Gazete Vatan Logo

Dev silah depoları Münbiç’e mi gitti?

ABD, İncirlik’teki üç seyyar silah ve mühimmat deposunu dev nakliye uçaklarıyla taşıdı. Üsten yapılan açıklamada “İhtiyaç kalmadığı gerekçesiyle başka noktaya taşındı” dendi ama bölge adı verilmedi. Depoların Münbiç’e gittiği öne sürüldü

Dev silah depoları Münbiç’e mi gitti?

ABD Hava Kuvvetleri’ne ait üç seyyar silah ve mühimmat deposu askeri nakliye uçaklarıyla İncirlik Hava Üssü’nden başka bir noktaya taşındı. ABD askeri kaynakları taşınmaya gerekçe olarak seyyar silah ve patlayıcı depolarına İncirlik Üssü’nde artık ihtiyaç kalmadığını gösterdi. İncirlik Hava Üssü’ne ait sitedeki bilgilendirmede silah depolarının muharebe operasyonlarının yürütüldüğü diğer tesislere taşınmasına karar verildiğini açıklandı. Ancak kesin bir adres gösterilmedi.

‘ABD 2 yeni üs kuruyor’

Tüm bu gelişmeler olurken ABD’nin Münbiç’e 2 üs kurmaya başladığı ortaya çıktı. AA’nın güvenilir kaynaklardan aldığı bilgiye göre, ABD, ilçenin kuzeyinde Dadat köyünün güneydoğusunda gözlem noktası olarak kullandığı bir alanı genişleterek üsse çevirmeye başladı. ABD ordusu bu amaçla bölgeye çok sayıda inşaat malzemesi ve iş makinesi yönlendirdi. Bahsi geçen üs, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesi içindeki Cerablus ilçesi ile Münbiç cephe hattını birbirinden ayıran Sacu Çayı’na 8 kilometre uzaklıkta. ABD, diğer üssü ise cephe hattına 4 kilometre uzaklıkta inşa ediyor. Buradaki üs noktası Dadat köyünün güneyine denk düşüyor. Nuaymiye isimli bir çiftliğe yerleşen ABD unsurları, alanı üsse çevirmek için çalışma yürütüyor. Tamamlanması halinde Nuaymiye, Fırat Kalkanı unsurlarına en yakın ABD üssü olacak.

Haberin Devamı

Silah konvoyu da gitti

Güvenlik uzmanları da silah depolarının bu üslere taşımış olabileceğine dikkat çekiyor. Nitekim son günlerde bölgedeki mevzilerden sık sık, ABD askerleri ve YPG’li teröristlerin Fırat Kalkanı bölgesindeki Cerablus’u dürbünlerle izlerken fotoğrafları geçmişti. Ayrıca 1 Nisan gecesi de Mardin’in Nusaybin ilçesinin karşısındaki Suriye’nin Kamışlı kentinden, ABD ordusu tarafından Münbiç’e askeri sevkiyat yapıldığı haberleri yayınlanmıştı. Yerel kaynaklar yaklaşık bir kilometre uzunluğundaki konvoyu oluşturan TIR’larda yakıt tankerleri, askeri araçlar ve beton bariyerlerin taşındığını ifade ederken, konvoyun geçişinin yaklaşık bir saat sürdüğü söylenmişti.

‘Fransız askeri de Münbiç’te’

Haberin Devamı

Yerel kaynaklar, Münbiç’e Fransız özel kuvvetler askerlerinin de geldiğini öne sürdü. Fransız askerlerinin Amerikan kuvvetleriyle birlikte devriye gezmeye başladığı da iddia edildi. Geçen hafta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aralarında terör örgütü YPG’nin temsilcilerinin de bulunduğu Suriye’nin kuzeyinden bir heyetle görüşmüştü. Görüşmeye ilişkin Reuters’a bilgi veren bir Kürt yetkili de, Macron’un, Münbiç’e asker gönderebileceğini söylediğini öne sürmüş, ancak Macron’un ofisi, bu bilgiye ilişkin bir yorum yapmamıştı.

Bu uçakla götürüldü

Yaklaşık 35 ton ağırlığında ve 13 metre uzunluğundaki arazi tipi ‘Armag’ mobil silah ve patlayıcı depoları, uzun yıllardır İncirlik’teydi. Depolar, Kaliforniya’nın Fairfield şehrindeki Travis Hava Kuvveleri Üssü’nden gelen 22’inci Hava Nakliye Filosu’na ait dev C-5M Super Galaxy nakliye uçaklarıyla taşındı. 1969’dan beri ABD ordusuna güvenli modüler yapılar veren ‘Armag’ adlı şirket tarafından üretilen depolarda piyade tüfeklerinden ağır makineli tüfeklere, tabancadan patlayıcıya kadar bir çok askeri silah ve mühimmat özel şartlarda saklanabiliyor.

Haberin Devamı

Takviye asker de gönderecek!

ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı “Çok yakın zamanda Suriye’den çekileceğiz” açıklamasına rağmen Pentagon’un Suriye’nin kuzeyine ek asker gönderme planları yaptığı öne sürüldü. CNN televizyonunun savunma ve Beyaz Saray kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Pentagon, Washington’dan onay çıkması durumunda halihazırda 2 bin Amerikan askeri personelinin konuşlandığı Suriye’ye onlarca ek asker göndermeyi planlıyor. Konunun dün başkent Washington’da gerçekleştirilen Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında ele alındığı kaydedildi. Ek asker gönderiminin, Başkan Trump’ın yaptığı son açıklamadan etkilenip etkilenmeyeceği henüz bilinmiyor. Savunma kaynakları, yetkililerin bölgedeki Amerikan askerlerinin güvenliği konusuna odaklandığını ifade etti.