Gazete Vatan Logo

Dozerler Acar’a

Danıştay, Acarİstanbul’a noktayı koydu: 138 villa yıkılarak bölge yeniden orman haline getirilecek

Danıştay, İstanbul Beykoz’da orman arazisine kurulan villa kent Acarİstanbul’la ilgili son kararı verdi. Bu karar hem Acarİstanbul’un bundan sonra yapılaşmasını durduracak, hem de varolan yapıların ruhsatları iptal edilerek, yıkılabilmelerine imkan sağlayacak.

* SÜREÇ 2003’TE BAŞLADI: Dava süreci Beykoz Belediyesi’nin 10 Nisan 2003’te, Acarİstanbul’daki yapılaşmaya izin veren yapı ruhsatlarından sonra başladı. Dönemin İstanbul Orman Bölge Müdür Yardımcısı Niyazi Kurtuluş’un da aralarında olduğu bazı bürokratların, belediyenin yapı ruhsatlarından Orman Bakanlığı’nı bilinçli olarak haberdar etmediği iddia edildi. Bakanlık, belediye ruhsatından geç haberdar olunca yapılan itirazlar fayda etmedi. Beykoz mahkemelerinde açılan 11 davadan da “takipsizlik” kararları çıktı.

* KARAR 2005’TE: Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Orman Bakanlığı’nın onayı olmadan Acarİstanbul’daki yapılaşmaya izin veren Beykoz Belediyesi’ne karşı hukuk mücadelesi başlattı. İstanbul 3. İdare Mahkemesi 2005 yılında verdiği kararla “inşaatların durdurulmasına”, “Beykoz Belediyesi’nin, Orman Bakanlığı’nın kesin izni olmadan verdiği yapı ruhsatlarının iptaline” karar verdi.

* İTİRAZINA RET: Karara AKP’li Muharrem Ergül’ün başkanlığındaki Beykoz Belediyesi itiraz etti. Acarlar ise davalı Beykoz Belediyesi’nin yanında davaya katıldı. Danıştay, ise inşaatların durdurulmasına, yapı ruhsatlarının iptaline ilişkin mahkeme kararını onadı. Beykoz Belediyesi temyiz hakkını ikinci ve son kez yeniden kullandığında da Danıştay 6. Dairesi, 10 Kasım 2006’da itirazın reddine oybirliğiyle karar verdi.

* ACAR’IN BİR AYI VAR: Danıştay, kararını 7 Aralık 2006 tarihinde Beykoz Belediyesi Başkanlığı’na tebliğ etti. Beykoz Belediyesi tebliğden bir gün sonra, Acarİstanbul’daki villarla ilgili tek tek yapı tatil tutanağı düzenledi. Buruhsatlarının iptal olduğunu gösteren tutunaktı. Tutanaklar İsmet Acar’a bizzat imzalattırıldı. Ardından Acarlar İnşaat’ın patronu İsmet Acar’a, 3194 sayılı İmar Yasası’nın yıkım ve para cezasını içeren 32 ve 42. maddeleri gereğince işlem yapılacağı tebliğ edildi. Buna göre Acar’a bir ay süre tanındı. Bu süre içinde Orman Bakanlığı’ndan kesin izin alması gerekiyor. Eğer bu izni alamazsa 18 Ocak 2007’de Acarİstanbul’a Belediye’nin dozerleri gidecek. Acarİstanbul’un bulunduğu bölgede bugüne kadar yapılmış 138 villa yıkılacak. Ancak İsmet Acar kendisine tanınan bir ay sürenin sonunda, yani 18 Ocak 2007’de yıkımı kendisinin yapmak istediğini bildirebilir. Bu durumda Belediye ekiplerinin gözetiminde Acar, bugüne kadar yaptığı vilları kendisi yıkabilir. Bu olmaz ve yıkımı Belediye yaparsa, yıkım masraflarını para cezasının içinde Acarlar’dan tahsil edecek. Para cezası Beykoz Belediyesi Encümeni tarafından belirlenecek. Yıkımda olduğu gibi bölgenin yeniden orman görüntüsüne kavuşturulması için yapılacak masrafları da Acarlar ödeyecek. Onarım çalışmaları Orman Bakanlığı tarafından yapılacak.

Haberin Devamı