Gazete Vatan Logo

Devlerin kârı büyük olur

Sabancı Holding yılın ilk 3 ayını 403 milyon TL net kârla kapatırken Koç Holding’in kârı yüzde 24 artarak 562 milyon TL’ye çıktı. İki holdingin 3 ayda yaptıkları satışların toplamı 22 milyar TL’ye ulaştı.

Türkiye’nin en büyük holdinglerinden Sabancı ve Koç, yılın ilk çeyreğine ilişkin mali tablolarını açıkladı. İki holding ilk çeyrekte toplam 965 milyon TL net kar elde etti.

Yılın ilk 3 ayında Sabancı Holding’in konsolide gelirleri, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artışla 6 milyar 366 milyon TL olarak gerçekleşti.

Sabancı Holding’in konsolide net karı 2014 yılının ilk 3 ayında 403 milyon TL oldu. Aynı dönemde Sabancı Holding’in banka dışı konsolide faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artış ile 206 milyon TL’ye ulaştı.

Sabancı Holding’in toplam varlıkları 31Mart 2014 itibari ile 212 milyar TL’ye yaklaştı. Toplam konsolide sermayesi ise 17 milyar TL’yi geçti.

2014 yılının ilk üç aylık sonuçlarını değerlendiren Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul,“İlk çeyrek sonunda Akbank’ın aktifleri 200 milyar TL’nin üzerine çıkarken, bankanın nakdi ve gayrinakdi kredileri yaklaşık 150 milyar TL’ye yükselmiştir. Reel sektöre sağladığımız finansman desteği 77 milyar TL’yi geçmiştir” dedi.

Kurtul şöyle devam etti, “Enerjisa, üretim portföyünde 186 megawatt kurulu güce sahip Kavşakbendi Hidroelektrik Santrali’ni devreye aldı ve 237 megawatt kurulu güce sahip Arkun Hidroelektrik Santrali’nin inşaatını tamamladı. Böylece son 12 ayda 8 hidroelektrik santralinin inşaatı tamamlanmış oldu. 2014 yılı sonunda Enerjisa’nın toplam kurulu gücü 3000 megawatta yaklaşacak. Sabancı kontrolüne geçen Carrefoursa’da uzun aradan sonra kâr etti.”

Satışları 15.6 milyar TL

Koç Holding ise yılın ilk çeyreğinde konsolide net kârını yüzde 24.38 artırarak 562.1 milyon TL’ye çıkardı. Geçen yılın ilk çeyreğinde 13.5 milyar TL olan Koç Holding’in satışları bu yılın aynı döneminde 15.6 milyar TL’yi aştı.

Koç Holding CEO’su Turgay Durak, “2014 yılının ilk çeyreğinde yaşanan zorlu ekonomik ortama karşın, Koç Topluluğu tüm faaliyetlerini sağlam bir şekilde sürdürmeye devam etti. Ekonomik dalgalanmaların yaşandığı, yakın coğrafyamızda belirsizliklerin devam ettiği bu dönemde Koç Topluluğu olarak risk yönetimine ve tasarruf tedbirlerine ağırlık verirken, yılın geri kalan dönemi için sürdürülebilir büyüme stratejimiz ile ülkemiz için yatırımlarımıza var gücümüzle devam ediyoruz” dedi.

Türkiye’de tüketici güveninin 2014 yılının ilk çeyreğinde zayıf bir seyir izlediğine dikkat çeken Durak, bunun tüketim talebini de nispeten olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Durak, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde pazarın daraldığını vurguladı.

Bu arada Koç, Fenebahçe-Kalamış Yat Limanı ihalesine teklif verdiğini açıkladı.

Haberin Devamı