Gazete Vatan Logo

Diyanet ile ateistler AB masasında buluştu

Diyanet ile ateistler AB masasında buluştu

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Manservisi’nin çağrısıyla toplanan Türkiye’deki dini cemaatlerin temsilcilerinin arasında Ateizm Derneği Başkanı Ürün Desen de vardı.

Türkiye’de kuruluşu ses getiren ve üyelerinin ölüm tehditleri aldığı Ateizm Derneği’ni Avrupa Birliği de tanıdı. AB Türkiye Delegasyonu tarafından 30 Mayıs Cuma günü İstanbul Hilton Bosphorus Otel’de yapılan ‘Türkiye’de İnanç Özgürlüğü’ başlıklı toplantıya Ateizm Derneği de çağrıldı. Toplantıya Türkiye ateistlerini temsilen Ateizm Derneği başkanı Ürün Desen katıldı.



Diyanetten temsilci

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Stefano Manservisi yönettiği toplantının katılımcıları arasında Diyanet İşleri Başkanlığını temsilen İstanbul Müftü Yardımcısı Sabri Demir, Türkiye Musevilerini temsilen Haham Leon Adoni, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Süryani cemaatini temsilen Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Başkanı Sait Susin, Vakıflar Genel Müdürlüğü Cemaat Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas, Türkiye Caferileri Dini Lideri Selahattin Özgündüz, Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Doğan Bermek de yer aldı.

Basına kapalı toplantı

Kamuya ve basına kapalı olan yaklaşık 30 kişinin katıldığı özel toplantının katılımcıları arasında Portekiz Büyükelçisi Jorge Cabral, Slovenya Büyükelçisi Milan Jazbec, Yunanistan Büyükelçisi Kyriakos Loukakis, İrlanda büyükelçisi Anthony Mannix, Avusturya Büyükelçisi Klaus Wölfer ve Lüksemburg Büyükelçisi Arlette Conzemius gibi AB üyesi ülkelerin temsilcileri de yer aldı. Toplantıda Türkiye’deki gayri müslimler adına konuşan temsilciler genel olarak eğitim ve azınlık vakıflarının mülkleriyle ilgili problemleri anlattı. AB Türkiye Delegasyonu’ndan VATAN’a yapılan açıklamada toplantıya ateistler dahil olmak üzere Türkiye’deki tüm din, inanç ve mezheplerin temsilcilerinin davet edildiği ve hemen hemen hepsinin temsilci gönderdiği belirtildi.

‘Sorunlarımızı anlattım’

VATAN’ın konuştuğu Ateizm Derneği Başkanı Ürün Desen, “Türkiye’deki azınlık gruplarının dertleri birbirine yakın. Toplantıda başlıca sorunlarımız olan ateistlerin yargılandığı TCK 216, zorunlu din dersi, dinsiz ve ateistlerin yasal statüleri, cenaze ve defin işlemlerinde yaşadığımız problemleri anlattım. Ayrıca AB Delegasyonu ve katılımcılara ‘Türkiye’de inanç özgürlüğü kapsamında görüş ve önerilerimiz’ başlıklı raporumuzu sundum. Herkes için faydalı ve olumlu bir toplantı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Ürün Desen, “toplantıya katılanların çoğu bizi tebrik etti. ancak dernek üyelerine yönelik ölüm tehditleri devam ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı