Gazete Vatan Logo

Doktorlu çare arayışı

Sanayiciler taleplerini kamuoyuna açıklamadan doğrudan hükümete iletecek. Öncelikli 3 konu, asgari ücret, vergi ve yargı olurken, doktor ile sanayicinin vergisi arasındaki uçurum gündeme getirilecek.

Doktorlu çare arayışı

64. Hükümet kurulur kurulmaz ekonomik aktörlerin talepleri de seslendirilmeye başlandı. Koç, Sabancı gibi Türkiye’nin en büyük sanayicilerini çatısı altında toplayan İstanbul Sanayi Odası (İSO) ise farklı bir yol izleyerek, basına kapalı bir toplantıyla önce üyelerin talep ve önerilerini aldı. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, bu talepleri doğrudan hükümete iletmeyi planladıkları için medya yoluyla paylaşmayacaklarını açıkladı.

3 sac ayağı

İSO meclis üyelerinden edinilen bilgiye göre, hükümete sunulmak istenen öncelikli konular arasında vergi ve yargı reformları ile asgari ücret düzenlemesi öne çıkarken; eğitim, dış ticaret, bürokrasi, istihdam ve teşvik reformları ile enerji fiyatları ve bankacılık konusundaki bazı düzenlemeler de iş dünyasının talepleri arasında yer alıyor. Bir İSO meclis üyesi Reuters’a yaptığı açıklamada, “Yaptığımız toplantıda özellikle 3 konu üzerinde duruldu. Birincisi, sanayicinin öncelikle vergi reformları ile ilgili beklentisi var. Örneğin avukat, doktor gibi serbest meslek sahiplerinin beyan edip ödediği vergi ile sanayicinin ödediği vergi arasında çok ciddi fark var. Önce bu eşitsizliğin giderilmesi gerekiyor” dedi. Diğer önemli gündem maddesinin asgari ücret artışı olduğunu bildiren meclis üyesi, “Ücret artışı yükünün devlet tarafından bölüşülmesini ya da tamamen üstlenilmesini istiyoruz” ifadesini kullandı. Aynı üye, yargı alanında da özellikle işe iade davalarındaki mahkeme süreci ile ilgili ciddi sorunlar yaşadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

İflas erteleme ele alınsın

Türkiye’de artan iflas erteleme uygulamaları da hükümete iletilecek konular arasında yer alacak. Bir meclis üyesi, “Kıdem tazminatı, iflas erteleme gibi hukuki konulardan enerji fiyatlarına kadar çok farklı alanlarda ele alınmasını istediğimiz konular var” diye konuştu. Nitelikli ara eleman sorununun da eğitim reformu ile ele alınması istenen talepler arasında yer aldığını belirten üye, “Asgari ücreti tartışıyoruz ama çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Asıl bunun çözülmesi lazım” dedi. Dış ticaret reformu, teşvik reformu, bankacılık konusundaki düzenlemeler ile enerji fiyatlarının yeniden düzenlenmesi de sanayicilerin talep ve önerilerini sunacağı konular arasında yer alıyor. Kıdem tazminatı ve esnek çalışma gibi konulardaki düzenlemelerin önceliklendirilmesi isteniyor.

Haberin Devamı