Gazete Vatan Logo

Doğu Avrupa’da büyüyecek

Şahenk, Doğu Avrupa’da bankacılık sektöründe büyümek istediklerini söyledi

Davos’ta ‘Küresel İş Görünümü’’ konulu oturumda konuşan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Doğu Avrupa’da bankacılık sektöründe büyümek istediklerini, turizm yatırımlarına hız vereceklerini ve Yunanistan’da 300 milyon euroluk marina yatırımı yapacaklarını söyledi. Türk ekonomisinde yumuşak bir iniş beklediklerini kaydeden Şahenk, “Her zaman istikrarı tercih ediyoruz, sert bir iniş beklemiyoruz. Türkiye’nin başarısı siyasi istikrardan kaynaklanıyor. Politikacıların güçlü liderliğinden kaynaklanıyor” dedi.

Yaşanan son ekonomik krizin küresel ekonomik durumda çok temel bir değişikliğe neden olduğunu söyleyen Şahenk, “Ekonomik güç, kuzeyden güneye ve batıdan da doğuya yani gelişmekte olan ülkelere kayıyor. Yeni normal, yükselen pazar oyuncularının artan ağırlığının söz konusu olduğu çok kutuplu bir global ekonomik sistemi ve yeni gelişme merkezlerini kapsamakta” dedi. Gelişmiş ekonomilerin henüz gelecek vaad eden sinyaller vermediğini dile getiren Şahenk, “Bununla birlikte iyimser olmak için iyi nedenlere sahibiz. Yükselen pazarlar küresel ekonomiye güç katmaya devam edecek şekilde konumlandırılmış durumdalar” diye konuştu.

Yükselen pazarlar cazip

“Gelişmiş ekonomiler henüz gelecek vaad eden sinyaller vermemektedir. Bununla birlikte iyimser olmak için iyi nedenlere sahibiz. Yükselen pazarlar küresel ekonomiye güç sağlamaya devam edecek şekilde konumlandırılmış durumdalar” diyen Şahenk, krizin BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) artı Türkiye, Güney Kore, Meksika ve Endonezya gibi ‘büyüyen pazarlara’ dikkat çektiğini vurguladı. Şahenk, “Bunlar hem verimlilik hem de etkin piyasa arayışındaki yatırımcılar için kilit önem taşıyan adreslerdir. Bu ülkeler, önemli pazarlar olarak çok cazip hâle gelmiştir” dedi.

Şahenk, “Yükselen pazar şirketleri olarak önemli ölçüde daha yüksek bir yatırım iştahına ve beklenmedik koşulları yönetme deneyimini haiz esnek bir insan sermayesine sahibiz” görüşünü de savundu.

‘Yerli oto’da en büyük rakibine destek verdi

Doğuş Otomotiv’in Başkanı Aclan Acar, yerli oto için hazırlanan rakibi Koç’a destek verdi. Acar, Türkiye’nin yerli otomobil markası çıkaracağını ve bunun da çok başarılı olacağını söyledi. Davos’ta CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Acar, “Türkiye mutlaka otomotiv pazarında önemli bir üretici olmalı. Her türlü parçasıyla iç piyasada üretilen bir otomobil olması önemli. Türkiye’nin kapasitesi var. Ne kadar çok yerli katkı olursa ödemeler dengesi, istihdam açısından pozitif olur. Yerli katkıyı teşvik etmek lazım. Üretim tarafında destek verilmesi gerekiyor. Yüksek maliyetli üretim yapınca iç piyasa ithalatla rekabette zorlanıyor” diye konuştu.

Acar, Avrupa’da geçen yıl otomotiv pazarının küçüldüğüne dikkat çekerek, “Avrupa bizim halen en önemli ticari ortağımız. 2011’i rekorla kapattık. Otomotiv pazarında bu yıl daralma yaşanır, 750 bin civarı bir satış olur” dedi. Acar, Doğuş Otomotiv olarak Türkiye’nin bu yıl yüzde 4.5 büyümesini beklediklerini söyledi.

Katılım rekoru kırıldı

DÜNYA Ekonomik Forumu tarafından düzenlenen ve siyaset ile iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren Davos Zirvesi dün başladı. Geleneksel Davos toplantıları bu yıl 42’nci kez düzenleniyor.

25-29 Ocak tarihleri arasında yapılacak toplantılara bu yıl rekor sayıda, 2600’un üzerinde kişi katılacak. Davos, siyaset ve iş dünyası liderlerinin yanı sıra akademisyenler, sanatçılar ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerini ağırlayacak.

Davos toplantılarının bu yılki teması, ‘Büyük Değişim: Yeni modelleri şekillendirmek’ olarak belirlendi. Dünya Ekonomik Forumu’nun Kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab, bu temayı belirlemelerine gerekçe olarak, kapitalizmin mevcut haliyle çevremizdeki dünyayla uyuşmamasını gösterdi.

“2009 krizinden ders çıkaramadık” diyen Schwab, küresel değişimin acil bir gerekliliği olduğunu belirtti. Schwab, bu değişimin ise küresel bir sosyal sorumluluk duygusuyla başlaması gerektiğini ifade etti. Toplantılarda dört alt başlık ele alınacak. Bunlar, ‘büyüme ve istihdam modelleri’, ‘liderlik ve yenilikçilik modelleri’, ‘sürdürülebilirlik ve kaynak modelleri’ ile ‘sosyal ve teknolojik modeller’ olarak belirlendi.

Babacan ve Bağış var

Toplantılarda ayrıca riskin azaltılması ve yönetim konularına da ağırlık verilecek. 40’a yakın devlet ve hükümet başkanının katılacağı toplantılara, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, IMF Başkanı Christine Lagarde, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da katılacak.

Davos toplantılarına Türkiye bu yıl geniş bir heyetle katılacak. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 2009’daki Davos’ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e yönelik ‘One minute’ çıkışından bu yana Türkiye’nin Davos’a katılımı sınırlı oluyordu. Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Türkiye’nin bu yılki Davos zirvesine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında bir heyetle katılacağını açıkladı. Bağış heyette kendisinin yanı sıra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in de yer alacağını söyledi.

Forum kapsamında, üst düzey 20 yöneticiyle de bir araya gelecek olan Ali Babacan, ‘Ekonomik Büyüme Modellerinde Yaklaşan Büyük Dönüşüm’ adlı oturumda konuşacak olan Babacan, daha sonra İngiltere Başbakanı David Cameron ile birlikte açılış konuşması yapmak üzere, ‘Yenilikçi Sağlık Hizmetlerinde Uluslararası İşbirliği’ adlı oturumda yer alacak.

Kent: Türkiye bu yıl parlayan yıldız olacak

COCA-COLA Dünya Başkanı Muhtar Kent, “Türkiye ekonomisi bu yıl 2011’e göre daha yavaş büyüse de parlayan yıldız olacak” dedi. Davos’a ilişkin konuşan Kent, “Bu yıl Davos çok önemli. Herkes bir arayış içinde. Önümüzdeki döneme yönelik istihdam, büyüme görülüşecek. Yeni modelin belki ilk tohumları atılacak. Yeni model, elimizdeki modelin üzerinde bugünkü ihtiyaçlara yönelik olarak oynamak olacak” dedi. Türkiye’nin son 24 ayda çok başarılı bir dönem geçirdiğini belirten Kent, “Türkiye, istihdam ve büyümede dünyanın en önemli yıldızlarından biriydi. Biraz yavaşlayacağını öngörüyorum ama yine de gelişmekte olan büyük ekonomileri ele aldığımızda Türkiye parlak yıldızlardan bir tanesi olacak. Geçmiş 12 aylık dönemdeki gibi yüksek büyüme olmayacak ama Avrupa kıtasındaki ekonomilere göre Türkiye çok daha parlak ve dinamik perspektif arz edecek” dedi. En büyük riskin Euro Bölgesi’nin beklenmedik şekilde parçalanmaya gitmesi olduğunu kaydeden Kent, “Ama bunun olmayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Avrupalı liderlere George Soros fırçası!

ÜNLÜ yatırımcı George Soros, Euro Bölgesi’ni borç krizinden kurtaramayan liderlere yüklendi. Soros, 2007 yılında başgösteren mali krizin yönetimi konusunda Avrupalı yetkililer tarafından atılan her adımın hatalı olduğunu söyledi. “Her şeyi yanlış yaptılar” diyen Soros, AB yetkililerinin borç krizini bilinçli olarak uzatıp uzatmadığı konusunda şüpheleri olduğunu dile getirdi. Ekonominin tamamen kontrolden çıkması durumunda AB’nin dağılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Soros, herşeye rağmen, euroyu ve AB’yi kurtarmak için çok geç olmadığını da sözlerine ekledi ve bu bataktan kurtulmak için gereken yol haritasının 2 bölümden oluştuğunu belirtti. Öncelikle tek para birimi bloğunun yapısal reforma gitmesi gerektiğini belirten Soros, ardından da ekonomik teşvik paketlerinin uygulamaya konulması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı