Gazete Vatan Logo

Denizde ilk test

Beyaz Fırtına 2018 tatbikatında önümüzdeki yıl hayata geçirilmesi planlanan Milli DUİR Teşkilatı’nın işlerliği test edildi

Denizde ilk test

Ege’de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın yanı sıra Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın da katıldığı tatbikatta bu yıl kurulma aşamasında olan Milli DUİR (Deniz Ulaştırması İçin İşbirliği ve Rehberlik) Teşkilatı’nın da harekat planları denendi. VATAN, ticaret gemisi kaptanlarının kasalarında saklı olan ve savaş durumunda harekat planlarının yazılı olduğu Kaptan Kitabı uygulamasına güvenlik nedeniyle son verildiğini daha önce duyurmuştu.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Nisan 2017’de başlattığı program çerçevesinde İçişleri Bakanlığı’da Eylül 2017’de, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile koordinasyonun sağlanması konusunda düğmeye bastı. Kurulacak olan Milli DUİR Teşkilatı’nın milli imkanları kullanarak olası kriz ve harp durumlarında Türk ticaret filolarına rehberlik etmesi, deniz ulaştırmasının emniyet ve güvenliğinin sağlanması konusundaki planları hazırlandı. Beyaz Fırtına 2018 tatbikatında ilk kez planların uygulaması Sahil Gözetleme Radar Sistemi (SGRS)üzerinden gerçekleştirildi.

DUİR nedir?

Deniz Ulaştırması için İşbirliği Rehberlik, NATO’nun askeri ve ticari denizcilik çıkarları arasındaki karşılıklı müdahaleleri azaltmak için denizdeki emniyet ve güvenliği artırmak amacıyla geliştirdiği bir konsept. Ege ve Akdeniz e kıyısı olan ülkeler tarafından da icra edilen DUİR planlamaları Türkiye’de de hemen her yıl deniz tatbikatlarında yabancı ve yerli ticaret gemileriyle ortaklaşa icra ediliyor.

Haberin Devamı

Kimse yanlış hesap yapmasın
Komutanlar Ege’de gövde gösterisi yaptı. G.Kurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ‘Akdeniz’de, Ege’de bize düşecek bir görev olursa gözümüzü kırpmadan yerine getiririz. Bu konuda hiç kimsenin yanlış hesap yapmaması lazım’ dedi
Org. Hulusi Akar, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Doğu Akdeniz ve Ege sularında icra edilen Beyaz Fırtına Tatbikatı’na katılan unsurları denetledi. Denetlemeleri kapsamında Antalya’ya giden Orgeneral Akar ve beraberindeki komutanlar, buradan helikopterlerle tatbikatın sancak gemisi TCG Gaziantep’e gitti. Komutanları taşıyan Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı helikopterler Doğu Akdeniz’de seyir halindeki fırkateyne indi. Akar’ın gelişinin ardından Genelkurmay Başkanlığı forsu gemiye toka edildi. Akar ve beraberindeki komutanları geminin güvertesinde Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu karşıladı. Denizci üniforması giyen Orgeneral Akar, TCG Giresun ve TCG Meltem gemileri arasında malzeme alışverişini gösteren posta çantası alma-verme eğitimini TCG Gaziantep fırkateyninden takip etti. Akar ve beraberindeki komutanlar daha sonra geminin savaş harekat merkezine geçti. Akar, buradan telekonferans yöntemiyle tatbikat unsurlarıyla görüştü, eğitim faaliyetlerine ilişkin talimatlarını iletti. Tatbikatları önemli fırsatlar olarak nitelendiren ve bunların iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Akar, “Farklı zamanlarda değişik krizlerle karşılaştığımızda görevlerimizi tam olarak yapabilmemiz için bu günleri çok iyi kullanmamız lazım” diye konuştu.
‘Hain darbe girişimi’
Akar, savaş harekat merkezindeki denetlemelerinin ardından gemi personeliyle bir araya geldi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nda söz konusu ziyareti gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Akar, “15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra, bu ihanetten sonra, birtakım sıkıntılar yaşandı ama biz güçlendik. FETÖ üyelerinden temizlendikçe güçlendiğimizi görüyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerinin tüm unsurları bundan önceki dönemden çok daha fazla görevleri çok daha büyük bir başarıyla, istekle, heyecanla yerine getirdi” diye konuştu.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin en önemli görevini “caydırıcılık” olarak nitelendiren Orgeneral Akar, “Ateş gücümüzle, manevra kabiliyetimizle, muhabere imkan ve kabiliyetlerimizle Türk Silahlı Kuvvetleri etkin ve caydırıcı bir güç olarak görev yapıyor” ifadesini kullandı.
365 gün devam
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin yanı sıra Suriye’nin kuzeyindeki bölgelerde de terör örgütlerine yönelik mücadelenin devam ettiğini hatırlatan Akar, şunları söyledi:
İdlib’de, Afrin’de, El Bab’da, Fırat’ın doğusunda çok değişik ilgi ve etki sahalarımızda faaliyetlerimiz sürüyor. Diğer taraftan Doğu Akdeniz’den başlayıp Ege’de, Karadeniz’de bir sürü faaliyet, soru ve sorun var. Bunların hepsinin takibi gerekiyor. Bunlar için her türlü tedbirin alınması gerekiyor. Türk Silahlı Kuvvetleri ülkemizi korumak ve kollamak, birliğimizi, bütünlüğümüzü sağlamak için milletimizin emrinde daima görevini sürdürüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri kendisine verilen görevi bundan önce olduğu gibi alnının akıyla yerine getirecektir. Teröristle mücadeleye kararlılıkla devam ediyoruz. En son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar bu mücadeleye devam edeceğiz.
Kahramanlık yaptı
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye’nin kuzeyindeki terör unsurlarına yönelik Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarının başarıyla gerçekleştirildiğini anımsatan Akar, “Afrin’de teröristlerden temizlenen bölgede çok ciddi sayıda el yapımı patlayıcı ve mayın var. Arkadaşlarımız bunların temizlenmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor” dedi.
Akar, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında güvenlik güçlerinin görevlerini büyük bir koordinasyon içinde başarıyla yaptığını belirterek, “Ayrıca Özgür Suriye Ordusu da orada çok büyük kahramanlıklar yaptı, çok büyük başarılar sağladı” diye konuştu.
Her birlikte çalışırız
Son dönemde Ege Denizi’nde gelişmelere de değinen Akar, şöyle devam etti: Samimiyetle söylüyoruz, biz iyi komşuluk ilişkileri içinde uluslararası hukuk kurallarına, ikili anlaşmalara, denizcilik kurallarına saygılı olarak faaliyetlerimizi yürütmek istiyoruz. Ancak şuna da her zaman inanıyoruz, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları olarak, ‘Ölürsem şehit kalırsam gazi’ anlayışıyla yola çıkmış insanlar olarak diyoruz ki, Biz Afrin’deki faaliyetleri de yürütürüz, Doğu’da, Güneydoğu’daki faaliyetleri de yürütürüz. Gerekirse başka alanlarda, Akdeniz’de, Ege’de bize düşecek bir görev olursa onu da vatanımız, milletimiz için gözümüzü kırpmadan yerine getiririz. Dolayısıyla bu konuda hiç kimsenin yanlış hesap yapmaması lazım. Esas olan iyi komşuluk ilişkileri, dostluk, insan haklarına saygıdır, uluslararası hukuka uymaktır. Bu konuda tezlerimizi uygun yerlerde, zamanlarda dile getiriyoruz. Diyalog ve iş birliği çalışmazsa tereddütsüz şekilde yetkilerimizi kullanacağımızı her zaman ifade ettik. Karadeniz’deki faaliyetleri de yakından takip ediyoruz. Oradaki dostluğun, iş birliğinin, barış ortamının, güvenliğin, istikrarın sürmesi için bunu oradaki sahildaş ülkelerle konuşuyoruz. Onlarla iş birliğimizi sürdürmeye çalışıyoruz.
Mehmetçikle gemide iftar
Konuşmasının ardından Akar, beraberindeki komutanlarla TCG Gaziantep fırkateyninin erbaş-er salonuna geçti. Orgeneral Akar, burada askerlerle bir süre sohbet etti. Gemiden yapılan “TCG Gaziantep için iftar vakti” anonsunun ardından yemek duası yapıldı. “Allahımıza hamdolsun milletimiz varolsun” ifadelerinin ardından askerlere “Afiyet olsun” diye seslenen Akar, askerlerle iftar yaptı.
Akar, iftar sonrasında askerlere sigara içip içmediklerini sordu. Bazı subay ve astsubayların sigara içtiklerini belirtmesi üzerine Akar, onlardan sigarayı bırakmalarını istedi.

Haberin Devamı