Gazete Vatan Logo

Dokuz aylık ikizleri kucağında can verdi!

Suriyeli Abdelhamid Al-Youssef, kimyasal saldırıda 9 aylık ikiz çocuklarını, eşini ve 18 akrabasını kaybetti...

Dokuz aylık ikizleri kucağında can verdi!

Korkunç saldırıda hayatını kaybeden iki çocuğun, babalarının kucağındaki son görüntüsü yürek burktu. Rejim karşıtı güçlerde 2011 yılından beri görev alan baba Abdelhamid Al Youssef’un dramını kuzeni Abedlaziz Al Youssef anlattı. VATAN’a konuşan Abdelaziz, sabah 07.00’de insanların çığlık sesleriyle uyandıklarını söyledi.

‘Son kez koklayayım’

Evlerine yakın oturan, ikiz çocukları ve eşini kaybeden Abdelhammed Youssef’in yaşadıklarını ise şu sözlerle anlattı: “Sabah nefes alamadığı için uyanmış. İlk önce eşini uyandırmaya çalışmış, cevap alamamış. Daha sonra çocuklarına bakmış. İkizlerden Aiya’nın nefes almadığını, oğlu Ahmad’in zorla nefes aldığını fark etmiş. Sağlık ekipleri gelene kadar çocukları ve eşini kurtarmaya çalışmış. Kısa bir süre sonra yanına gittik. Eşi ve çocuklarını hemen hastaneye götürdük. Orada müdahale yapıldı ama kurtarılamadı. Cenazeleri Khan Shaykhun mezarlığına götürmek için araba geldi. Çocuklarını bırakmadı. Sağlık ekiplerine, ‘Bırakın son kez benimle gelsinler, kokularını son kez hissedeyim’ dedi. Eşi daha 17 yaşındaydı. 1,5 yıl önce evlenmişlerdi. Abdelhamed de 28 yaşındaydı. İkizleri 9 aylıktı. Saldırıda akrabalarımızdan 18 kişiyi daha kaybettik. Yaralılarımız tedavi görüyor.”

Haberin Devamı

‘Çocuklarıma ne oldu bilmiyorum’

Türkiye’ye getirilen yaralı sayısı 53’e ulaştı, 3 yaralı ise hastanelerde hayatını kaybetti. Reyhanlı Devlet Hastanesi’nde tedavi gören hastalardan Veda Ajej (35) isimli kadın, AA muhabirine, saldırı sırasında eşi ve çocuklarıyla evde olduğunu söyledi. Büyük bir gürültüyle uyandıklarını aktaran Ajej, “Gazdan etkilenmiştik. Ayakta duramıyorduk. Baş dönmesi ve mide bulantısı oldu. Nefesim daraldı. Kendimi kaybettim. Gözümü Türkiye’de hastanede açtım. Hiçbir şey hatırlamıyorum. Eşim ve 2 çocuğumun durumunu bilmiyorum. Onlardan haberim yok” dedi.

Kimyasala üç aşamalı önlem

SURİYE’deki kimyasal saldırıdan etkilenenler için sınırda 3 aşamalı sağlık çalışması yapılıyor. Sahra hastanelerinde yıkanan ve elbiseleri çıkartılan siviller, AFAD’a bağlı kimyasal, biyolojik, radyasyon ve nükleer keşif aracında gaz ölçümünden geçiriliyor. AFAD çadırın ikinci kez yıkanan Suriyeliler, UMKE ekiplerince “sarı bölgede” karşılanıyor. Ekipler, buradaki işlemlerin ardından, sedyeyle aldıkları kişiyi, ‘beyaz bölgeye’ teslim ediyor. Tamamen dezenfekte edilen Suriyeli, Hatay’daki hastanelere sevk ediliyor.

Haberin Devamı

DSÖ TÜRKİYE’YE GELİYOR

‘Sinir gazı kullanılmış’

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Suriye’nin İdlib kentindeki kimyasal silah saldırısında sinir gazı kullanıldığını gösteren bulgular olduğunu açıkladı. DSÖ’den yapılan yazılı açıklamada, yaşanan ölümler akut solunum yetersizliğine bağlandı ve “Bazı vakaların, sinir gazı içeren organik fosfora maruz kaldığını gösteren bulgular var” ifadesi kullanıldı. Öte yandan DSÖ ve Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü’nün, otopsi işlemlerine katılmak için Türkiye’ye geleceği açıklandı.