Gazete Vatan Logo

Dijital veri kalesi

NGN Grup, 150 milyon dolar yatırımla ‘Star of Bosphorus’ adını verdiği veri merkezini Tuzla’da açtı. Kurulan veri merkezinde Türkiye’nin datası saklanacak.

Dijital veri kalesi

2005’ten bu yana teknoloji alanında faaliyet gösteren NGN grubu, Türkiye Yatırım Ajansı’nın projenin fikrinden, tamamlanmasına büyük katkı yaptığı İstanbul Tuzla’da yer alan ‘Star of Bosphorus’ adlı datacenter (veri merkezi) yatırımını açtı. Kurulan veri merkezi, şirketlere bulut, güvenlik, uygulama yönetimi, felaket kurtarma, yedekleme, veri depolama, barındırma başta olmak üzere birçok alanda uluslararası standartlarda hizmet sağlayacak. İsviçre merkezli ADM Ventures grubunun yönettiği NGN, ‘Star of Bosphorus’u önceki akşam tanıttı.

‘Stratejik yatırım’

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Türkiye Yatırım Ajansı) Başkanı Arda Ermut, veri gibi oldukça önemli ve hassas bir alanda yatırım yapan NGN’nin Türkiye için stratejik bir yatırıma imza attığını söyledi.

“Bilgi güvenliğinin ve bilginin korunmasının çok önemli olduğu bu dönemde, finans sektörü başta olmak üzere diğer birçok sektör için büyük önem arz ediyor” diyen Ermut, “Bu yüksek teknoloji içeren bir yatırım. Ajans olarak yatırım çekerken özellikle teknoloji transferi sağlayacak, yüksek katma değerli yatırımlara ve sektörlere öncelik veriyoruz. Dolayısıyla, bu yatırım bizim için çok önemli. Ülke olarak katma değer zincirinde daha üst sıralara çıkmak için bu tarz yatırımların öneminin farkındayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Teknoloji alanında NGN CEO’su İnanç Erol, “Ülkemize değer katmayı, istihdama katkıda bulunmayı, yatırım yapmayı ve yatırım yapılmasına olanak sağlamayı ilke edinmiş bir şirket olarak çok önemli bir adım attık” dedi. Veri merkezi Star of Bosphorus’u 150 milyon dolar düzeyinde bir yatırımla hayata geçirdiklerini anlatan Erol, şöyle devam etti: “Hedefimiz ülkemize salt bir veri merkezi tesisi sunmaktan çok daha ileride. Veri Merkezi sektörümüz için yeni standartlar belirleyecek. NGN olarak, dünyada teknoloji ve bilişim konusundaki gelişmelerin takipçisi değil, öncüsü olmak için kısa zamanda çok yol aldık, bundan sonra da dijitalleşmenin o müthiş hızıyla yarışmaya devam edeceğiz.”

‘Depreme karşı’ sismik izolasyon
Teknoloji iş ortağı Rus CROC olan NGN grubu, başta bankacılık ve finans, üretim, telekomünikasyon, perakende ve kamu olmak üzere birçok sektör için, kurduğu ‘Star of Bosphorus’ ile yeni standartlar getirecek. Her koşulda yüksek güvenlikli kesintisiz hizmet sağlamayı hedefleyen Star of Bosphorus, Türkiye’de Uptime Enstitüsü Tier III sertifikasına sahip ilk operatör bağımsız ticari veri merkezi olarak dikkat çekiyor. 16 MW toplam gücü ve 5 bin metrekarelik beyaz alanda 2 binin üzerinde standart kabinetin işletimini gerçekleştirilebiliyor. Yatırımın lokasyonu (Tuzla) kolay ulaşım, kesintisiz güç temini ve risklere uzaklık gibi önemli konum kriterleri dikkate alınarak seçildi. Star of Bosphorus, İstanbul Tepeören Elektrik Dağıtım Santrali’ne komşu olmasıyla fiziksel birçok riskten de uzak. Açılan veri merkezinde deprem riskini ve etkisini en aza indirmeye yönelik olarak tasarlanmış yapısal sismik izolasyon sistemi bulunuyor. Son 2 bin 500 yıldaki sismik olayların korelasyonu dikkate alınarak depremde operasyonun devamlılığını sağlamak üzere tasarlanan merkez, deprem anında binanın tamamının korunmasını sağlayacak ve yaşanabilecek kesintileri ortadan kaldıracak.

Haberin Devamı