Gazete Vatan Logo

Diyanet'ten işverene adil maaş hutbesi

Cuma günü camilerde okutulacak olan Diyanet hutbesi işverenlere bir çağrı niteliği taşıyor: Ücretler adil olmalı, en azından temel ihtiyaçları karşılayacak miktarda tatmin edici olmalı

Diyanet İşleri Başkanlığı, işverenlere çağrı niteliğinde bir hutbe yayınladı. Cuma günü camilerde okunacak "Çalışma Hayatımız ve Sorumluluklarımız" konulu hutbede Hz. Peygamber'in, "Çalışanın ücretini alınteri kurumadan veriniz" sözleri hatırlatıldı, şöyle dendi:

Sorumluluğunun bilincinde olan bir işveren; çalıştırdığı kişilerin maaş veya ücretlerinin en azından temel ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda olmasına özen göstermelidir.

Bilgi, beceri ve uzmanlık gerektiren işlerde çalışanlara durumlarına uygun, tatmin edici ve adil ücret ödemelidir.

Vereceği ücreti önceden belirlemeli, sonradan hak kaybına sebep olabilecek durumlardan kaçınmalı, çalışanların emeğinin ücretini tam ve zamanında ödemelidir.

Sigortasız işçi çalıştırmanın veya çalışanların sigorta primlerini eksik yatırmanın, başlı başına bir kul hakkı ihlali olduğunu unutmamalı; kıdem tazminatını ise işçinin fiilen aldığı en son ücret üzerinden ödemelidir.

İşyerinde gerekli emniyet tedbirlerini almalı, çalışanların ibadetlerim rahatlıkla yerine getirebilmelerine imkan sağlamalı, ruhen ve bedenen sağlıklı olmalarına özen göstermelidir.

Haberin Devamı