Gazete Vatan Logo

Dink davasında karar yarın!

2’si tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın yarın karara bağlanması bekleniyor



Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007 tarihinde Şişli’de uğradığı silahlı saldırıda öldürülmesine ilişkin 2’si tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın yarın karara bağlanması bekleniyor. Dink’in öldürülmesinin ardından yürütülen soruşturması, katil zanlısı Ogün Samast’ın cinayet silahı ile birlikte Samsun Otogarı’nda yakalanması ile birlikte hız kazandı. Saruşturma kapsamında Ogün Samast, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu, Ahmet İskender, Erhan Tuncel, Salih Hacısalihoğlu, Tuncay Uzundal, Veysel Toprak, Osman Alpay, İrfan Özkan ve Mustafa Öztürk farklı tarihlerde tutuklandı.

Savcılar Selim Berna Altay ve Fikret Seçen, 12’si tutuklu 18 şüpheli hakkında iddianame hazırladı ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nda dava açıldı. Yasin Hayal’in eniştesi Coşkun İğci ve ağabeyi Osman Hayal hakkında ek iddianameler hazırlandı ve sanık sayısı 19’a yükseldi.

Samast’a 22 yıl 10 ay

Türkiye’de ilk defa sesli ve görüntülü kayıt sistemi, bu davada kullanıldı. Dava görülürken zaman zaman yumruklaşmaya varan kavgalar da yaşandı. 8’inci duruşmada Yasin Hayal, Erhan Tuncel’i yumrukladı. Davanın 25 Ekim 2010 tarihli duruşmasında ise “Taş atan çocuklar yasası” kapsamına alınan Ogün Samast’ın dosyası, ayrılarak İstanbul 2’inci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Samast, “tasarlayarak adam öldürmek” ve “ruhsatsız silah taşımak” suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı.

Ergenekon’un hücresi

Davanın 20’nci duruşmasında Savcı Hikmet Usta, müdahiller ve avukatlarının itirazlarına rağmen 106 sayfalık esas hakkındaki görüşünü mahkemeye sundu. Mütalaada, “Dink cinayeti eyleminin, Mc Donalds’ın bombalanmasının ve diğer eylemlerinin salt milliyetçilik duyguları kabaran gençler tarafından işlenmesinin ötesinde, iştirak halinde ve süreklilik içerisinde çalışan, gizlilik kuralları ve örgütsel hiyerarşiye azami özen gösteren Erhan Tuncel ve Yasin Hayal yönetiminde, ’Ergenekon’ terör örgütünün Trabzon’da faaliyet gösteren bir hücre yapılanması tarafından işlenmiş olduğu değerlendirilmektedir” denildi.

7 ağırlaştırılmış müebbet

Savcı Hikmet Usta mütalaasında sanıklar Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu, Ahmet İskender, Mustafa Öztürk Tuncay Uzundal’ın örgüt adına işlenen cinayet ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasal düzenini ortadan kaldırmaya teşebbüs ettikleri gerekçesiyle ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmalarını talep etti. Azmettirici olmakla suçlanan Erhan Tuncel’in ayrıca Trabzon’daki Mc Donalds bombalaması eylemlerinden dolayı da 171 yıla kadar ayrıca hapsi istendi.

5 kişiyle irtibat iddiası

24. duruşmasında Dink ’in avukatları, olay günü olay yerinde kullanılan 5 numaranın davanın tutuksuz sanıkları Mustafa Öztürk ve Salih Hacısalihoğlu ile irtibatını tespit ettiklerini açıkladı. Avukatların açıklamasının ardından stanbul Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Savcılığın TİB ’e yazı yazarak olay tarihinden geriye doğru 5 ay ve ileri doğru 1 aylık süreye ait HTS dökümlerini TİB ’den istenmesine karar verdi ği öğrenildi.

Haberin Devamı