Gazete Vatan Logo

Depremde güvenli semtler! İstanbul'un deprem haritası!

Son günlerde art arda meydana gelen depremler, vatandaşta panik yarattı. Milyonlarca kişi, oturdukları yerin depreme güvenli olup olmadığını araştırmaya başladı. Peki, İstanbul’da depremde güvenli semtler nerede? İstanbul’da depremde en az etkilenecek ilçeler neresi? İstanbul’da en riskli bölgeler nerede yer alıyor? Detaylar haberimizde.

Depremde güvenli semtler! İstanbul'un deprem haritası!

İstanbul’da yaşanan son deprem, tüm ilçelerde şiddetli bir şekilde hissedilince, Tükiye’nin deprem haritası da merak edilmeye başlandı. 17 Ağustos 1999 depremi hala hafızalardaki yerini korurken, İstanbullular son depremle, İstanbul’un depreme hazır olup olmadığını araştırıyor. En son 1996 yılında hazırlanan Türkiye’nin deprem haritası güncellenerek 1 Ocak'ta yürürlüğe girdi. AFAD koordinasyonunda ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversitelerive Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile birlikte hazırlanan yeni haritayla, risk değerlendirmesi yapıldı. İstanbul’da depremde güvenli semtler neresi? İstanbul’un en güvenli semtleri, İstanbul’da deprem riski olan ilçeler nerede?

İstanbul’da deprem riski olan ilçeler

İstanbul’da deprem riski olan ilçeler orta ve yüksek derece olarak 2’ye ayrılıyor:

Orta Deprem Riski Taşıyan Semtler

Beşiktaş, Ortaköy Dereboyu, İstinye çukuru, Tarabya çukuru, Üsküdar çukuru, Beylerbeyi çukuru, Küçüksu çukuru, Paşabahçe-Beykoz çukuru, Çayırbaşı çukuru, Karaköy, Tophane, Salıpazarı, Ortaköy (dolgu olan kesimleri), Eyüp, Alibeyköy, Sütlüce, Balat, Kasımpaşa ve Güngören'in sahil kesimi, Kadıköy (Kurbağalıdere), Moda (denize bakan kısmı), Küçükyalı, Kartal (Rahmanlar bölümü), Tuzla (dere kısmı), Dilovası, Eminönü (Cankurtaran, Şehzadebaşı, Fatih, Çarşamba, Edirnekapı'nın güneyinde kalan kısım), Topkapı, Bakırköy, Bahçelievler, Merter, Şirinevler (bir kısmı), Halkalı, Nakkaşdere, Esenkent, Ömerli, Büyükçekmece, Tepecik (Tepecik, Akören ve Pomak'ın güney kısmı), Selimpaşa, Silivri, Çanta, Gümüşyaka, Kavaklı, Yakuplu, Esenyurt, Avcılar, Ambarlı, Firuzköy, Küçükçekmece, Florya, Yeşilköy, Ataköy ve Zeytinburnu.

Haberin Devamı

Yüksek Deprem Riski Taşıyan Semtler

Zeytinburnu Ayamama Deresi, Ataköy'ün bulunduğu kesimler, Florya (batısındaki heyelan alanları) Küçükçekmece kıyıları, Küçükçekmece Gölü'nün doğusundaki Nakkaşdere alüvyonları, Azaplı yöresi (Altınşehir'in alçak kesimleri), Ispartakule (Alibey Yarımadası'nın batı kısımları), Kanarya (Firuzköy kıyıları), Esenkent, Avcılar (Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi'ne bakan kıyıları), Ambarlı ve Haramidere...

Haberin Devamı

İstanbul’un en güvenli semtleri

Darıca, Dolayoba, Pendik, Kartal, Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye, Beykoz, Çengelköy, Polonezköy, Şile, Haydarpaşa, Altıyol, Bahariye, Kızıltoprak, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Kozyatağı, Altunizade, İçerenköy, Bağdat Caddesi, Fenerbahçe, Söğütlüçeşme (Kurbağalıdere dışında kalan kısımları), Moda (denize bakmayan kısımları), Acıbadem, Koşuyolu, Adalar, Eminönü, Rumelihisarı, Arnavutköy, Etiler, Beşiktaş, Maçka, Nişantaşı, Şişli, Taksim, Kağıthane, Gaziosmanpaşa, Levent, Maslak, İstinye, Tarabya, Sarıyer, Karaköy (rıhtım dışında kalan kısım), Gültepe, Emirgan, Bağcılar, Haraççı ve Taşocağı. İstanbul'un depreme dayanıklı semtleri arasında Şile ise en dayanaklı yer çıktı.

Türkiye 2019 deprem haritası E-Devlet sitesinde

Yeni Deprem Tehlike Haritası'nın etkilerine ilişkin açıklamalarda bulunanan Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özmeni haritanın dünya ve Türkiye'deki gelişmelere paralel olarak 23 yıl aradan sonra yeniden düzenlendiğini ifade edereki, yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle bazı illerin deprem tehlikesi değerinin düştüğü, bazı illerin yükseldiğini bir kısmının ise aynı kaldığını belirtti. Ayrıca deprem haritasına e-devlet üzerinden ulaşılacağının da altı çizildi.

Haberin Devamı

Depremde güvenli semtler ve riskli semtler nasıl öğrenilir?

E-devlet sitesine girerek arama kutuna ''deprem haritası'' yazın, linke tıkladıktan sonra sizi sayfaya yönlendirecek. Yönlendirilen sayfada çıkan bilgileri doldurduktan sonra, söz konusu deprem haritasına ulaşabilirsiniz.

Artçı sarsıntıları devam eden depremle birlikte eski evlere olan güven azaldı. İlan sayfalarındaki depreme dayanıklı olduğu belirtilen evler çoğaldı.

Depreme dayanıklı evlerin fiyatları

İstanbul’da depreme dayanıklı evlerin fiyatları:


Ataşehir, 295 bin lira-790 bin lira

Avcılar, 269 bin lira – 520 bin lira

Bağcılar, 235 bin lira – 500 bin lira

Bahçelievler, 225 bin lira – 780 bin lira

Haberin Devamı

Bakırköy, 330 bin lira – 2.3 milyon lira

Başakşehir, 310 bin lira – 510 bin lira

Beylikdüzü, 179 bin lira – 1.3 milyon lira

Büyükçekmece, 365 bin lira – 825 bin lira

Çekmeköy, 219 bin lira – 372 bin lira

Esenyurt, 187 bin lira – 285 bin lira

Fatih, 465 bin lira – 650 bin lira

Gaziosmanpaşa, 295 bin lira – 325 bin lira