Gazete Vatan Logo

DHKP-C'ye 5 ülkede eşzamanlı operasyon

Türk İstihbarat birimlerinin Avrupa polisiyle ortaklaşa düzenlediği operasyonlarda 16'sı Avrupa ülkelerinde, 37'si İstanbul'da olmak üzere 53 DHKP-C militanı yakalandı

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'nın Avrupa ülkeleri güvenlik teşkilatlarıyla ortaklaşa düzenlediği eşzamanlı operasyonlar çerçevesinde İtalya, Almanya, Belçika ve Hollanda'da 16, İstanbul'da ise 37 DHKP-C üyesi yakalandı. ABD ve Avrupa Birliği'nin de terör listesinde bulunan yasadışı DHKP-C örgütüne yönelik operasyonlar, ülkelerarası güvenlik işbirliği anlaşması çerçevesinde gerçekleştirildi. Operasyon, dün sabaha karşı 05.00 sıralarında düzenlendi. İtalya'nın Perugia kentinde uluslararası terörizm soruşturması kapsamında gerçekleştirilen operasyonda, örgüt hücresinin çökertildiği ve 2'si Türk 3'ü İtalyan 5 militanın yakalandığı bildirildi.

Türkiye'nin hedef listesinde 30 örgüt üyesi var
Ankara'ya ulaşan ilk bilgilerde Belçika'daki operasyonda göz altına alınanlar arasında Sabancı Suikastinin kilit ismi Fehriye Erdal'ın da bulunduğu belirtildi. Ancak Belçika Polisi bunu yalanladı. İtalya'nın gözaltanı aldığı DHKP-C militanlarının arasında örgütün üst düzey yöneticisi Avni Er'in de bulunduğu öğrenildi. Erle birlikte örgüte ait arşivin de ele geçirildiği belirtildi. Türk Polisini dört AB üyesi ülkeye verdiği "hedef liste" de yaklaşık 30 örgüt üyesinin isminin yer aldığı bunların başında da DHKP-C'nin lideri Dursun Karataş'ın bulunduğu belirtildi. Hedef listede ayrıca örgütün üst düzey yöneticileri arasında yeralan Aslan Tayfun Özkök, Faruk Ereren, Ahmet Düzgün Yüksel, Yadigar Adıgüzel, Bülent Erkoç, Remzi Uçucu, Mehmet Gürsoy, Şehir Şen, Hamdi Kayısı da yer alıyor. Listede en son Yunanistan'da yaşadığı öne sürülen ve İşadamı Özdemir Sabancı'nın öldürülmesi olayına karışan İsmail Akkol'un isminin bulunduğu da öğrenildi.

Almanya'da aranan Türk Yunanistan'da tutuklandı
Bu arada, terör eylemine katılmak suçundan Interpol ve Alman makamları tarafından aranan Türk vatandaşı Sinan Bozkurt da Yunanistan'da yakalandı. Drama kenti polisi, Bozkurt'un (30), Türk vatandaşı oldukları belirlenen 3 kaçağı özel aracıyla Yunanistan'a getirdiği sırada yakalandığını ve gözaltına alındığını açıkladı. Polis, Bozkurt'un Trakya Savcılığı'na sevk edileceğini, daha sonra ise Almanya'ya iade edileceğini de kaydetti. Ancak bu kişinin DHKP-C bağlantısı bulunup bulunmadığı konusunda bilgi verilmedi.

Türk-Alman-İtalyan polisi ortak hareket etti
Operasyonların hazırlık aşamasında Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi görevlileri, önce Almanya Federal Polisiyle temasa geçti. Alman polisinin yasadışı örgütün faaliyetlerinin bazı Avrupa'ya da yansıdığını tespit etmesi üzerine italyan güvenlik görevlilerinden oluşan bir heyet Türkiye'ye geldi. Ankara DGM savcılarıyla da görüşererek ortak çalışmaya çağırdı. Karşılıklı işbirliği ziyaretlerinin ardından DHKP-C militanlarının Hollanda'da aktif oldukları belirlendi. Alman, İtalyan ve Türk polisinin koordinasyonu sayesinde ortak operasyon başlatıldı.

Haberin Devamı