Gazete Vatan Logo

Dijital ikiz ile TAI daha hızlı uçacak

TAI, Siemens ile ‘dijital ikiz’ uygulaması için iş birliğine gitti. Böylece Siemens, ürün portföyünü önce birebir olarak dijital ortamda test edecek. Uygulama sayesinde prototip süreçleri azalacak ve ürünlerin pazara sunulma süresi önemli ölçüde kısalacak

Dijital ikiz ile TAI daha hızlı uçacak

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI), Siemens PLM Software ile üretim tesisinde bütünsel bir dijital ikiz uygulaması için iş birliğine gitti. Siemens’ten yapılan açıklamaya göre, sabit ve döner kanatlı hava platformlarından insansız hava araçlarına (İHA) ve uydulara kadar pek çok entegre havacılık sisteminin tasarım, geliştirme, modernizasyon, üretim, entegrasyon ile yaşam döngüsü desteğinde Türkiye’nin teknoloji merkezi olarak faaliyet gösteren Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, dijital ikiz uygulaması için Siemens PLM Software’i tercih etti.

Siemens ile olan iş ortaklığını 11 yıl daha uzatan TAI, Teamcenter portföyü, NX yazılımı, Simcenter çözümü ve Tecnomatix portföyü de dahil olmak üzere Siemens’in uçtan uca dijitalizasyon portföyündeki çok sayıda üründen yararlanıyor. Dijital ikiz uygulaması sayesinde karmaşık programlar daha çabuk uygulamaya alınacak, fiziksel prototip süreçleri azalacak ve ürünlerin pazara sunulma süresi önemli ölçüde kısalacak.

Ürün verileri güvende

Dijital ikiz teknolojisi, ürün geliştirme ve üretim operasyonlarında karar alma sürecinin tüm unsurlarını ayrıntılı bir şekilde anlayabilmeyi sağlıyor. Sektörde öncü olan Siemens PLM Software ile imzalanan anlaşma, mevcut TAI projelerinin hızla uygulanmasına ve ürün verilerinin güvende tutulmasına yardımcı olacak. Aynı proje üzerinde çalışan farklı ekipler aynı veri üzerinden işlem yapabilecek. Böylece tasarım ve üretim faaliyetleri eş zamanlı yürütülerek üretim hatalarının azaltılması mümkün olacak.

Haberin Devamı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, Siemens yazılımlarını kullanarak ürünlerin dijital ikizlerini oluşturabileceklerini ve ürünlere mühendislik simülasyonları uygulayabileceklerini belirterek, “Siemens’in endüstri alanındaki altyapı birikimi sayesinde, tasarım ve üretim alanlarında verimli bir iş birliği olacağını düşünüyoruz. Günümüz piyasasında giderek karmaşıklaşan programlar, değişen müşteri öncelikleri, artan rekabet, yasal gereklilikler ve benzeri zorluklar karşısında şirketimiz inovasyonu sürdürerek başarıya ulaşabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Birebir kopya dijital ortamda

Dijital İkiz teknolojisi ile gerçek dünyayı sanal ortama taşıyan Siemens, bu teknolojiyi ürün portföyünün dijital ikizini oluşturarak kullanıyor. Nesnelerin üzerine yerleştirilmiş sensörlerden gelen veriler kullanılarak fiziksel bir üretimin birebir kopyası dijital ortamda simüle ediliyor ve tam olarak hazır olunduğunda gerçek üretime geçiliyor. Dijital İkiz sayesinde şirket ve kurumların araştırma, test ile üretim süreçleri çok daha hızlı, verimli ve ekonomik hale geliyor.

Çinli EPC ile iş birliği yaptı

SIemens, ilk kez ‘Bir Kuşak Bir Yol Uluslararası Zirvesi’ düzenledi. Siemens, zirvede dünyada 100’den fazla pazarda faaliyet gösteren Çinli EPC firması ile iş birliği yaptı. Siemens, ayrıca zirvede 10’u aşkın Çinli girişimciyle de ortaklık anlaşması imzaladı.

Önceden test imkanı

SIemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, Siemens’in Türkiye’nin dijital dönüşümüne sunduğu katkının önemine işaret ederek, “Bugün ülkemizde üretimin ve teknolojinin yerlileştirilmesi, ürünlerimizin katma değerinin daha da yukarıya çekilebilmesi amacıyla TAI ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğinden ötürü memnuniyet duyuyoruz. Dijital ikiz teknolojimiz ile Türk havacılık sektörünün önemli bir oyuncusu olan TAI’ye rekabet gücünü artırma konusunda destek olacağız” değerlendirmesinde bulundu. Siemens PLM Software Başkanı ve CEO’su Tony Hemmelgarn de şunları söyledi: “Havacılık ve savunma sanayisinin önemli oyuncularından biri olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin tasarım, üretim ve sistem performansı için entegre bir dijitalizasyon portföyü çözümünün kullanılması, üretimde sistem performansının önceden test edilmesine ve doğrulanmasına yardımcı oluyor. Böylece fiziksel prototip ihtiyacı ve hata oranı azalıyor ve zamandan tasarruf ediliyor. Optimize edilmiş bir üretim süreci, TAI’nin helikopter, İHA ve uçak sattığı müşterilerine daha yenilikçi ve sağlam çözümler sunmasına yardımcı olacak.”

Haberin Devamı