Gazete Vatan Logo

Doğayı festival yaparak koruyorlar

Doğayı festival yaparak koruyorlar

Bu yıl ikincisi yapılan Geyiksuyu ve Çevre Köyleri Festivali 'ne Türkiye'nin ve Avrupa'nın farklı kentlerinde yaşayan binlerce Tuncelili akın etti.

Dün başlayan ve toplam 3 gün sürecek olan festivale , sadece İstanbul kentinden binin üzerinde Tuncelili katıldı. Festival için gelenlerin sayısının toplam 7 bin olacağı tahmin ediliyor.

Bu festivali diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise gelen misafirlerin Geyiksuyu ve çevre köylerde yaşayanların evlerinde ücretsiz olarak misafir edilecek olmaları.

Geniş katılımlı bir CEM töreniyle açılışı yapılan ve Ovacık ilçesinde büyük heyecan yaratan festivalin 3 ayağı var: inanç, kültür-eğlence ve doğa...

SİYANÜRLÜ ALTIN ARAMA PROJESİNE KARŞILAR

Festivalin doğa ayağı kapsamında yapılacak panellerle, bölgede başlatılması planlanan siyanürlü altın aramanın zararları konusunda bölge halkı aydınlatılmaya çalışılacak. Panele Prof. Cemaalettin Küçük , hukukçu Barış Yıldırım ve Ali Ekber Burmağıç gibi isimler katılıyor. Hatta bugün, altın arama ve HES'lere karşı bir doğa yürüyüşü de yapılacak.

Haberin Devamı

Festivalin kültür-eğlence ayağı kapsamında, Dersimli pek çok müzik grubu ve müzisyenin konserleri gerçekleşecek. Pınar Aydınlar, Abidin Biter, Grup Munzur, Grup İsyan Ateşi, Erdoğan Emir, Hüseyin Güneş, Mehmet Ekici, Doğan Çelik, Şenol Akdağ, Murat Ateş, Bektaş Sarıateş, Hüseyin Yılmaz gibi sanatçılar festivalde konserler verecekler.

İSVİÇRE ALPLERİ’NDEN BİR FARKI YOK

Geyiksuyu ve çevre Köyleri Sosyal Yardımlaşma ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Turabi Yılmaz, amaçlarının çoğu ülke dışında ve Tunceli dışında yaşayan yeni jenerasyon Tuncelilerin ilgisini bölgeye çekmek olduğunu söylüyor ve ekliyor: Buranın İsviçre Alplerinden bir farkı yok, temiz ve lezzetli suları, yeşil ormanları, oksijeni bol tertemiz havası, lezzetli ve doğal süt ürünleri, geleneksel inanışları koruyan ve çoğu yaşlı olan halkı keşfedilmesi gereken bir bölge. Biz genç kuşakların kökenleriyle bağlarının kopmasını istemiyoruz.’

DEŞT'İN (GEYİKSUYU) SİMGESİ HALAZUR NİNE

Bu yıl festivalin sürpriz bir konuğu daha var. Başlattığı hukuk mücadelesi nedeniyle Deşt'in simgesi haline gelen Halazur Nine (Halazur Geviş)...

Haberin Devamı

Bilindiği gibi Halazur Geviş , Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun da büyük desteğiyle, simgesel bir arazi davasına imza atmıştı. Halazur Nine'nin babası Hüseyin Mustafa bey, 1900'lü yılların başında Dersim'den Amerika'ya göçetmiş, 1938 katliamı öncesinde yurduna geri döndüğünde, Geyiksuyu ve başka bölgelerde geniş araziler satın almıştı. Ancak bu arazilere dönemin devlet yönetimi haksızca el koydu.Halazur Nine, şimdi bir kısmı üzerinde askeri kışla inşa edilmiş olan 100 bin dönümün üzerindeki arazisini geri almak için mücadele ediyor. Hanazur Nine davayı kazanması halinde arazinin önemli bir kısmını köylülere bağışlayacağını açıkladı.