Gazete Vatan Logo

Dolmabahçe sorusu!

Meclis’teki darbeleri araştırma komisyonu Başbakan’a yöneltilecek soru önerilerini aldı

Muhalafetin Erdoğan’a yönelttiği soruların ana gündemi, Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt ile yaptığı Dolmabahçe görüşmesi oldu.

CHP başta olmak üzere muhalefetin ısrarlı talebi doğrultusunda, Erdoğan’ın da bilgisine başvurulması kararı alan TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, Başbakan’ın tercihi doğrultusunda “yazılı soru-cevap” yöntemini kullanacak. Bu çerçevede Komisyon Başkanı Nimet Baş, geçtiğimiz Çarşamba günü komisyonun tüm üyelere yazı göndererek, Başbakan’a yöneltmek istedikleri soruları süratle kendisine e-posta yoluyla iletmelerini istedi. Komisyon üyeleri Başbakan’a iletmek istediği soruları dün Nimet Baş’a iletti.

CHP’den 10 soru

CHP’nin Başbakan Erdoğan’dan istediği 10 soru şöyle:

1- 27 Nisan e- muhtırası verildikten sonra hükümet olarak buna karşı çıktınız. 2007 seçimlerine, muhtırayla beraber siyaseten mağdur olduğunuzu, bu yüzden tek başına güçlü bir iktidar olmanız gerektiğini halka söyleyerek yüzde 47 oy aldınız. 2011 seçimlerinde ise 27 Nisan muhtırasının olmadığını söylediniz? Bu çelişkiyi nasıl açıklıyorsunuz?

2- Dolmabahçe görüşmesinden sonra TSK mensuplarına yönelik operasyonlar yapıldı. Bu görüşmelerde neler konuşuldu?

3- 2003-2004 yılında gerek MİT, gerekse diğer devlet kurumlarının aracılığı ile askerlerin darbe teşebbüsü içinde olduğuna dair bilgi sahibi olmanıza rağmen neden bu teşebbüse karşı bir hareket içinde olmadınız?

4- Cüneyt Zapsu’nun, Amerikalılara; “Bu adam dürüst bir adam. Kendi inançlarına sahip ve bu inançlarında samimi. Lütfen şunu yapmaya çalışın, bu adamdan yararlanın. Çünkü bu kişinin çok itibarı var, hem kendi inançları nedeniyle Müslüman dünyasında, hem de Batı tipi demokrasiye inanıyor. Bence onu devirmeye çalışmak, delikten aşağı koymak yerine onu kullanın... Burada ve Avrupa’da bundan yararlanmalısınız” dediği doğru mudur?

5- 28 Şubat sonrası AKP’nin ortaya çıkışı ve 27 Nisan e -muhtıra sonrası yükselişi arasında birçok bağlantı yapılıyor. Siz böyle bir bağlantı olduğunu düşünüyor musunuz? AKP 28 Şubat sürecinin bir ürünü mü?

6- 28 Şubat sürecini Fethullah Gülen; “Asker anayasal yetkisini kullandı” ,”asker iyi niyetlidir” söylemleriyle desteklemişti, aynı dönemde Zaman gazetesi “hayırlı olsun” manşetiyle yayımlandı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

7- 1976’da MSP Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı’na ve aynı yıl MSP İstanbul Gençlik Kolları Başkanlığı’na seçildiniz. 1980’e kadar bu görevi sürdürdünüz. Siyasetin içinde yer alan neredeyse herkesin yargılandığı, işkenceden geçtiği 1980 döneminde sizin darbenin şiddetine maruz kalmamanızın sebebi nedir? 1980 darbesi milli görüşçüleri ne derecede etkilemiştir? 1980 döneminde çeşitli kuruluşlarda yöneticilik yaptınız, bunlar hangi kuruluş ya da şirketlerdir?

8- 12 Eylül’ün yıl dönümünde bir konuşma yaptınız ve cuntanın idam ettirdiği Erdal Eren, Necdet Adalı ve Mustafa Pehlivanoğlu’nu anarak göz yaşı döktünüz, aradan çok zaman geçmeden idamın serbestleşmesi konusunu tüm dünya kamuoyu önünde dile getirdiniz, bu iki davranış arasında büyük bir çelişki yok mu?

9- 12 Eylül darbesinin Kenan Evren’in yargılanmasıyla gerçekten aydınlatılacağını ve sorumlularının cezalarını alacağına inanıyor musunuz?

10- 28 Şubat yargılamaları sürecinde onlarca asker, subay yargılanmak üzere cezaevlerine koyuldu, aynı hassasiyeti binlerce kişinin, ailenin mağdur olduğu 12 Eylül askeri darbesinin yargılanması sürecinde gösterilmemesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

‘Büyükanıt’la ne konuştunuz?’

1- 27 Nisan elektronik tehdidini siz nasıl algıladınız? Muhtıra ve tehdit olarak nitelendiriyorsanız, bunu verenler hakkında ne tür bir işlem yaptınız? Bunu “laiklik hassasiyeti” olarak nitelendiriyorsanız, o zaman hükümet sözcünüz aracılığıyla neden bu kadar sert tepki gösterdiniz?

2- Büyükanıt ile yaptığınız Dolmabahçe görüşmesi ile 27 Nisan bildirisi arasında bir ilişki var mı? Dolmabahçe görüşmesinde ne konuşuldu, ne müzakere edildi? Görüşme sonucu bir mutabakat sözkonusu oldu mu? Bu görüşmeden sonra askerlere yönelik büyük bir tutuklama operasyonu yapılmıştır. Bu tutuklama operasyonlarıyla görüşme arasında ilişki var mıdır?

3- Demirel komisyonumuza “Menderes’in hayaletinin karar vermesinde etkili olduğunu” söyledi. Sizin ve hükümetinizin verdiği kararlar üzerinde darbe planları etkili oldu mu?

Haberin Devamı