Gazete Vatan Logo

Devlet töreninde halk uğurladı

Sabancı Center'dan sonra Fatih Camii'ne doğru yol alan cenaze kortejine geçtiği güzergahda yolun iki tarafına dizilmiş vatandaşlar da eşlik etti

Sabancı Center'dan sonra Fatih Camii'ne doğru yol alan cenaze kortejine geçtiği güzergahda yolun iki tarafına dizilmiş vatandaşlar da eşlik etti. Caddedeki apartmanlarda oturan, çalışan vatandaşlar camlardaydı. Dualar, karanfiller 'çocuk kalpli dev adam için'di...

Cenaze törenine baba toprağı Kayseri'nin Talaş ilçesinden gelenler bile vardı. Akçaköyü ve komşu köy Zincidere'den 50 kadar köylü gelmişti.

Sabancı Center taksi durağı çalışanları "Sabancı ailesinin acısını paylaşıyoruz" yazılı bir pankart astılar. Sabancı Center'in bulunduğu Selvili Sokak trafiğe kapatıldı. Törenin yapıldığı bahçede ambulanslar da bekletildi.

"O gerçek bir halk adamıydı"
Sabancı'nın cenaze töreninde gözyaşları döken vatandaşların söylediği sözler aynı içerikteydi: "Sabancı dünyanın sayılı zenginleri arasındaydı. Bu kadar zengin olup yatı, uçağı olmayan tek kişiydi. O gerçek bir halk adamıydı."

Kabineyi 8 bakan temsil etti
Cenazeye TBMM Başkanı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Sezer'i temsilen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, Başbakan Vekili Abdullah Gül katıldı. Kürşad Tüzmen, Güldal Akşit, Abdülkadir Aksu, Vecdi Gönül, Ali Coşkun, Kemal Unakıtan, Hilmi Güler, Osman Pepe, Murat Başesgioğlu törene katılan bakanlar arasında yer aldı. Mehmet Ağar ve Deniz Baykal da törendeydi.

"Ey ağabeyim nur içinde yat"
Erol Sabancı ve Şevket Sabancı, Özdemir Sabancı'dan sonra ikinci acıyla yıkılmıştı. Şevket Sabancı törende yaptığı konuşmada "Ağabeyimi anlatmama lüzum var mı? Onu hepiniz yakından tanıyorsunuz. Sabancı Center onun eseridir. Ey ağabeyim ailem adına milletim adına nur içinde yat. Senin açtığın çığırda yılmadan ileriye gitmeye gayret sarfedeceğiz" dedi.

Gösyaşları babaya
Dilek ve Sevil Sabancı, babalarının naaşının başından uzun süre ayrılamadı. Elinde tespihle törene katılan Dilek Sabancı güçlükle ayakta duruyordu. Tek oğlu Metin ise törende yoktu.

Yokken bile var olacak
Sabancı Holding'in CEO'su Dr. Celal Metin de bir konuşma yaptı: "Bazı insanlar vardır onlar yaşamdan hiç gitmez, yokken bile vardır. Şu anda yokluğunu değil, varlığını yaşayacağımız büyüğümüz, ağamız Sakıp Sabancı'nın madde olarak aramızdan ayrılmasının hüznünü paylaşmak için buradayız. Son kitabının ismi 'Bıraktığım Yerden Hayatım'dı. Ama o hayatı hiç bırakmadı. Eminiz ki insanlar yaşadıkça yaşamı da devam edecek."

Cenazede 15 bin kişi vardı
Cami avlusunda 10 bin kişi, Fevzi Paşa Caddesi ve caminin bulunduğu caddede toplanan 5 bin vatandaşla birlikte yaklaşık 15 bin kişi cenazeye katıldı. Rize, Gümüşhane, Ağrı, Diyarbakır, Adana ve İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinden İstanbul'a gelen vatandaşlar da Sakıp Ağa'nın cenaze namazını kılarak dua ettiler.

Onun sayesinde okuyoruz
Sakıp Ağa'yı uğurlamaya Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulu öğrencileri de geldi. "Onun sayesinde okuyoruz. Onu hiç unutmayacağız" diyerek dua ettiler.

Taksim'e anıtı dikilmeli...
Sanat camiasının ünlü simaları da cenazedeydi. Selami Şahin, modacı Atıl Kutoğlu, Elo Evgin, Demet Akbağ, Mahsun Kırmızıgül. Üstün Asutay, Ferdi Tayfur, Nurseli İdiz önlerde saf tutarak Sakıp Ağa içing özyaşı döktü. Süleyman Yağcı, "Türkiye Atatürk'ten sonra en büyük adamını kaybetti. Taksim Meydanı'na heykelinin dikilmesini istiyorum" dedi. Ünlüler kimsenin Sabancı kadar sanata değer vermediği konusunda birleşti.

Mezarına ata toprağı atıldı
Kayseri'de doğduğu evin bahçesinden getirilen toprak, Sabancı'nın mezarına konulmak üzere Zincirlikuyu Mezarlığı görevlilerine teslim edildi.

Berna Yılmaz gözyaşını tutamadı
Sabancı Holding'in CEO'su Celal Metin'in konuşması eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın eşi Berna Hanım'ı duygulandırdı. Berna Yılmaz Gözyaşlarını tutamadı.

Haberin Devamı