişkinlerin gecede 7-8 saatlik uykuya ihtiyacı var. Ancak araştırmalar çoğumuzun uykumuzu tam alamadığımızı gösteriyor.

Güzellik uykusu işe yarıyor

Güzellik uykusunun gerçekten işe yaradığını araştırmalar da doğruluyor. Biliminsanları uykusunu yeterli almayanların diğerlerine daha az çekici geldiğini göstermiş durumdalar. Uyku araştırmaları birkaç gece üst üste iyi uyumamanın bir insanı diğerlerinin gözünde ‘çirkinleştirebileceğini’ gösteriyor. Mor halkalı ‘panda’ gözler ve şişmiş göz kapakları bizimle sosyalleşmelerini engelleyebiliyor. Yorgun görünümlü insanlar diğerleri tarafından daha az sağlıklı olarak nitelendiriliyor.

Haberin Devamı

Uykunuzu alabiliyor musunuz?

Uyku üzerine yeni araştırmalardan biri İsveç’te yapılmış. Araştırmacılar gönüllü 25 üniversite öğrencisini ele almışlar. Bu gönüllü kız - erkek deneklere birer ölçüm kiti verilmiş ve evlerine yollanmışlar. Bu kitler gece boyunca hareketlerini, uyku ve uyanıklık durumlarını ölçmüş. Ardışık iki gece çok iyi uyumaları söylenmiş. Bir hafta sonra ise ardışık iki gece boyunca uykularını kısıtlamaları; sadece dört saat uyumaları istenmiş. Deneklerin deney öncesi ve sonrasında makyajsız fotoğrafları çekilmiş. Sonra bu fotoğraflar İsveç’in başkenti Stockholm sokaklarında yüzden fazla kişiye gösterilmiş. Fotolardaki kişileri çekicilik, sağlıklı görünüm, güven vericilik açısından değerlendirmeleri istenmiş. Ayrıca şu soru da sorulmuş: ‘Fotoğraftaki kişiyle arkadaş olmayı ne kadar istersiniz?’

Uykusuz olan çekici ve sağlıklı

Bu not vericiler deneklerin yorgun göründüğü fotoları kolaylıkla seçip bu kişileri çekici bulmadıklarını belirtmiş. Karolinska Enstitüsü araştırmacıları bilimsel açıdan bu deneyin mantıklı olduğunu düşünüyorlar. “Sağlıksız görünen bir yüz ister uykusuzluk, ister başka bir nedenle diğerlerinde hastalıktan kaçınma mekanizmalarını tetikliyor olabilir.” Diğer bir deyişle, insanlar hasta olabilecek kişilerle birarada olmak istemiyorlar. Oysa enerjik ve fit görünen biri diğerlerine daha çekici geliyor. Araştırmanın başındaki Dr. Tina Sundelin diyor ki: “İnsanların endişelenmesini istemem. Çoğu kişi biraz uykusuz kalınca durumu çok rahat idare edebiliyor!”

Haberin Devamı

İnsanlar yorgun görünen kişileri değil enerjik kişileri çekici buluyor.

Uykusuzluk daha çok acıktırıyor

Kötü, uykusuz bir gecenin ardından daha çok acıkıyoruz. Çünkü uykusuzluk kan şekerimizi etkiliyor. İngiltere’de Leeds Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada Dr. Eleanor Scott sağlıklı deneklerin uyku ve kan şeker düzeylerine bakmışlar. Denekler önce iki gece normal, sonraki iki gece üç saat eksik uyumuşlar. Sonra da iki gece istedikleri kadar uyumaları söylenmiş. Hemen herkes gereksiz atıştırmalıkara başvurmuş.Bazılarında kan şekeri bir diyabet hastasına yakın yükseklikte seyretmiş. İyi uykudan sonra kan şekerleri yeniden düzene girmiş. Yani 7 saatten az uyuyanlarda obesite ve Tip 2 Diyabet olasılığı yüksek.

Haberin Devamı

Stres hormonu da etken

Ayrıca uyumanız gerektiği saatlerde ayaktaysanız daha çok stres hormonu (kortizol) salgılıyorsunuz ve bu da ertesi gün de etkili olabilecek şekilde kan şekeri düzeyinizi etkiliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR