Gazete Vatan Logo

Doktora gidecek hastayı aktara yolluyorlar!

Eczacılar, kadın programlarındaki “bitkisel çözümler”i şikayet etti



Eczacılar, kadın programlarındaki “bitkisel çözümler”i Gıda, Tarım ve Hayvan-cılık Bakanı Mehdi Eker’e şikayet etti

Türk Eczacılar Birliği, Bakan Eker’i ziyaret ederek, “Bitkisel Gıda Takviyeleri Alanında Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu raporu sundu.

“Gıda takviyesi” adı altında satılan bitkisel ürünlerden duydukları rahatsızlığı dile getiren eczacılar, söz konusu ürünlerin, özellikle internet üzerinden yaygın şekilde satıldığını, kadın programlarına katılan yetkisiz kişilerin yaptıkları açıklamalarla doktora gitmesi gereken vatandaşları bitkisel çözümlere yönlendirdiklerini iddia etti.

“Kansere çare olduğu, diyabete iyi geldiği, cinsel gücü artırdığı, fazla kilolardan kurtardığı, boy uzattığı ve saç dökülmesini önlediği” öne sürülerek satışa sunulan ürünlerle mücadele için işbirliği teklifinde bulunan eczacılar, “gıda takviyesi“ ve “bitkisel ürünlerle” ilgili ayrıntılı tanımlama yapılmasını istedi.

İzin vermeyeceğiz!

“Vatandaşı kandırmak niyetinde olan bazı şahıslar izin aldıktan sonra bunun içine çeşitli kimyasal maddeler katabiliyor” diyen Eker, istismarları önlemek için şikayet hattı Alo 174’ü kurduklarını, bu konuda toplumun tüm kesimlerinden destek beklediklerini, bu anlamda sivil toplum kuruluşlarıyla her türlü işbirliğine hazır olduklarını kaydetti.

Türk Eczacılar Birliği İkinci Başkanı Mukaddes Harmancı, “Bitkisel ürünler masum görülüyor. Ancak bu ürünler söylendiği gibi sadece bitkisel olmayıp, içerisinde çeşitli kimyasal maddeler de yer alıyor” uyarısında bulundu. Raporda, “takviye edici bir gıda sağlık beyanı ile halka sunulursa tüketici yanılabilir, ama tıbbi bitkisel bir ürün takviye edici bir gıda adı altında halka sunulursa tüketici ölebilir” görüşü vurgulandı.

Türkiye’de söz konusu ürünlerin bitkisel ilaç, sağlık destek ürünü veya gıda takviyesi olmalarına yönelik ayrımların netleştirilmediği ve bu ürünlerin takibiyle ilgili bir sistem geliştirilmediği belirtilen raporda, “Doğru ve net ayrımların bulunmaması Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılması gereken birtakım ürünlerin Tarım Bakanlığı tarafından onaylanarak verilen izin ile pazarlanmasına neden olmaktadır. Örneğin, hiçbir toplumda gıda olarak kullanılışı bulunmayan antidepresan etkili kantaronun (St.John’s Wort) veya beyin damarları üzerinde etkili olduğu düşünülen ginkgo bilobanın hangi kullanım şeklinde olursa olsun, gıda olarak değerlendirilmesi mümkün değildir” denildi. Raporda, bitkisel ürünlerde ürünü üreten ve analizleri yaptıranların aynı grup olmasının söz konusu bilimsel deneylerin de bir şekilde yönlendirilmesine izin verdiği iddia edildi.

‘Ölüme bile götürür’

Bu ürünlerin sağlık ürünleri olarak görülmesi ve tanımlanması, ilaçlar gibi bireye özgü etkenler doğru biçimde değerlendirilerek uygun miktarlarda ve kesinlikle doğru danışmanlık hizmetiyle sunulması gerektiği kaydedilen raporda, şu uyarıda bulunuldu:

“Ancak bu şekilde, yani, ilaç olarak değerlendirildiklerinde takip edilebilir olacak, yanlış kullanımların önüne geçilerek herhangi bir yan etki görüldüğünde mümkün olan en kısa sürede gerekli önlemlerin alınması sağlanabilecektir. Örneğin, hemen herkesçe bilinen ve sıklıkla kullanılan aspirini, ileri yaşlarda kan sulandırıcı olarak kullanmak zorunda kalan kişilerin, unutkanlığa karşı komşusuna iyi gelen ginkgo biloba yaprağından hazırlanmış kapsülleri kullanmak veya daha zinde ve enerjik olmak için ginseng içeren vitamin kombinasyonunu ve sevdiği sarımsağı da beraber tüketmek istediğinde potansiyel kanama riski ile karşı karşıya kalabileceği göz önünde bulundurulmalı” uyarısında bulunuldu.

Haberin Devamı