Gazete Vatan Logo

Doğuş Otomotiv krize inat satışlarını yüzde 45 artıracak

Zengin Türkler krizde dizele geçti, Porsche tarihi rekora koştu

Porsche müşterileri, krizde daha ekonomik olan dizeli tercih etmeye başlayınca, Doğuş Otomotiv’in satışları patladı. 21 Ortadoğu ve Doğu Avrupa ülkesi içinde en fazla dizel Türkiye’de satıldı. Doğuş, krize rağmen bu yıl 225 adet araç satarak rekor kıracak.

Lüks spor otomobil markası Porsche, tasarruflu dizel motoru sayesinde ekonomik krizden etkilenmedi. Kurulduğu 1948 yılından bu yana ilk kez Cayenne modeliyle dizel motorlu araç üretmeye başlayan Porsche, krize rağmen Türkiye’deki satışlarını artırmayı başardı. Doğuş Otomotiv-Porsche, Şubat’ta pazara sunulan Cayenne Diesel’in dopingiyle ilk 6 ayda performansını yüzde 40 oranında artırdı. Geçen yılın tamamında 155 adetlik satışa ulaşan şirket, 2009’un ilk 6 ayında 111 Porsche sattı. Türkiye, Cayenne Diesel’le Doğu Avrupa ve Ortadoğu’yu kapsayan 21 ülke içinde en fazla araç satan ülke unvanını aldı.

Doğuş Otomotiv, Eylül’de pazara sunulacak ilk 4 kapılı modeli Panamera’nın da desteğiyle satışlarını geçen yıla göre yüzde 45 artırmayı planlıyor. Şirket, bu yıl 225 adet Porsche satacak. Doğuş Otomotiv, böylece krize inat Türkiye tarihinin satış rekorunu kırmış olacak. Şirket, bugüne sadar en fazla 221 adetlik satış rakamına ulaşmıştı.

Dizel itici güç oldu

Yaşanan küresel ekonomik krizde dizel modellerinin markaları için itici güç olduğunu belirten Doğuş Otomotiv-Porsche Genel Müdürü Anıl Gürsoy, “Şubat’ta pazara sunduğumuz Cayenne Diesel modelimiz, zorlu piyasa şartlarında markamız için önemli bir güç oluşturdu. Bu yıl pazarda yerini alan yeni Boxster ve Cayman ile ürün yelpazemizi yeniledik. Eylül’de satışına başlayacağımız Panamera da bize güç katacak” dedi.

Gürsoy, 2009 yılı hedeflerini şöyle anlattı: “Geçen yılın aynı dönemine oranla satışlarda yüzde 38’lik artış sağladık. 2009 yılı sonunda ise 225 adetlik bir satış hedefi belirledik. Bu hedef, Cayenne Diesel’in etkisiyle geçen seneye göre arttı. Cayenne Diesel 81 adetle, 6 aylık satışlarımızın yüzde 73’lük bir bölümünü oluşturuyor. Bu sene hedeflerimizi yakalayacağız.”

Dünyanın en pahalı cep telefonu Vertu’dan esinlendi

- 4.97 metre uzunluğundaki Porsche Panamera’da lüks ve konfor ön planda tutuldu.

- Otomobilin ön yüzü tipik Porsche spor otomobillerini andırırken kaputun genişliği hemen göze çarpıyor. Arka taraf ise daha yuvarlak hatlara sahip.

- Panamera’nın ön konsolunda dünyanın en lüks cep telefonu Vertu’dan esinlenilmiş. Oldukça şık ancak bir o kadar da komplike.

- Ön konsolda aracın teknolojik özelliklerini kumanda eden birçok düğme yer alıyor.

- Tek bir düğme yardımıyla, araç hızlandığı sırada spoyler açılıp, ayarlanabiliyor.

- Ön konsolda egzos sesinin daha yüksek çıkmasını sağlayan sport mod düğmesi bulunuyor. Bu sayede dört egzostan modifiye araçları andıran ses yükseliyor.

- Panamera versiyonlarının tamamı, araç hareketsiz konuma geldiği anda, örneğin trafik ışıklarında veya sıkışık trafikte motoru otomatik olarak kapatan Porsche’nin yeni otomatik start-stop işleviyle birlikte sunuluyor.

- Panamera, kaldırıma park edilmek istenirse 2 cm yukarı yükseltilebiliyor.

Porsche’nin 550 bin TL’lik ilk makam aracı gelmeden sattı

PORSCHE, 4 kapılı Gran Tourismo modeli Panamera’yı yollara çıkardı. Dünya test sürüşleri Almanya’nın Münih şehrinde gerçekleştirilen otomobil, Eylül ayında Türkiye’de satışa sunulacak. Doğuş Otomotiv-Porsche, Panamera S, Panamera 4S ve Panamera Turbo modellerini ithal edecek. Bu yıl 25 adet Porsche Panamera satmayı hedefleyen Doğuş Otomotiv, daha şimdiden büyük ilgiyle karşılaştı. Porsche’nin ilk makam aracı özelliklerine sahip Panamera, henüz gelmeden 5 adet sattı. Anıl Gürsoy, “Yıl sonuna kadar 25 adet Panamera satmayı hedefliyoruz. İlk planda sunduğumuz modellerimizi; Panamera S’i 180 bin eurodan (388 bin TL), Panamera 4S’i 194 bin eurodan (418 bin TL) ve Panamera Turbo’yu ise 254 bin eurodan (550 bin TL) başlayan fiyatlarla satışa sunacağız” dedi. Gürsoy, Panamera’nın fiyatlarını önceden açıklayarak grey marketin önüne geçmek istediklerini söyledi.

Turbo’nun maksimum sürati

Porsche 911, Boxster/Cayman ve Cayenne’in ardından Porsche’nin dördüncü model serisi Panamera Eylül’de pazara üç V8 versiyonu ile girecek. 400 beygir güç üreten Panamera S’te 4.8 litre hacimli motor kullanıldı. Otomobil, 0’dan 100 km’ye 5.4 saniyede ulaşıyor. Aracın maksimum sürati 285 km/s.

Dört tekerlekten çekiş sistemine sahip Panamera 4S ise aynı motorla 100 km sürate 5.2 saniyede çıkıyor. Otomobilin maksimum sürati 282 km/s. Panamera Turbo, 4.8 litrelik V8 motoruyla 500 beygir güç sağlıyor. Araç, 0’dan 100 km’ye 4.2 saniyede çıkıyor. Maksimum sürati 303 km/s.

Şoförlere özel eğitim verecekler

Anıl Gürsoy, Porsche Panamera’nın teknolojisi nedeniyle oldukça komplike bir otomobil olduğunu belirterek, müşterilerine ve özel şoförlerine eğitim vereceklerini söyledi. Gürsoy, “Aracın ön konsolunda Panamera’nın teknolojik özelliklerini yöneten birçok düğme var. Hepsinin farklı farklı görevleri var. Bunun için Panamera’yı alan müşterilere özel eğitim vereceğiz. Özel danışmanlarımızı müşterilere ve şoförlere gönderip, araçla ilgili destek sağlayacağız” dedi.

- Araçta elektrikli koltuk ayarı yine koltuk altını uzatma, bel destekleri ayarını da içeren Konforlu Hafıza Paketi yer alıyor. Bunun yanı sıra sıcak yaz ayları için koltuk soğutucu da düşünülmüş.

1 milyar $ yatırım yapıldı

1 milyar dolar yatırımla ortaya çıkan 4 kişilik Panamera’dan yılda 20 bin adet satılması planlalıyor. Porsche, hedef pazarlar olarak ABD, Asya ve Avrupa’yı belirledi. Panamera’nın pazardaki rakibi olarak Maserati Quattroporte, Mercedes S Class, Lexus ve BMW 7 Serisi olacak.

Haberin Devamı