Gazete Vatan Logo

Denizbank’ı ben de satardım

Vatan’ın sorularını yanıtlayan Özyeğin, 2005-2006 yılında Türk bankaları için ödenen rakamların ‘balon’ olmadığını belirtti..

Finansbank’ı defter değerinin yaklaşık 5 katına NBG’ye satan Hüsnü Özyeğin, Sberbank’ın Denizbank’a defter değerinin 1.5 katı olduğu söylenen fiyat teklifi konusunda, “2005-2006’da oluşan rakamlar balon değildi. Türk bankaları kâr ediyor ve büyüyordu. Fakat Avrupa’daki kriz bankaları zor durumda bıraktı. Ben de Dexia’nın yerinde olsam Denizbank’ı satardım” dedi.

Finansbank’ı 2006 yılında rekor defter değerinin 5 katına Yunan NBG’ye satan ve 2010’da Millennium Bank’ı alarak Türk bankacılık sektörüne geri dönüş yapan Hüsnü Özyeğin, Denizbank’ın Sberbank’a satışı ile ilgili olarak çarpıcı açıklamalarda bulundu. Rusya’daki bankası Credit Europe Bank’ın kuruluşunun 15’inci yıldönümü için Moskova’da yapılan törende VATAN’ın sorularını yanıtlayan Özyeğin, 2005-2006 yılında Türk bankaları için ödenen rakamların ‘balon’ olmadığını belirtti.

Özyeğin, Sberbank CEO’su German Gref’in “Denizbank’ı ucuza alıyoruz” açıklamasının hatırlatılması üzerine şunları söyledi: “Çok sayıda Türk bankasının yabancılara satıldığı 2005-2006 döneminde ortaya çıkan rakamlar gerçekti, arkası doluydu. Nasdaq Borsası’ndaki Dot.com krizi gibi değildi. Dot.com krizinde kâr etmeyen şirketlerin değerleri hızla yükselmişti. Balon oluşmuştu. Ama bizim bankalarımız yüksek kârlılık oranlarına sahipti ve büyümeleri vardı. Bu durum hâlâ da böyle. Fakat gelinen noktada Avrupa’daki borç krizi çarpanların düşmesine neden oldu. Ancak bu Türk bankalarının kârlılıkları ile ilgili bir sorun olduğu anlamına gelmiyor.”

Sberbank CEO’su German Gref geçen hafta, “Bankacılık hisseleri pahalı değil ayrıca piyasalarda türbülans olmasaydı Dexia Denizbank’ı asla satmazdı veya çok daha yüksek fiyata satışa çıkarırdı” demişti.

Talip sayısı azaldı

Finansbank’ı rekor çarpanla NBG’ye satan Özyeğin, talipli sayısının da bankaların değerini etkilediğinin altını çizdi. Satış sürecinde Finansbank’a 6 yabancı bankanın talip olduğunu vurgulayan Özyeğin, “O dönemlerde bir başka Türk bankasına 12 banka talip olmuştu. Ancak bugün Avrupa’daki bankaların durumu, satışa çıkarılan Türk bankalarına ilginin azalmasına neden oluyor” dedi.

“Sberbank’ın Denizbank için defter değerinin 1.5 katı bir fiyat önerdiği konuşuluyor. Siz Finansbank’ı 5 çarpanla sattınız. Bugün Dexia’nın yerinde olsanız Denizbank’ı bu fiyata satar mıydınız?” sorusuna Özyeğin, “Evet. Ben de Dexia’nın yerinde olsam Denizbank’ı satardım” yanıtını verdi.

Fransa-Belçika ortaklığındaki Dexia yaşadığı sermaye açığını kapatmak için varlıkları arasında en kolay alıcı bulacağı iştiraki olan Denizbank’taki hisselerini satışa çıkarmıştı. Denizbank’ın satış vitrinine koyulmasının ardından Avrupa’dan sadece HSBC’nin talip olduğu basına yansımıştı. Ancak Sberbank’ın dışında en güçlü aday Qatar Natinal Bank’tı. Fakat Sberbank, Denizbank’ı satın almak için 24 Mayıs’ta münhasırlık anlaşması imzalamıştı. Denizbank’ın satışı ile ilgili olarak Sberbank ile Dexia arasındaki ön anlaşmanın 7-8 Haziran’da imzalanması bekleniyor.

Sberbank ile ilişkilerimiz kuvvetli

Hüsnü Özyeğin, Sberbank ile Rusya’da karşılıklı iş ilişkilerinin olduğunu ifade ederek, “Mesela Sberbank, Credit Europe Bank’ın tahvil ihracına aracılık etti. Sberbank ile görüşmeler olumlu sonuçlanırsa Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri oldukça artıracak. Sberbank’ın Türkiye’ye gelmesinin en çok bize faydalı olacağını düşünüyorum. Karşılıklı olarak çok işimiz var. Türkiye’de en çok tanıdıkları grup biziz. Sberbank’ın gelmesinin ardından bankanın Rus müşterilerinin Türkiye’de yatırım yapma arzusu da artar” dedi.

Haberin Devamı