Gazete Vatan Logo

Dört polis dün ifade verdi!

‘Biz Berkin’in vurulduğu bölgede görevli değildik’

Berkin Elvan’la ilgili soruşturmada 4 çevik kuvvet polisi dün ifade verdi. Savcı Faruk Bildirici’ye ifade veren polisler, Berikn Elvan’ın başına gaz fişeği isabet eden bölgede görev yapmadıklarını söyledi.

Gezi eylemleri sırasında başına isabet eden gaz fişeği ile yaralanarak komaya giren ve o dönem 14 yaşında olan Berkin Elvan, 269 gün sonra hayatını kaybetti. Berkin Elvan ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında ise soruşturmayı yürüten savcı Faruk Bildirici’nin olay günü olayın meydana geldiği bölgede görev yapan 4 çevik kuvvet polisini ifadeye çağırdı.

‘Aslında ben öğretmenim’

Dün ifade veren polislerden Hasan P., aslında öğretmen olduğunu ve o gün Elvan’ın yaralandığı bölgede görev yapmadığını söyledi. Hasan P. ifadesinde, “Olaylar sırasında Okmeydanı’nda hiç görev almadım. Beni niçin savcılığınıza gönderdiklerini bilmiyorum” dedi.

‘Üzüntü duyuyorum’

Gaz tabancası kullanma sertifikası olduğunu belirten Hasan P., şunları söyledi: “Olaylarda bir çoğunda her ne kadar gaz tüfeğim olsa da çok zorunlu olmadıkça bu tüfeği kullanmadım. Taktığım kaskta numara olup olmadığını hatırlamıyorum. Ancak bu kayıtlarda vardır. Hatta bizim bulunduğumuz yerde Jandarmalar vardır. Ben Okmeydanı’na ve Cemal Kamacı Spor Merkezi civarında hiç görev almadım. Kesinlikle herhangi bir şahsı vurmadım. Burada ifade verdiğimden dolayı üzüntü içindeyim.”

‘Olaya müdahale etmedim’

15 Haziran 2013 tarihinde izinli olduğunu ancak 15 Haziran 2013’de akşam göreve çağırdığını belirten Mehmet A.Y., “16 Haziran 2013 günü sabaha kadar görevliydik. Okmeydanı’na 16 Haziran 2013’de gittik. Sabah saatleriydi. Mecidiyeköy Varyant altında görevliydik. Burada bekledik. Öğlen 14.00’e kadar bekledik. Ancak herhangi bir eyleme müdahale etmedik. ZET silahını kullanma belgem vardır. Grup şefiydim. Gezi olayları boyunca hiç kullanmadım. Emniyette Çevik Kuvvet ZET silahının kimlere verildiği bellidir” dedi.

‘Ben hiç gaz tabancası kullanmadım

16 Haziran 2013’te saat 08.00 ile 03.00 arasında Cemal Kamacı Spor Kompleksi ve Okmeydanı bölgesi SDP binasında görevlendirildiğini belirten polis Uğur Y. şöyle ifade verdi: “Cumhuriyet Savcılığınca 15 Haziran 2013’de saat 08.00-16 Haziran 2013’de saat 08.00 aralığında Mahmut Şevketpaşa Gaziler ya da Eren sokakta görevli gaz tüfeği kullanan memurların gönderilmesi istenmiş ise de saat ve olay yeri olarak görev yaptığım yer bu bölge ile uyuşmamaktadır. Niçin gönderildiğimi bu nedenle bilmiyorum. Okmeydanı Cemal Kamacı SDP binası önünde görev yaptığımda da E-5 üzerinde görev yaptım. E-5’ten ayrılmadık. Önce Cevizlibağ’a gidip sonra görevlendirildiğimiz yere gittik.”

‘Sonrasını hatırlamıyorum’

“Ayrıca ben kalkancıyım. Yine Cumhuriyet savcılığınca gaz tüfeği kullananlar istenmiş ise de benim böyle bir sertifikam var ancak alt devre olduğumuz için Gezi Parkı olayları süresince bize kalkan tutma görevi verdiler. Gaz tüfeği kullanmadım. Zaten kimlere bu gaz tüfeği verildiği zimmetlerde bellidir.” İzinli olduğu halde 15 Haziran 2013’de akşam saatlerinde göreve çağırıldıklarını belirten Yalçın Ş. “Akşam saat 23.00 sıralarında göreve başladık. Mecidiyeköy Varyantın altındaydık. Orada bir ara Cevizlibağ’a geçtik. Sonrasını hatırlamıyorum. ZET silahını kullanma belgem vardır. 15 Haziran 2013’de ZET silahını hiç kullanmadık. Görevi de ne zaman bitirdiğimi hatırlamıyorum. Gezi olayları boyunca hiç Okmeydanı bölgesinde görev yapmadım” diye konuştu.

Haberin Devamı