Gazete Vatan Logo

Diplomalı kekemenin bitmeyen iş isyanı!..

KPSS’den üç kez 70’in üzerinde puan aldı ama...

Kırklareli’nde yaşayan üniversite mezunu Mehmet Veysel Örün, KPSS’den üç kez 70’in üzerinde puan aldı. Ancak kekeme olduğu için mülakatlarda başarılı olamadı.

Aslen Mardin Midyatlı olan 24 yaşındaki Mehmet Veysel Örün, küçük yaşlardan beri kekeme. Özellikle de “B” ile başlayan kelimeleri söylerken güçlük çeken Örün, yıllardır toplumda kendine bir yer edinebilmek için büyük mücadele veriyor. Örün, liseyi bitirdikten sonra 2 yıl arayla 3 kez girdiği KPSS’den 70 üzerinde puan almasına rağmen, tercih yaptığı kadroların mülakatlarında her defa konuşma bozukluğu nedeniyle elendi. Zabıt katipliği mülakatından 3 kere elenince, sesini Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER), Cumhurbaşkanlığı, çeşitli milletvekilleri ve bakanlıklara duyurmaya çalıştı, ancak hiçbir yanıt alamadı. Her seferinde İŞ-KUR’a yönlendirildi, oradan da beklediğini bulamadı.

Özürlü raporu vermediler

Bu süreçte boş durmayan Örün, Açıköğretim Fakültesi’nden “Fotoğrafçılık ve Kameramanlık” bölümünü bitirdi. Her girdiği sınavı kazanan, ancak iş görüşmelerinde kekemeliği bir özür olarak görülen Örün, bu defa da İŞ-KUR aracılığı ile hastaneye başvurup “özürlü raporu” almak istedi. Örün, bu sefer de konuşma özürü değeri sayılan yüzde 21’e takıldı. Örün, özürlülük sınırı ve işe yerleştirilmek için en az yüzde 40 özürlü raporuna sahip olamadığı için “özürlü raporu” dahi alamadı. Şu anda Açıköğretim Fakültesi İşletme 3. sınıf öğrencisi olan Örün, yine pes etmedi. 2 yıl önce yüzde 50 istihdam garantisi olan “Uçak Bakım Teknisyenliği” eğitimine katıldı. Ancak eğitimin verildiği İstanbul’da kalacak yeri yoktu. Örün, çareyi dayısının çalıştığı inşaatın şantiyesinde kalmakta buldu. 6 şantiyede çalışarak kursa giden Örün, “Uçak Bakım Teknisyenliği” eğitimini 70 puanla bitirdi. Bunun üzerine Atatürk Havalimanı’nda THY-Habom için yapılan sınava katılıp kazandı. Ancak mülakatta yine aynı sebepten işe alınmadı. Herşeye rağmen vazgeçmeyen Örün, şöyle konuştu: “Hiçbir işte ‘kekeme olan katılamaz’ gibi bir ibare bulunmamasına rağmen elendim. Bir yerden sonra insan vazgeçmenin eşiğine geliyor. İşte o eşik de geçildi mi, ölmek istiyor demektir. Ama ben yaşamak istiyorum. Çünkü bilinçli ve eğitimli bir insanım. Bilgisayar İşletmenlik Sertifikası, Fotoğrafçılık Sertifikası, Uçak Bakım Teknik Elemanı sertifikaları sahibi, 2 yıllık önlisans Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümü mezunu, Üniversite 3. sınıf işletme öğrencisiyim.”

Haberin Devamı