Gazete Vatan Logo

Doktorlara kredi kartı zorunluluu getiriliyor

Maliye Bakanlığı doktorlara muayenehanelerinde kredi kartı POS cihazı kullanma zorunluluğu getiriyor. Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu, Bankalar Birliği ile çalışmaların başladığını, en geç Mart ayında sisteme geçileceğini açıkladı

Maliye, vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla; başta lüks lokantalar ve doktor muayenehaneleri olmak üzere belge kullanımının az olduğu ya da hiç olmadığı alanlara el atmaya hazırlanıyor. Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu, vergi kayıp kaçağını önlemek amacıyla doktor muayenehanelerine de kredi kartı POS cihazı kullanma zorunluluğu getireceklerini bildirdi. POS sisteminin kurulması için Türkiye Bankalar Birliği ile çalışma yürütüldüğünü kaydeden Arıoğlu, "En geç Mart ayına kadar POS sistemine geçmeyi planlıyoruz" dedi.

Her lokantaya adam oturturuz
Kredi kartıyla lokanta ve doktorları daha sıkı takip edeceklerini söyleyen Arıoğlu, sistemi kontrol etmek için ise gerekirse her lokanta ve muayenehane önüne "adam oturtacaklarını" ifade etti.

Arıoğlu, enflasyon muhasebesi konusunda ise yeni düzenleme sinyali verdi. Yasada, enflasyon muhasebesine geçiş konusundaki koşulun "son üç yıldaki enflasyonun yüzde 100'ü, son üç aylık enflasyonun da yüzde 10'u aşması" olduğunu hatırlatan Arıoğlu, "Üç aylık enflasyon yüzde 10'u geçmeyebilir. Öyle görünüyor. Bu nedenle kanuna geçici bir madde eklenerek, bu üç aylık sınırı kaldıracağız" dedi.

Başkanlık sistemi getiriliyor
Gelirler Genel Müdürlüğü'nün yeniden yapılandırma çalışmaları kapsamında önümüzdeki hafta TÜSİAD ve Vergi Konseyi'nin ortak modelini dinleyeceklerini belirten Arıoğlu, benimsedikleri modelin "başkanlık sistemi" olduğunu vurguladı. Arıoğlu, yeniden yapılandırmanın ardından, vergi dairelerinin daha etkin hale geleceğini belirtirken, "Vergi Dairesi ile gelir idaresi koordineli şekilde gidecek. Mükellef odaklı sisteme geçilecek. Mükellef vergi dairesinde yüz yüze gelmeyecek.

Vergisini bankaya ödeyecek, beyannamesini internetten dolduracak. Vergide online sisteme geçilecek" diye konuştu.

'Tekstilde KDV iadesi konusunda IMF'nin bazı tereddütleri mi var?' sorusuna ise Arıoğlu, "İade vermeyince bizim kümülatif bazda bir gelir artışımız olacak. Ama bunu iyi anlatmak gerek" karşılığını verdi. Arıoğlu, ilaçta KDV'nin yüzde 18'den 8'e çekilmesi konusunda son sözü hükümetin söyleyeceğini belirtirken, gelir iadesi olarak biraz KDV gelirinde azalma yaşayacaklarını ancak ilacın yüzde 80'ini devletin aldığı hesaba katılırsa, kümülatif bazda yine gelir artışı olabileceğini vurguladı.

Doktorlar kazandıkları her 16 liranın sadece 15 lirasını beyan ediyor
Maliye müfettişlerinin 2003 incelemelerine göre işadamı, doktor ve avukatlar kazandıkları her 16 liranın 15 lirasını kaçırıp vergi için sadece 1 liralık gelir beyan etti. Maliye müfettişlerinin 2003 yılı vergi denetimleri sonucunda, ülkedeki vergi kaçağı oranı yüzde 62.6 olarak tespit edilirken, en fazla kaçak da, kazançlarının Tini beyan edip, 15.6'sını gizleyen işadamları, doktor, avukat gibi beyannameli gelir vergisi mükelleflerinde saptandı.

İlaçta KDV indirimi Şubat sonunu bekliyor
Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu, Şubat ayı P sonuna kadar yeni vergi düzenlemelerini içeren bir paketin Meclis'e gönderileceğini açıkladı. Söz konusu pakette, ilaçta KDV indirimi ve tekstilde KDV iadesi düzenlemesinin olabileceğini söyleyen Arıoğlu, 2004 sonuna kadar birkaç paket daha hazırlayacaklarını kaydetti.

Osman Arıoğlu, şöyle devam etti: "Tüm sistemi gözden geçireceğiz. 2005'teki işimiz ise Gelir Vergisi Kanunu gibi bazı kanunları yeniden yazmak olacak. 2005 yılında bu sene yapılan düzenlemelerde uygulamada eksiklikler gördüğümüz durumları da düzeltebiliriz. Bütün bu çalışmalar sonucunda esas sitemi bulacağız. Yani 2005 sonunda her şeyiyle test edilmiş bir vergi sistemi olacak."

Haberin Devamı