Gazete Vatan Logo

Dolar ve yen’deki düşüş % 10’luk gümrük vergisini bile telafi ettirdi

Swift modelini daha önce Macaristan’dan alan Suzuki Türkiye, rotasını yeniden Japonya’ya çevirdi. Şirket, kurlardaki düşüş sayesinde gümrük vergisine rağmen araçları daha ucuz ithal etmeye başladı

UluslararasI kurlar üzerindeki değişimler otomobil ithalatında farklı rotaların zaman zaman daha avantajlı olmasını sağlıyor. ABD Doları’nın uzun süredir dünya pazarlarındaki değer kaybı, bu ülkeden yapılan taşıt ithalatını cazip kılıyor. Aynı şekilde Japon Yeni’nin düşüşü de benzer bir durumu ortaya çıkardı. Avrupa ülkelerinde üretilen araçlar ise hem kur farkı hem de yüksek işçilik nedeniyle Uzakdoğu ve ABD ürünlerine göre pahalı kaldı.
Örneğin Suzuki, Türkiye’de en çok sattığı ikinci modeli olan Swift’i daha önce Macaristan’daki fabrikadan ithal ediyordu. Böylece hem nakliye konusunda fazla bir maliyet olmuyor hem de Gümrük Birliği sonrası üçüncü ülkelere uygulanan yüzde 10 gümrük vergisinden muaf oluyordu. Ancak son dönemde bu durum değişti. Suzuki Türkiye Murahhas Azası Ali Savcı, Swift de dahil olmak üzere tüm ürünleri Japonya’dan ithal ettiklerini söyledi. Buna gerekçe olarak kur farkını gösteren Savcı, şunları kaydetti:
“Japon Yeni son dönemde uluslararası piyasalarda bir hayli geriledi. Oysa euro hem dolara karşı hem de yen’e karşı direncini sürdürüyor. Macaristan’da üretilen Swift, bize Japonya’dan ithal ettiğimizden daha pahalı olmaya başladı. Oysa Japonya’dan gelen araçlar üzerinde hem ciddi bir nakliye masrafı var, hem de yüzde 10 gümrük vergisi ödüyoruz. Ancak buna rağmen araç hâlâ Macaristan fiyatından daha ucuz. Biz de Japonya’yı tercih ediyoruz.”
Honda, Toyota ve Nissan gibi otomobil markalarının Avrupa ülkelerinde de ve Türkiye’de üretim üsleri bulunuyor. Ancak bu markalardan bazıları avantajlı olmasına rağmen Avrupa üretimini tercih ediyor.

OTOMOBİL HAKKINDA ARADIĞINIZ HERŞEY OTOSTOP SAYFALARINDA...

Haberin Devamı