Gazete Vatan Logo

Dev holdingler 2011’de yatırımda gaza basacak

Türkiye’nin en büyük holdingleri, bu yıl yatırımlara hız verecek

2010 yılında krizin olumsuz etkisini tamamen silen Türkiye’nin en büyük holdingleri, bu yıl yatırımlara hız verecek. Zorlu Holding, 1.2 milyar dolarlık yatırım planlarken, Anadolu Grubu’nun ayırdığı yatırım bütçesi 800 milyon dolar. Borusan Holding, 400 milyon dolarlık yatırımın yarısını enerjiye harcayacak. Boyner Holding yurtdışı yatırımlarını hızlandırmayı hedefliyor

Yaşanan global krizi bazı ülkeler ile birçok uluslararası şirket ağır hasarla atlatırken, Türkiye’de holdingler bu yıl da yatırımlarına devam edecek. Elektronik-beyaz eşya, tekstil, enerji, gayrimenkul ve son olarak madencilik alanlarında yatırımlara ağırlık veren Zorlu Grubu, geçtiğimiz yıllarda başlayan ve devam eden yatırımlarına öncelik verecek. Grup, 2011 yılı için yaklaşık 1.2 milyar dolarlık bir yatırım harcaması öngörüyor.

Zorlu Grubu’nun yatırımlarının önemli kısmını enerji yatırımları oluştururken, bu yıl Vestel’de de iyileştirme ve yeni ürün yatırımları kapsamında 100 milyon dolar tutarında yatırım planlanıyor.

Gayrimenkul alanında yapacakları projelerin toplam yatırım tutarı yaklaşık 4 milyar doları bulacak olan Zorlu Grubu, Manisa Gördes’te 700 milyon liralık nikel madeni rafinerisi kuracak. Bu rafinerinin 2015 yılında tamamlanması öngörülüyor. Yurtdışı yatırımlarını da ağırlıklı olarak enerji sektörünün oluşturduğu Zorlu Grubu’nun bu yıl Rusya, İsrail ve Pakistan’daki santral yatırımlarının büyüklüğü yaklaşık 2 milyar doları buluyor.

ANADOLU GRUBU ENERJİ SEKTÖRÜNE GÖZ DİKTİ

Hem Türkiye hem de yurtdışında Coca-Cola ve Efes Pilsen yatırımlarıyla ön plana çıkan Anadolu Grubu’nun, 2011 yılında gerçekleştirmeyi planladığı yatırımların toplam tutarı yaklaşık 800 milyon lira. Anadolu Grubu’nun bu yıl içinde hedeflediği yatırımları, ağırlıklı olarak bira ve meşrubat sektöründe yapılacak teknik ve lojistik altyapı yenileme yatırımları ile satış/pazarlama yatırımları oluştururken, bu yatırımların dışında devam eden santral projeleri ile enerji sektörüne de önemli miktarda yatırım yapılacak.

Grubun planladığı yatırımların yaklaşık yüzde 30’u sıfırdan yatırımlardan, yüzde 60’ı yenileme ve altyapı yatırımlarından, yüzde 10’u satış ve pazarlama yatırımlarından oluşuyor. Anadolu Grubu, 2011 yılı yatırımlarının yaklaşık yarısını yurtdışına ayırdı. Bu yıl ağırlıklı olarak yenileme ve altyapı yatırımları ile sıfırdan yatırımlara kaynak ayırmayı hedefleyen Anadolu Grubu, Ar-Ge ve çevre yatırımlarına toplam 5 milyon lira düzeyinde kaynak ayırdı.

Boyner yurtdışında büyümek  İSTİYOR

Temellerini Altınyıldız markasıyla atan ve bünyesinde Boyner, Beymen gibi arkaları bulunduran Boyner Holding de bu yıl için 63.5 milyon liralık yatırım gerçekleştirmeyi planlıyor.

Yatırımların ağırlığını ana iş kolları olan perakendenin oluşturacağı Boyner Holding, perakendenin yanı sıra üretim (tekstil, konfeksiyon) ve e-ticaret sektörlerinde de yatırım gerçekleştirecek.

2011 yılındaki yatırımlarının yüzde 84’ünü yeni, kalan yüzde 16’lık bölümü yenileme ve altyapı yatırımları olarak ayıran Holding, yurtdışında mağaza planları yaparken, Türkiye’deki gelişmeyi yurt dışında büyüme adına yavaşlatmayacak. Holding, bu yıl yurtdışına yönelik planları hızlandırmayı hedeflerken, 2011 yılında Ar-Ge’ye yaklaşık 5 milyon liralık bir bütçe ayırdı.

Borusan Holding’ten 400 milyon $’lık yatırım

Boru üretiminin yanı sıra distribütörlük, enerji, lojistik ve telekomünikasyon alanlarında faaliyetleri bulunan Borusan Holding, 2010’da hedeflerinin de ötesine geçerek ciroda yüzde 40 büyümeyle 3.4 milyar dolara ulaştı.

Borusan Holding Üst Yöneticisi Agah Uğur, bazı iş alanlarında yüzde 50-60 oranlarında büyüme elde ettiklerini belirterek, şu değerlendirmede bulundu: “2010 yılı bizim için 2008 büyüklüklerine geri döndüğümüz, sıçrama yaptığımız bir yıl oldu. 2010’da aynı zamanda 2011-2015 stratejik planlarımızı tamamladık. Yine çok iddialı hedeflerin söz konusu olduğu bir 5 yıllık dönem bizi bekliyor olacak. Bu yeni dönemin ilk yılı olan 2011’de, 2010’a kıyasla tabii ki göreceli daha düşük olmakla birlikte yine de önemli oranda bir büyüme hedefliyoruz. Gerek bu büyümeyi desteklemek, gerekse 2015 hedeflerimize hazırlık yapmak adına 2011’de kendi tarihimizdeki en yüksek yatırım seviyelerinden birini gerçekleştireceğimizi söyleyebilirim. Şu anda yürütmekte olduğumuz 400 milyon dolarlık bir yatırım planımız var.”

Bu yıl için öngördükleri toplam 400 milyon dolarlık yatırımın yarısını enerji alanında harcamayı planladıklarını, ancak çevreye karşı olan “duyarlılıkları ve seçicilikleri” nedeniyle dikkatli ilerledikleri için bu yatırımları arzuladıkları hızda gerçekleştiremediklerini ifade eden Uğur, yine de enerji yatırımlarının yatırım programlarının önemli bir bölümünü oluşturduğunu vurguladı.

Agah Uğur, 400 milyon dolarlık yatırım bütçesinin sadece 50 milyon dolar civarındaki kısmının yenileme ve regüler yatırımlardan oluştuğunu, geri kalanın tamamen büyüme ve verimlilik artışına yönelik sıfırdan yatırımlar olacağını belirtti.

Haberin Devamı