Gazete Vatan Logo

Denizlerin idam edildiği gün toprağa verilecek

68 kuşağının ünlü devrimci liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın efsanevi avukatı Halit Çelenk vefat etti. Çelenk’in ölümü üç gencin idam yıldönümüne denk geldi. Cenaze töreni, bugünkü anma töreniyle birleştirilecek

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarını engellemek için son dakikaya kadar mücadele eden avukat Halit Çelenk dün öğle saatlerinde Ankara’daki evinde hayata gözlerini yumdu.

Kanser tedavisi gören 89 yaşındaki Çelenk, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarının yıldönümü olan 6 Mayıs’ta (bugün) toprağa verilecek.

Halit Çelenk’in cenaze töreni bugün Denizlerin mezarı başında yapılacak anma ile birleştirilecek. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan 6 Mayıs 1972’de idam edilmişlerdi.

TİP’in yöneticilerindendi

Kamuoyunda daha çok “Deniz’lerin Avukatı” olarak tanınan Halit Çelenk, 1922 yılında Antakya’da doğdu. İlkokulu Mektebi Sultani’de okudu, Lise öğrenimini ise Fransız mandası altında olan doğduğu kentte yaptı. 1940 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi’nde öğrenimini yapmakta iken sınıf arkadaşı Şekibe Sayar’la evlendi.

Yaklaşık on yıl Samsun’da ceza avukatlığı yaptıktan sonra 1960’da Ankara’ya yerleşti ve 1962’de eşiyle birlikte Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu. Halit Çelenk, TİP Ankara Sekreterliği ve Genel Yönetim üyeliği, Şekibe Çelenk ise Merkez Haysiyet Divanı’nda üye olarak görev yaptılar.

1963 ve 1965 yıllarında, sırasıyla, İlerici Avukatlar Derneği ve Devrimci Avukatlar Derneği kurucuları ve yöneticileri arasında bulunan Çelenk, 1976 yılında yüze yakın meslektaşıyla birlikte Çağdaş Avukatlar Derneği’ni kurdu. 1968 yılında Türk Hukuk Kurumu yönetim üyeliğine seçilen Çelenk 22 yıl süreyle bu kurumun ikinci başkanlığını yaptı.

Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın ve TÖB-DER’in hukuku danışmanlığını da yapan Halit Çelenk, İHD’nin de kurucuları arasındaydı. 12 Mart darbesi i sonrasında THKO davasında Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan ile arkadaşlarının avukatlığını üstlenen Halit Çelenk, Avukat Mükerrem Erdoğan ile birlikte idam gecesi Deniz Gezmiş’lerin yanında oldu.

Ünlü isimlerin avukatı

Çelenk, Devlet Güvenlik Mahkemeleri, TCK’nın 141 ve 142.maddelerinin kaldırılması başta olmak üzere, yargının demokratikleşmesi alanında çaba gösterdi. Çelenk, Deniz Gezmiş’lerin yanısıra, Mahir Çayan, Kemal Türkler, Aziz Nesin, İlhan Selçuk, Dr. Erdal Atabek, Vedat Türkali, Mihri Belli, Uğur Mumcu, Mümtaz Soysal, Adalet Ağaoğlu, Sadun Aren, Fakir Baykurt’un da aralarında bulunduğu önemli isimlerin avukatlığını üstlendi.

Haberin Devamı