Kahve yaşamı uzatıyor mu?

Kahveyle ilgili 520 bin kişi üzerinde yapılan önemli bir araştırma yayınlandı. Günde 3 fincan kahve karaciğeri koruyor, ömrü uzatıyor. Peki kahve masum mu?

Kahvenin kültürümüzde çok önemli bir yeri var, artı kahve hayatın keyiflerinden biri. Ülkemizde güzelim çayımız hala tahtını korusa da kahve tüketimi neredeyse tüm dünya ülkelerinde yükselişte. Yeni bir araştırma kahveseverlerin çok hoşuna gidecek cinsten. Bu araştırmaya göre günde üç bardak kahve içen daha uzun yaşayabiliyor. Araştırma 10 Avrupa ülkesinde yaklaşık yarım milyon insan üzerinde yapılmış. Araştırmacılar “Ekstra bir bardak kahve, kafeinsiz bile olsa hayatı uzatabiliyor” diyor.

Acaba yaşamı uzatan kahve mi?

Bazı uzmanlara göre bu konu belirsiz. Çünkü hayatı kahve mi uzatıyor, yoksa kahve içenlerin sağlıklı yaşam sürmesi mi henüz belli değil. Bu karşıt görüşlü uzmanlara göre sonuç tam belli olmadan ekstra kahve içmek gereksiz.

Araştırma ne diyor?

Araştırmayı yürüten Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı ve Londra İmparatorluk Koleji’nden uzmanlar şöyle diyor: “Daha fazla kahve içmek ölüm riskini azaltıyor. Özellikle de kalp hastalığı ve bağırsak hastalıkları nedeniyle...”

Haberin Devamı

10 Avrupa Birliği üyesi ülkeden 35 yaş üstü sağlıklı kişilerin verilerini inceleyerek bu sonuca varmışlar. Araştırmanın başında bu kişilere ne kadar kahve içtiklerini sormuşlar. Sonra da 16 yl boyunca ölüm oranlarını gözlemlemişler.

Kahve masum mu?

Tamamıyle değil. Araştırmacılar fazla kahve içmenin yumurtalık kanseriyle ilişkili olduğunu belirlemiş durumda. Ayrıca çok kişi incelenmiş de olsa bunlar sağlıklı kişiler, diyabetli kalp hastası felçli bu araştırmaya alınmamış. Yani kişi tam sağlıklı değilse, bir rahatsızlığı varsa kahve içmek nasıl etki yapıyor belli değil.

Ne kadar kahve yaşamı uzatıyor?

Araştırmada çok kişi incelenmiş bile olsa yine de mükemmel olmadığının altı çiziliyor.Bunun nedeni de araştırmanın her faktörü ele almış olmaması. Yaşamın uzamasında tek etken kahve olmayabilir. Örneğin; kahve içenlerin içmeyenlere göre kazanç durumu gözlenmemiş. Belki de günde üç bardak kahve içen daha iyi kazanıyor ve bu yüzden sağlığını da daha iyi kontrol ettiriyor. Belki günde üç bardak kahve içen çok daha sosyal ve böylece daha sağlıklı kalabiliyor.

Haberin Devamı

Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Sir David Spiegelhalter’a göre eğer bu araştırma doğruysa; o zaman günde ekstra bir bardak kahve erkeklerin hayatını ortalama üç ay, kadınlarınkini de bir ay uzatıyor.

Eğer tansiyonunuz yüksekse kafeinli içecekleri kesmek doğru.

Kahve iyi mi kötü mü?

Daha önceki araştırmaların birbiriyle çelişen sonuçları var. Kafein uyarıcı bir madde. Vücudu alarma geçiriyor. Çoğumuz kahve içince alarma geçtiğimizi, daha uyanık olduğumuzun farkındayız. Ancak kafein her kişiyi farklı etkiliyor.

Ne kadar kafein tüketebiliriz?

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne göre erişkinler herhangi bir yan etkisini görmeden günde 400 mg kafein tüketebilirler. Bu da günde 4-5 bardak kahve yapıyor. Ancak kafeini ne kadar sürede aldığımız da önemli olabiliyor. Geçtiğimiz aylarda ABD’de bir lise öğrencisi iki saat içerisinde üç kafeinli içecek içince ölmüştü, hatırlatayım. Ayrıca tansiyonunuz yüksekse kafeinden uzak durmalısınız. Tansiyonunuz yüksekse kafeinli içecekleri kesmek daha doğru.

Haberin Devamı

Hamileler kafeine çok dikkat etmeli

Hamilelerin günde 200 mg’ın üzerinde kafein almaması gerekiyor. Çünkü kahve bebeğin küçük doğmasına yol açıyor. Aşırı kafein de düşük riskini artırıyor. 2 bardak çay veya bir kutu kolalı içecekle bu orana ulaşılabiliyor.

Aşırı kafein tükettiğimi nereden anlayabilirim?

Aşırı kafein tüketiminin bazı belirtileri var. Aşağıdakilerden biri veya bazılarına sahipseniz kafein tüketiminizi gözden geçirmekte yarar var.

- Elleriniz titriyorsa

- Uyku sorununuz varsa

- Anksiyete yaşıyorsanız

- Mide sorunlarınız varsa

- Kalbiniz hızlı atıyorsa

- Yüksek tansiyonunuz varsa

DİĞER YENİ YAZILAR