Gazete Vatan Logo

Denklem bugün çözülecek

Meclis ilk iki turda başkanını seçemedi

Denklem bugün çözülecek

TBMM Başkanlık yarışının ilk iki turunda beklendiği üzere 367 oyu tek başına alan aday olmadı. Meclis’te bugün devam edilecek ikinci ve üçüncü oylamada partiler arasında işbirliği ve taktik savaşları etkili olacak.

TBMM Başkanlık seçimlerinin ilk turunda, sürpriz olmadı. Meclis’te temsil edilen dört partinin dört adayının hiçbiri, ilk turda TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan 367 oya ulaşamadı.
Fireler CHP’den
İlk tur sonuçları ortaya şöyle bir tablo çıkardı: TBMM’de 258 sandalyesi olan AK Parti’de iki vekil zaten mazeretliydi. AK Parti adayı İsmet Yılmaz’a 256 oy çıktı, yani fire verilmedi. CHP’nin toplam 132 sandalyesi var. Milletvekili Cemal Okan Yüksel geç kaldığı için, aynı zamanda aday olan Deniz Baykal da oturumu yönettiği için oy kullanmadı. Geriye 130 vekil kalıyordu. Ancak CHP’nin adayı Deniz Baykal ilk turda 125 oy aldı. Yani CHP ilk turda 5 fire vermiş oldu.
HDP’ye 2, MHP’ye 1
MHP’nin Meclis’te 80 sandalyesi var. MHP’li tüm milletvekilleri tam kadro oylamada hazır bulundu. İlk turda partinin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu 81 oy aldı. Meclis’te 80 sandalyesi olan HDP’nin adayı Mehmet Mir Dengir Fırat da 81 oy aldı. HDP’li Figen Yüksekdağ’ın oylamaya katılmadığı hesaplandığında HDP’ye 2 oy gittiği anlaşıldı.
2. turda geri döndü
İkinci turda da AK Parti’nin adayı İsmet Yılmaz aynı oyu alırken diğer üç adayın oylarında birkaç oyluk değişimler oldu. HDP adayı Fırat’ın ilk turda 81 olan oyu ikinci turda 80’e düştü. Yine Yüksekdağ’ın oylamaya katılmadığı dikkate alındığında, ilk turda fazladan 2 oy alan HDP, başka bir partiden sadece 1 oy almış oldu. MHP’nin adayı İhsanoğlu da ilk turda 81 oy almıştı. İkinci turda bu oy geri gitti ve İhsanoğlu’nun oyu 80’e düştü. CHP’nin adayı Baykal ilk turda 125 almıştı. İkinci turda 128 oy aldı. Oylardan birinin ilk tura yetişemeyen vekil Cemal Okan Yüksel’e ait olduğu belirtiliyor. Baykal’ın artan diğer 2 oyunun HDP ve MHP’ye iki oy olduğu yorumları yapıldı.
Son iki tur heyecanı
TBMM Genel Kurulu, 26. başkanını belirlemek için bugün bir kez daha toplanacak. Bugün yapılacak üçüncü turda gerekli olan oy sayısı 276. Ancak yine bu sayıya tek başına ulaşacak parti yok. Dolayısıyla ya partiler birbirlerine oy verecek ya da son tura kalacak. Üçüncü ve son turda en fazla oyu alan iki aday yarışacak.
Meclis’te satranç zamanı
Bugün yapılacak son iki oylamada partilerin nasıl hareket edeceği, kimin adayını destekleyeceği kamuoyunun seçimden sonra konuştuğu konular arasındaydı. Dört parti de bugüne kadar adaylarını sonuna kadar destekleyeceklerini söyledi. Ancak yeni Meclis aritmetiği işbirliğini gündeme getiriyor. Son tura Baykal ve Yılmaz kalırsa, HDP CHP’nin adayını destekleyeceği belirtiliyor.
Taktik oy vermeyiz!
Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu dün Meclis’te tokalaştı. CHP lideri 5 fire için ‘Ben de farkındayım’ dedi. Davutoğlu, üçüncü turda 60 Ak Partili’nin HDP’ye taktik oy vereceği iddiasını yalanladı: Pazarlık için aday göstermedik. Son turun son saniyesine kadar destekleyeceğiz.
HDP varsa yokuz!
MHP lideri Bahçeli oylamadan sonra “Eğer yarın (bugün) HDP, Baykal’a desteğini açıklarsa, biz Baykal’a oy vermeyiz” dedi. Bu durumdaysa Yılmaz’ın başkan seçilmesi kesin gibi. Bahçeli daha önce ‘Erdoğan’ın adayına oy vermeyiz’ demişti.
‘Yer değiştirsin’
Demirtaş “Başkanlık parti olarak yer değiştirmelidir. Partiler uzlaşmaya gidebilirler ve AK Parti anlayış gösterebilir. Uzlaşma sağlanacak kişi Dengir Bey olabilir. Adayımızın arkasındayız” dedi.
Notlar... Notlar...
- Birleşim daha önce yemin etmeyen milletvekillerinin yemin töreni ile başladı.
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Genel Kurul’a gelen ilk lider oldu.
- Gizli yapılan oylamanın ilk turuna 545, ikinci turuna 546 vekil katıldı
- Oy kullanmayanlardan biri TBMM Geçici Başkan Vekili olan CHP’nin Meclis Başkan adayı Deniz Baykal’dı.
- HDP’den eş başkan Figen Yüksekdağ oylamaya katılmadı.
- Ak Parti’den Mustafa Yel ve Ekrem Erdem mazeretli olarak oturuma gelmedi.
- CHP’den milletvekili Cemal Okan Yüksel ilk tura geç kalınca oyunu ikinci turda kullandı.
- İlk turda iki oy boş çıktı.

Haberin Devamı