Gazete Vatan Logo

Devler üretime geldi 40 bin kişiye iş oldu

Adidas, Lacoste, Camper gibi ayakkabı devleri, ithalata getirilen ek vergiden sonra Türkiye’de üretim planlarını hızlandırdı. Sektörde kapasite kullanım oranı % 67’den 76’ya çıkarken istihdam % 10 arttı. Bu 40 bin kişiye iş anlamına geliyor.

Devler üretime geldi 40 bin kişiye iş oldu

Aralarında Adidas, Lacoste, Clarks, Camper gibi markaların da bulunduğu ayakkabı devleri, ayakkabı ithalatına getirilen ve yüzde 50’ye varan ek vergiden sonra Türkiye’de üretim planlarını hızlandırdı. Zara yerli üretimi başlatan devlerden olurken ithalat ağırlıklı çalışan LC Waikiki de yerli üretime döndü. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin, ek verginin sektörde kapasite kullanım oranının yüzde 67’den 76’ya çıkardığını, istihdamı yüzde 10 artırdığını söyledi.

Yüzde 10 istihdam artışının 40 bin civarında kişiye yeni iş anlamına geldiğini kaydeden Çetin, yabancıların da ithalat yerine Türkiye’de üretim yaptırma planlarını hızlandırdığını kaydetti. Çetin, “Türkiye’de üretilemez denen teknolojik tabanın artık alası üretiliyor. Yeni bantlar kuruluyor, makina parklarının yanına yenileri geliyor, KOBİ’ler endüstriyel üretime geçiyor. Şanlıurfa’da, Çorum’da yatırımlar yapılıyor” dedi.

Ek vergiden sonra sektörün cari açığa katkısının 300-400 milyon doları bulduğunu belirten Çetin, hedeflerinin bu rakamı 1 milyar dolara çıkarmak olduğunu vurguladı. BETA Genel Müdürü Barbaros Akyıldız da yabancıların ek verginin esnemesi beklentisinin boşa çıkması yüzünden yerli üretime döndüklerini anlattı. 3 markaya üretim yaptıklarını, birçok markadan da teklif aldıklarını kaydeden Akyıldız, “Türkiye’de üretimi aklından bile geçirmeyen markalar Türkiye’de üretim imkanlarını araştırıyor” dedi.

Haberin Devamı

Seçimler etkilemedi büyüme rekoru kırdı

BETA Genel Müdürü Barbaros Akyıldız, seçim belirsizliği ve mevsim normallerinin üzerindeki iyi havalara rağmen satışlarının arttığını söyledi. Geçen yıla göre bu yılı yüzde 10 büyümeyle kapatmayı planladıklarını anlatan Akyıldız, Ekim ayında ise tüm zamanların rekorunu kırdıklarını vurguladı. Akyıldız, “Seçim öncesinde işlerimiz çok iyiydi. Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 büyüdük. Böyle ciro ve kârlılık artışını beklemiyorduk. Ekim, tarihimizin en yüksek satışlarının gerçekleştiği dönem oldu” dedi.

Seçim sonrasında normal büyüme seyrine döndüklerini dile getiren Akyıldız, şöyle devam etti: “2014 ciromuz 50 milyon TL idi. Bu yıl 55 milyon TL öngörüyoruz. Şu anda internetle birlikte 34 mağazamız var. Gelecek yıl 4 yeni mağaza daha açacağız.”

Haberin Devamı

Sonbahar-kış sezonunu 14 Ağustos’ta açtıklarını, doğru planlama ile başarılı sonuçlar aldıklarına değinen Akyıldız, “24 Kasım’da Öğretmenler Günü kampanyamız var. Yüzde 50 indirim uygulanacak. Geçen yıl 10 bin çift ayakkabı satmıştık. Bu yıl 15 bin çift bekliyoruz” dedi.