Gazete Vatan Logo

Dolu dolu rekora uçtu

Turist sayısında patlama ve uzun bayram tatili, THY’yi yüksekten uçurdu. THY, Ağustos’ta % 86’lık doluluk oranıyla tüm zamanların rekorunu kırdı. Yolcu sayısı 8 ayda % 12 arttı

Dolu dolu rekora uçtu

9 günlük uzun bayram tatili ve turist sayısında yaşanan patlama, Türk Hava Yolları’na (THY) doping oldu. THY, hem Ağustos’ta hem de 8 aylık dönemde rekor doluluk oranına ulaştı. Geçen yılın pozitif baz etkisine rağmen yolcu sayısı, ücretli yolcu kilometre ve doluluklardaki artış, Türkiye’ye ve THY’ye olan talep artışını gözler önüne serdi.

THY, ilk 6 ayda yüzde 80.4 doluluk oranıyla da tüm zamanların zirvesine ulaşmıştı. THY’nin KAP’a bildirdiği Ağustos ve 9 aylık trafik sonuçları şöyle gerçekleşti:

- Taşınan yolcu sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.4 artış göstererek 7.6 milyona, toplam doluluk oranı yüzde 85.6’ya ulaştı.

- Kapasitenin (Arz Koltuk Kilometre) yüzde 0.5 oranında minimal bir artış gösterdiği Ağustos’ta, toplam doluluk geçen yılın aynı dönemine göre 1.3 puan arttı. Dış hat doluluk 1.1 puanlık artışla yüzde 85.3 olarak gerçekleşirken, iç hat uçuşlarda 2.4 puanlık artışla yüzde 87.6 doluluk oranına ulaşıldı.

- Ağustos’ta geçen yılın aynı dönemine göre yolcu doluluk oranında Afrika’da 3.1 puan, Uzakdoğu’da 2.3 puan, iç hatlarda 2.2 puan ve K. Amerika’da 2.1 puan artış gerçekleşti.

Haberin Devamı

- 8 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre talepte yüzde 12’lik artış sağlandı. Yolcu sayısı da yüzde 13 artarak 51 milyona ulaştı.

- Toplam yolcu doluluk oranı Ocak-Ağustos döneminde 3.4 puanlık artış ile yüzde 82 oldu. Yurt dışı yolcu doluluğu yaklaşık 4 puan artarak yüzde 81 seviyesini aşarken, yurt içi yolcu doluluğu 2 puan artarak yüzde 85 seviyesini aştı. Böylelikle Ocak-Ağustos döneminde; THY tarihinin en yüksek yolcu doluluk oranlarına ulaşıldı.

- Yılın 8 aylık döneminde toplam taşınan kargo ve posta yüzde 26 artarak 898 bin tona yükseldi.