Gazete Vatan Logo

DO&CO açılıyor

‘Türkiye üzerinden Ortadoğu Hindistan ve Çin’e gideceğiz’

THY uçuşlarındaki ikram hizmetleriyle tanınan Viyana merkezli DO&CO, Türkiye üzerinden Ortadoğu, Hindistan ve Çin’e gitmeyi planlıyor. Günde 1.200’den fazla uçuşta ikram hizmeti veren DO&CO AG kurucusu Atilla Doğudan, halen 400 milyon euroya yaklaşan cirolarının önümüzdeki 2-3 yılda 1 milyar euroyu geçmesini hedeflediklerini söyledi.

Türkiye’de THY uçuşlarındaki Turkish DO&CO’nun ikram hizmetleriyle tanınan, Viyana Borsası’nda işlem gören ve İMKB’ye kote olmak için gerekli başvuruları yapan DO&CO Restaurants&Catering AG, bu yıl içinde Türkiye’de halka arz işlemini gerçekleştirmeyi planlıyor. DO&CO AG kurucusu Atilla Doğudan, Avrupa’da borsaya kote olan bir anonim şirketin ‘ilk defa’ Türkiye’ye geleceğine dikkati çekti.

Viyana’da gazetecilerle biraraya gelen Atilla Doğudan, 1998 yılından beri Viyana Borsası’nda işlem gördüklerini, İMKB’ye kote olmanın ardından iki yerde birden işlem göreceklerini belirtti. 3 kıtada 7 ülkede hizmet verdiklerini, bu yıl 400 milyon euro ciroyu aşmayı beklediklerini ifade eden Doğudan, önümüzdeki 2-3 yıl içinde 1 milyar euro ciroyu geçmeyi hedeflediklerini söyledi.

Yılda yüzde 25 büyüyor

Doğudan, “İMKB’de halka arzın ardından alacağımız parayla borç ödemeyeceğiz. Yalnızca büyümek için bu işlemi yapıyoruz. Bu parayla hakikaten her yere gidebilir ve her türlü satın almayı yapabiliriz” dedi.

Yılda ortalama yüzde 25 oranında büyüdüklerini vurgulayan Doğudan, şöyle devam etti: “Viyana küçük bir borsa, ancak likit değil. Türkiye ise çok likit bir pazar. İstediği halde birçok yabancı yatırımcı Viyana’da bizi alamıyor. Türkiye’de ise birçok yabancı yatırımcı bizi alabilecek.

Türkiye’den Ortadoğu, Hindistan, Çin’e doğru gideceğiz. Esas büyüme bu pazarlarda olacak. Türkiye’de İMKB’ye gelmenin mantığı bu... Viyana’da halka açıklık oranımız yüzde 19.

İMKB’de halka arz bu yıl

Türkiye’deki halka arzdan sonra yüzde 20’nin altındaki halka açıklık oranı iki katından fazla artarak yüzde 40’ın üzerine çıkacak, ek satışın da gerçeklemesi halinde yüzde 50’ye yaklaşacak. Bu yıl içinde İMKB’de halka arz gerçekleşecek. Arzdan gelen para yatırımlara ve büyümeye harcanacak. Halka arzın yüzde 30’u yurt içinde bireysel ve kurumsal yatırımcılara, yüzde 70’i yurtdışındaki yatırımcılara yönelik olacak.” Turkish DO&CO’nun, 2006’da THY ve diğer havayolu şirketlerine ikram hizmetleri vermek üzere DO&CO ile THY arasında yüzde 50-50 ortaklık şeklinde kurulduğunu anımsatan Doğudan, şirketin havayolu ikram hizmetleri sektöründe yüzde 70’i aşan payla lider olduğunu, THY’nin müşteri memnuniyetinin bir yılda yüzde 49’dan 96’ya çıktığını söyledi.

Dünyada 60’dan fazla havayoluna hizmet veriyor

* Havayolu ikram hizmetlerinde 22 üretim merkeziyle 60’dan fazla haayolu şirketine, günde 1200’den fazla uçuşta hizmet veriyor.

* Audi, BMW, Bvlgari, Escada, Gucci, Coca-Cola, Prada, Versace, Louis Vuitton gibi lüks markaların organizasyonlarında ikram hizmetleri sunuyor.

* Çikolata ve hamur işi ürünleri üreten, 1786’da kurulan DEMEL’de payı bulunuyor.

* İngiltere’de organizasyon şirketi Fortnum&Mason’a da yüzde 50 ortak.

* Emirates, THY, Lufthansa, British Airways,
Niki, Singapore Airlines ile Etihad havayolu şirketleriyle çalışıyor.

Günde 200 bin kişiyi doyuruyor

* 2 bini Türkiye’de olmak üzere toplam 5 bin çalışanı var.
* Uçuş sırasında çalışan 80 açşısı var.
* İstanbul’da 80 ile 100 bin kişi için yemek yapıyor.
* Dünyada yüzde 70’i havada olmak üzere, günde 150 ile 200 bin kişiyi doyuruyor.
* Günde 6 ton domates, 1.5 ton patlıcan kullanıyor.

Haberin Devamı