Gazete Vatan Logo

Dizileri aşan oyunculuk

Türk dizilerinin ihracata katkısını konuşuyoruz ancak Türk oyun sektörü 500 milyon $ ihracat hacmi ile dizileri solladı. Dün Harbiye’de başlayan Gaming fuarında da son trend oyunlar görücüye çıktı. Hedef 500 milyon $’lık ihracatı 2 milyar $ yapmak

Dizileri aşan oyunculuk

Türkiye’nin ilk global ölçekli dijital eğlence ve oyun fuarı ‘Gaming İstanbul’un 3’üncüsü, Harbiye İstanbul Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Süper oyun prodüksiyonları üreten AAA firmalarının Türkiye’de resmi olarak katıldıkları ilk ve tek oyun etkinliği fuarında yapılacak anlaşmalar, sektöre yön verecek.

Yüzde 15 büyüme bekleniyor

Dijital oyunlara ilgide patlama yaşandığını söyleyen Gaming İstanbul Marka ve Pazarlama Yöneticisi Meriç Eryürek, “Nüfusumuz çok genç ve bu genç kitle oyunlarla birlikte büyüdü. Dolayısıyla, büyük firmalar için ciddi bir pazar Türkiye. Bölgemizde en hızlı büyüyen 3’üncü oyun pazarıyız. Bu oyun üretimini de etkiliyor. Her geçen gün genç ekiplerin başlattığı veya piyasaya sunduğu yeni oyunlar görüyoruz. Devlet destekleri de yeterli sayılabilir ve artıyor” diyor. Geçtiğimiz yıl 750 milyon doları aşan pazar büyüklüğünün, bu yıl yüzde 15 artmasının beklendiğini belirten Eryürek, Türkiye’de yaklaşık 30 milyon oyuncu olduğunun, bunun 13 milyonunun en az bir kez oyunlarla ilgili harcama yaptığının bilgisini verdi. Eryürek, sayının dünyayla birlikte büyüdüğünü, eğlence sektörleri içinde oyunların Hollywood’u bile geçerek 110 milyar dolar büyüklüğe ulaştığının altını çizdi. Eskiden filmlerin oyunları yapılırken şimdilerde oyunlar filmlere uyarlanıyor. Hollywood da çareyi oyun sektörüne girmekte buldu.

Haberin Devamı

Hedef 2 milyar dolar

Türkiye’de de durum dünyayla paralellik gösteriyor. Ülkedeki dijital oyun sektörü, 500 milyon dolar ihracatıyla 350 milyon dolarlık Türk dizilerinin ihracatını büyük bir farkla şimdiden geride bıraktı. Oyun sektörünün bundan sonraki hedefi 2020 yılında 2 milyar dolarlık ihracat yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunmak.

Yüzde 28 kadın katılımcı rekoru

Türkiye’deki kadın mobil oyuncu sayısının erkeklerden yüksek olduğunu hatırlatan Gaming İstanbul Direktörü Cevher Eryürek, “Daha önceki yıllarda yüzde 28’lik kadın katılımcı oranıyla dünyadaki benzer fuarlar arasından ayrıldık, hatta bu dünyanın hiçbir oyun fuarında olmayan bir istatistik. Gaming İstanbul, çocuk ve retro oyun alanlarıyla her yaştan katılımcıya hitap ediyor” şeklinde
konuştu.
Far Cry 5 ve God of War da görücüye çıkıyor

Haberin Devamı

Fuarın en önemli olaylarından biri hiç kuşkusuz Ubisoft’un dünyada uzun süredir beklenen Far Cry 5’i piyasaya çıkmadan 1 ay önce Türk oyunseverler ile buluşturacak olması. Piyasaya 27 Mart’ta çıkacak oyun, son sürüme yakın hâliyle İstanbul’da oynanacak. The Crew adlı oyununu da oynatacak olan Ubisoft, 3-4 Şubat tarihlerinde düzenleyeceği ödüllü Rainbow Six Siege turnuvasıyla oyunseverlerin ilgi odağı olacak. Pearl Abyss’in dünyanın en popüler oyunlarından biri olan Black Desert Online’ının Türkçe versiyonunun yine GIST 2018’de oynanacak olması da oyunseveleri memnun eden olaylardan. Pearl Abyss, Türkiye’de bir ofis açmış ve Ortadoğu operasyonunu buradan yönetmeye başlamıştı. Playstation’un Playlink ve VR teknolojileri de fuarda ziyaretçiler ile buluşacak. Fuarda dikkat çeken diğer oyunlar da Assassins Creed: Origins’in Xbox versiyonu ve Xbox Player Unknown’s Battlegrounds’ı. Ön satışlarına başlanan God of War da yine ön plana çıkan oyunlardan.
Avrasya’nın oyun köprüsü
Türkiye’de şu anda irili ufaklı 600 civarında şirketin oyun geliştirdiğini belirten Meriç Eryürek, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bunlar içinde 100 milyon dolara mobil oyunlarını dünya devi Zynga’ya satan Peak Games de var, Mount & Blade oyunuyla gelmiş geçmiş en iyi oyunlar listesine giren Ankaralı TaleWorlds de var, bir mobil oyun yapan öğrenciler de var. İran, Fransa, Çin, Tayvan ülke pavyonları bölge pazarında önem kazandığımızın göstergesi. Türkiye, Avrasya’nın oyun köprüsü aslında. Batılı şirketler Doğu’ya gitmeden, Doğulu şirketler de Batı’ya gitmeden buraya geliyor. Kültürel çeşitliliğimiz de çok.”
5 liraya da oyun var 2 bin liraya da

Haberin Devamı

- Serbest geliştiriciler tarafından üretilen oyunlar, kimi zaman 5-10 lira civarında satışa sunulurken, AAA bir oyunun fiyatı 150-300 lira civarında değişiyor. Bu oyunların Koleksiyon Sürümleri’ni almayı düşünenlerin de 400 ile 2 bin lira arasında bir ödeme yapması gerekiyor.
- Kostüm ve aksesuarlarıyla dijital oyun ve eğlence dünyasının meşhur karakterlerini en iyi yansıtanlar, GIST Cosplay yarışmasında büyük ödülü kazanma şansını yakalayabilecek. Ödül 10 bin TL.
- Nvidia’nın Blizzard ve HP ile ortak düzenlediği 30 bin TL ödüllü Overwatch turnuvası yapılacak.
- 14 bin 400 metrekare alanı, 70’den fazla standı ile 4 Şubat’a kadar sürecek fuar, ilk yılında 46 bin 800, 2’nci yılında 82 bini aşan ziyaretçi sayısına ulaşmıştı.
- Fuara katılan şirketler arasında Ubisoft, Pearl Abyss, ByNoGame, Param, Xbox, Playstation, Epin, Monster Energy, Redbull, Vestel, Papara, Game Satış, Adore Mobilya, Seti Medya, Ewaapro, Xdrive, Oyungezer, Proud Dinasours, GearBest, Beluga Global, Codemodeon, Binary Games, Zocco’s, QP bilişim, OverGame, Zeren’s Universe, Appodeal, Admost, TCA, Portable Marketing ve Rising Tech gibi sektörün önemli temsilcileri yer alıyor.

Haberin Devamı