Gazete Vatan Logo

Dev projenin sır patronları

3 milyar dolarlık Zeytinburnu Limanı ihalesini kazanan üç ortağı bulup tek tek konuştuk. Garip tesadüflere rastladık, çok ilginç yanıtlar aldık...

Ortaklardan Mehmet Erkan, Başbakan Erdoğan’la okul arkadaşı, Bakan Unakıtan’ın oğluyla komşu Projenin finansmanını sağlayacak Rönesans’ın patronu Ilıcak ‘İstanbul’u iyi bilen Karadenizli’ye ihtiyacım vardı, onun için Erkan’la ortağım’ dedi. Ilıcak, üçüncü ortak emekli memur Koçhan için, ‘Biz olmasak fotokopi çektiremezdi’ diye konuştu

VATAN, başlangıçta 3 milyar dolara malolacak Zeytinburnu Yat Limanı ihalesini kazanan Rönesans ve Koçhan Ortak Girişimi’nin ortaklarıyla konuştu. Bir tarafta dünyanın en büyük 86’ıncı inşaat firması Rönesans, öbür tarafta 5 bin YTL sermaye ile kurulan ve merkezi Maltepe’deki apartman dairesi olarak gösterilen Koçhan.

VATAN’ın yaptığı araştırmalarda dikkat çeken bağlantılar ortaya çıktı. Örneğin Koçhan Danışmanlık’n büyük ortağı Erkan İnşaat ile proje için onay beklediği Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’ın işyerleri yanyana. Hatta Bakan’ın oğlunun oturduğu villanın müteahiti de Erkan İnşaat. Erkan İnşaat’ın büyük ortağı Mehmet Emin Erkan’ın bir özelliği ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İmam Hatip Lisesi’nden okul arkadaşı olması. Erkan, “Erdoğan’a villa satan müteahhit” Mehmet Gür ile de eski iş ortağı.

İşte bu ilginç tesadüfleri, bağlantıları ve iddaları Rönesans-Koçhan ortak girişimin ortaklarına, yani Mehmet Emin Erkan, Ömer Koçhan ve Erman Ilıcak’a sorduk.

CUMA’DA KARŞILAŞIRIZ
4Mehmet Bey, şu anda sizin yaptığınız Çamlıca Evleri’ndeyiz. Sitenin numarası 13. 13/3’te ise Kemal Unakıtan’ın oğlu Abddullah Unakıtan’ın villası var. Kendilerini tanır mısınız ve villayı siz mi sattınız?

Benim ve kardeşlerimin ortak olduğu aile şirketimiz Erkan İnşaat Çamlıca evlerini yaptı. Kendisi burada oturuyor. Cuma namazında karşılaşıyoruz ve bazen selamlaşıyoruz. O villayı ben satmadım.

4 Unakıtan’a villayı satan Esin İffet Atlı, sizin şirketiniz Erkan Madencilik’in eski ortağı gözüküyor.

Abdullah Unakıtan villayı benim Erkan Madencilik’te ortağım olan Esin İffet Atlı’dan 2004 yılında aldı. Bizim Esin İffet Atlı’yla ortaklığımız 1997’de bitti.

4Reis Harfiyat’ta Mehmet Gür’le ortaksınız. Kamuoyu Mehmet Gür’ü Başbakan Erdoğan’a villa satan işadamı olarak tanıyor. Gür ile ortaklığınız devam ediyor mu?

Reis Harfiyat’ta Başbakan Erdoğan’a villa satan Mehmet Gür ile ortak iş yaptık. Ama 1987 yılında o iş bitti.

BAŞBAKAN ARKADAŞIM
4Başbakan Erdoğan gibi Rizeli’siniz. Kendisiyle tanışıklığınız var mı?

M.E.E.: İmam Hatip Lisesi’nde Recep Tayyip Erdoğan ile ortaokula kadar birlikte okuduk. Ortaokulda okulu bıraktım ve ticaret hayatına atıldım. 40 yıllık arkadaşım. Daha sık görüşürdük ama Başbakan olduktan sonra yılda birkaç defa görüşür olduk. Ancak kendi işim için kapısını hiç çalmadım.

UNAKITAN’IN EVİNİ BİLMEM
4İhalenin yürürlüğe girmesi için Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’an onay bekliyorsunuz. Oğlunun iş yeri hemen karşınızda, Bakan’ın evi ise 10 dakikalık yürüme mesafesinde. Bir nevi komşunuzdan onay bekliyorsunuz. Hatta şu anda yapımı devam eden bakanın villalarını da sizin yaptığınız iddia ediliyor.

Kemal Unakıtan’ın evi aşağıdaymış ama nerede olduğunu bilmem. Eviyle hiç alakam olmadı. Villalarını ise benim yaptığım iddiası kesinlikle yalan. Villaları yapan işçilere sorsunlar, beni bir kez bile görmüşler mi? Tamamen uydurma iddialar.

4İhaleye Ofer’le gizli ortak olarak girdiğiniz yönünde iddialar var.

Ofer ile hiçbir bağlantımız olmadı. Çünkü Galataport olayından sonra Ofer’in imajı çok zarar gördü. İmajı bozuk olduğu için kendisiyle çalışmak istemedik. Hem halk hem de bürokratlar arasında sempatik bir isim değil. Hatta rakibimiz Bogaziçi’nin Ofer ile bağı olduğunu duyduk. Yani ortak iş girişimimiz hiç olmadığı gibi ihale rakip olduk.

İşportayla başladı, dev projenin ortağı oldu
Başbakan’ın okul arkadaşı Mehmet Emin Erkan, İmam Hatip Lisesi’ni ortaokul bölümünde terkederek iş hayatına atıldı. İlk işi işportacılık olan Erkan, daha sonra kömür, maden ve inşaat sektörüne girdi. Kardeşleriyle birlikte Erkan İnşaat’ı kurdu. Saadet Partisi’nden siyasete atılarak İl Genel Meclis Üyesi olan Erkan, kendisini Milliyetçi Muhafazakar olarak tanımlıyor.

30 yıl devlette çalıştı para değil fikir verdi
Erkan’ın ortağı olan Koçhan Daışmanlık’ın isim babası Ömer Koçhan, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nde 1972 yılında işe başladı. İnşaat mühendisi olan Koçhan, 25 yıl süre ile aralıksız çalıştığı kurumda İnşaat Daire Başkanlığı’na kadar tırmandı. 1 Temmuz 1997‘de kendi isteğiyle emekliğe ayrılan Koçhan, 2002 yılında Erkan ile ortak oldu.

Koçhan: İhaleyi alamazsak, emekli olurum
4Ömer bey, bu projenin aslında sizin fikriniz olduğu söyleniyor. Bu doğru mu?

Ben bu projeye yıllarımı verdim. Geldiniz evimin yani home ofisimin fotoğrafını çektiniz. Projemize güveniyoruz.

4Proje nasıl doğdu?
Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nde (TDİ) çalıştım. İnşaat Daire Başkanlığı yaptım. O dönemlerde bu fikir ortaya çıktı. 30 yıllık birikimim var, son 5 yılımı da bu projeye verdim. Projem ise Mehmet Emin Erkan ve Erman Ilıcak liderliğinde hayat bulacak.

4Bakanın oğlu ile aynı sitede oturuyorsunuz. Ortağınız Başbakan’ın okul arkadaşı. Bu bağlantılara bakıldığında bürokrasi sorunu yaşar mısınız? Yoksa ön izin için yatırdığınız 6.5 milyon YTL yanabilir mi?

Bu ihtimal tabii ki var. Bakın biz denize bir taş attık. Gerçekten çok büyük zorluklarla karşılaşacağız. Çünkü bürokraside görev aldım, masanın karşısına oturdum, Bizi nelerin beklediğini gayet iyi biliyorum. Zaten bu proje bittikten sonra başka bir proje yapmayacağım. Bu benim jübilem olacak. Eğer olmazsa da home ofis olarak yazdığınız evime geri döneceğim ve emeklilik hayatımı yaşacağım. Ayrıca bu tip komşulukmuş, arkadaşlıkmış gibi konuların tartışılması çok yanlış. Çünkü bu proje Türkiye’ye damgasını vuracak.

En büyük turizm yatırımı olacak
İSTANBUL Zeytinburnu-Kazlıçeşme arasına yapılacak mega yat limanı projesi tamamlandığında dev kuruvaziyer gemilere de hizmet verecek. Projede yat limanı dışında alışveriş merkezleri, ofis binaları ve oteller de yer alacak. Bunun için mevcut dolgu alanına 300 bin metrekarenin üzerinde ek yapılacak. Başlangıç yatırımı 1.5 milyar dolar olan projenin 3 milyar dolara malolması bekleniyor.

Karadenizli ortağa ihtiyacımız vardı

3 milyar dolar yatırımla gerçekleşecek Zeytinburnu Yat limanı projesinin finansmanını Rönesans İnşaat karşılayacak

Çünkü Koçhan Danışmanlık şirketinin bu finansmanı karşılayacak gücü yok. Türkiye’de üçüncü, dünyada ise 86’ncı büyük inşaat şirketi olan Rönesans İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, VATAN’ın sorularını yanıtladı.

* Siz ne zaman tanıştınız Koçhan’la, nasıl ortaklık kurdunuz?
3.5 yıl önce tanıştık. O zaman sadece Ömer Koçhan vardı. Mehmet Emin Bey 2 yıl önce katıldı.

* Ortaklarınızın Başbakan Erdoğan ve Maliye Bakanı Unakıtan’la olan ilişki ve yakınlıklarını biliyor musunuz?
Abdullah beyle ilgili kısmını bilmiyorum. Ama Saadet Partisi görevlisi olduğunu biliyorum. İş hayatında aldığı her işi başarıyla tamamlamış biri.

* Ancak aldığı bazı işler ihaleler iptal edilmiş efendim...
Devletle ilgili olan kısmını bilmiyorum. Ama özel sektörde yaptığı işleri kastediyorum. Karadenizli. Karadenizli olması itibariyle çevresi gerçekten çok iyi. Bizim böyle bir ortağa ihtiyacımız vardı. Bizim merkezimiz Ankara olması nedeniyle İstanbul’da devam etmekte olan işlemiz var. İstanbul’u çok iyi bilmemizi gerektirecek projeler bunlar. Mehmet Emin Bey, bu anlamda bizim o eksiğimizi tamamlıyor. İstanbul’u çok iyi bilen bir işadamı.

* Karadenizli Başbakan’a da yakın...
Evet Başbakan’ın arkadaşı olduğunu biliyorum. Ama sık görüştüklerini sanmıyorum. Ayrıca bu proje için Abdullah Unakıtan’ın herhangi bir önemi olduğunu düşünmüyorum.

* İhaleye Maliye Bakanlığı bakıyor...
Ama ilişkilerine bakmak lazım. Herkesin ticari ilişkileri olabilir.

* Yani Başbakan’la yakın, Bakan Unakıtan’ın oğlunun müteahhidi vb... Bu kadar tesadüf tuhaf değil mi sizce?
Zeytinburnu projesinde devletin bize verdiği ordaki manzara. Bizim 1.5 milyar dolar yatırım yapmamız gerekiyor. Üstelik bu proje Türkiye’de herkese gitmiştir.

* Bu projede liman işletmecisi olarak Ofer yer alacak mı?
Mevcut proje tamamlandığında 6 kruvazier gemi yanaşabiliyor. Özellikle kruvazier turizm de uzmanlaşmış olan şirketler var. Bu firmaları çağıracağız. Limanı planlarken de onların istekleri doğrultusunda inşa edeceğiz. Ofer’i de çağıracağız. Dünyadaki 2. en büyük kruvazie gemi işletmecisi firma Ofer.

* Siz finansman sağlıyorsunuz, Ömer bey zaten projenin sahibi. Peki bu ortaklıkta Mehmet Erkan’ın fonksiyonu ne?
Mehmet Emin Erkan, zamanında Koçhan’dan hisse satın alarak şirketin ortağı olmuş ve Koçhan’ın bu güne kadar gelmesi için gerekli herşeyi Mehmet Emin Erkan sağlamış. Yoksa Ömer bey kendi imkanlarıyla böyle bir projenin kağıda bastırılmasını bile yapamazmış. Mehmet Emin bey bu projeye sponsor olmuş. zaten o şirkette hakim ortak Mehmet Emin beydir.

İnşaatta Türkiye’nin üçüncü büyüğü
1967 doğdu, Ankara Koleji, ODTÜ İnşaatı bitirdi ve Viyana Üniversitesinden MBA derecesi ile mezun oldu. Enka İnşaat’ın Libya ve Rusya şantiyelerinde görev aldı. 1993 yılında Rusya’da Rönesans İnşaat şirketini kurdu. 1993’te 5 çalışanı ile başlayan Rönesans İnşaat 10.000’in üzerinde çalışanı toplamda değeri 2 milyar USD’yi aşan 400 projeyi tamamlayarak Türkiye’nin ve Rusya’nın en büyük inşaat şirketlerinden biri haline geldi.

Haberin Devamı