Gazete Vatan Logo

Dilek fenerlerine yasak geliyor

ISPARTA’da orman yangınlarına sebebiyet verdiği gerekçesiyle dilek fenerlerinin yasaklanması gündeme geldi. Dilek fenerleri riskli bulunursa valilik emriyle yasaklanacak.

Isparta İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyon Toplantısı, Vali Vahdettin Özkan başkanlığında yapıldı. Orman Bölge Müdürlüğü’ndeki toplantıya Vali Yardımcıları Bekir Sıtkı Hanlıoğlu ile Okan Leblebiciler, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Cömert, İl Emniyet Müdürü Halil Altan, Isparta Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci, kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Toplantıda, Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci, orman varlığı ve orman yangınlarıyla ilgili bilgi verdi. Son 10 yılda 342 orman yangını meydana geldiğini, bunun neticesinde 463 hektarlık ormanlık alanın tahrip olduğunu söyleyen Mustafa Değirmenci, yangınların yüzde 72’sinin insan eliyle çıkarıldığını açıkladı. Konuyla ilgili vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğine işaret eden Değirmenci, "Yangınların sadece yüzde 28’i doğal nedenlerle yani yıldırım çarpmaları sonucu çıkıyor. Geriye kalan yüzde 72’lik kısım insan eliyle çıkarılmış. Yani kaza sonucu, ihmal, kasıtlı ve bilinmeyen nedenlerden kaynaklı çıkan bir kısım var. Dolayısıyla vatandaşlarımızı ormanlar konusunda daha titiz ve özenli davranmaya davet ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

’DİLEK FENERLERİ YANGININA SEBEP OLUYOR’

Son yıllarda yoğun bir şekilde kullanılan dilek fenerlerinin rüzgar vasıtasıyla ormanlık alanlara kadar gidip yangına sebebiyet verdiğine dikkati çeken Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci, bu konudaki riskin her geçen gün arttığına işaret etti. Değirmenci, şöyle dedi:

"Son birkaç yıldır Türkiye’de yoğun bir şekilde kullanılmakta olan dilek feneri akımı var. Eğlence yapılan yerlerde dilek fenerini yakıp bıraktıkları zaman fener yükseklere çıkıyor ve bir rüzgarla birlikte ormanlık alanlara kadar gidip orman yangınlarına sebebiyet veriyor. Son zamanlarda bu konuyla ilgili risklerimiz artmakta. Bu konuyla ilgili gerekli tedbirleri alacağız. Yangınlar sonrasında yanan sadece orman değil mikro organizlara varana kadar tüm canlılar yok oluyor. Ekolojik olarak tekrar yenilenebilmesi için yüz yıllar geçmesi gerekiyor."

Haberin Devamı

VALİLİK EMRİYLE YASAKLANABİLİR

Isparta Valisi Vahdettin Özkan da dilek feneriyle ilgili risk analizi yapılarak mevzuat çerçevesinde yasaklanması için valilik genel emri çıkarılabileceğini vurguladı. Ormanların milli servet olduğuna dikkati çeken Vali Vahdettin Özkan, "Orman varlığı itibariyle Isparta çok nitelikli. Bunun sadece ekonomik değeri değil aynı zamanda çevresel olarak da her yönüyle muhafaza etmemiz gereken bir alan. Sürdürülebilir bir yeşil alan, ormanın sağlıklı ve sıhhatli bir şekilde artarak gelişmesi yönünde almamız gereken tedbirler var. Bütün kurumların ve vatandaşlarımızın çevresel faktörlerin korunmasıyla ilgili üstüne düşen görevleri yerine getirmesi gerek. Dilek fenerleriyle ilgili emniyetle koordineli bir valilik genel emri halinde ilgili mevzuatı çerçevesinde güvenlik tedbiri oluşturulabilir. Özellikle şenlikler, eğlenceler, düğünler, bunlar esnasında risk barındıran özellikle orman yangınlarıyla ilgili risk yaratan aktiviteler veya materyaller nelerdir bunlar belirlenip risk analizi yaparak yüksek derecede bir risk varsa ilgili mevzuatı çerçevesinde yasaklanması için bir valilik genel emrini çıkaralım" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı