Gazete Vatan Logo

Devlet hastaneleri için 'olağanüstü hâl'

ATO: Kamu Hastane Birlikleri tasarısıyla devlet hastaneleri özelleşecek

ADANA Tabip Odası (ATO) Başkanı Rıza Mete, Kamu Hastane Birlikleri (KHB) yasa tasarısı kapsamında devlet hastanelerinin özelleştirileceğini savunarak, "Bütün topluma `olağanüstü hal' çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Adana Eczacılar Odası (ADEO), Adana Diş Hekimleri Odası, TMMOB, KESK, DİSK, KAMU-Sen, Türk-İş'in de desteğiyle toplantı yapan Rıza Mete, Türkiye'de sağlık alanının uluslararası ölçekte piyasalaştırıldığını ileri sürdü. Kamu Hastane Birlikleri yasa tasarısı kapsamında devlet hastanelerinin bir kar yeri olarak görülüp, özelleştirileceğini iddia eden Mete, "KHB yasa tasarısı ile çok şey amaçlanıyor. Sağlık alanını bir kar alanı olarak gören piyasacı anlayış ilaç ve teknoloji üzerinden önemli bir kazanç elde etmektedir. Dünya ölçeğinde Türkiye son beş yıl içerisinde ilaç pazarı olarak en çok büyüyen ilk beş ülke arasına girmiş ve büyüklük olarak dünyadaki 13'üncü pazar olmuştur. Büyük sermayeler doğrudan hizmet sunumuna da girmek istemektedir ve yıllardır yapılan hazırlıkların bir aşaması olarak tam gün yasasından sonra KHB yasa tasarısı da TBMM Genel Kurul gündemine gelmekte. Ülkemizde 60 üniversite, 400 kadar da özel ve Sağlık Bakanlığı'na da bağlı yaklaşık 800 hastane bulunuyor. KHB ile devletin üzerinden bir yük daha atılmakta, yandaşlar içinse karlarını daha da yükseltme olanakları yaratılmakta" diye konuştu.

Tüm sağlık örgütlerinin KHB yasa tasarısının doğuracağı olumsuzlukların çok ciddi olacağını düşündüğünü belirten Mete, "Bu dönüşümün sağlık emekçileri kadar hatta daha fazla olarak halkı ilgilendirdiğini ve hizmet almasını olumsuz etkileyeceğini biliyoruz. Bu nedenle bütün topluma olağanüstü hal çağrısında bulunuyoruz. Biliyoruz ki Türkiye'de haklarımıza yapılan saldırılar bütün toplumu ilgilendirmekte. Sağlık alanında yaşananlar ve yapılmak istenenler ise tartışmasız olarak böyledir" dedi.

Haberin Devamı