Gazete Vatan Logo

Deniz Feneri dernekleri birbiriyle bağlantılı

Gerekçeli kararda yeni ayrıntılar...

Almanya’daki davanın gerekçeli kararında Euro 7 ile Kanal 7’nin, Deniz Feneri e.V ile Türk Deniz Feneri Derneği arasındaki bağlantı açıkça ortaya konuluyor.

Frankfurt Mahkemesi’nin Deniz Feneri e.V davası gerekçeli kararı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda yürütülen soruşturmaya dayanak olacak. Çünkü kararda “Deniz Feneri e.V’nin yapısı gereği Türk Deniz Feneri Derneği’nin, Euro 7’nin ise Kanal 7’nin sahibi olduğu Yeni Dünya Şirketinin bağımsız şubesi olarak kurulduğu” vurgulanıyor.

Gerekçeli kararda şöyle denildi:

Deniz Feneri Derneği e.V., yapısı gereği Türk Deniz Feneri Derneği’nin bağımsız şubesi ve Euro 7, Yeni Dünya şirketinin bağımsız şubesi sıfatıyla, Türk Kanal 7 isimli televizyon kanalının işletme ortaklığı olarak kurulmuştur. Alman derneğinin yahut Alman ortaklığın bu ek muhasebeleri, Türkiye’de Kanal 7 isimli televizyon kanalında yürütülen büyük muhasebenin birer unsurudur. Adı geçen ek muhasebe, Türkiye’de tutulan muhasebeye uygun olarak kurulmuştur veya oradaki mevzuata göre tutulmak zorundadır. Ek muhasebe için makbuzlar muhafaza edilmemektedir.

Türkiye’ye gönderildi

Bağış paralarıyla Türk Derneği’ne yapılan ayni ödemeler veya para ödemeleri vasıtasıyla gerçekten gerçekleştirilen yardım ödemeleri, çok düşük kapsamda Almanya’da hazırlanmış ve birlikte organize edilmiştir. Almanya’da buna uygun bir organizasyon yapısı mevcut değildir. Buradaki faaliyetler umumiyetle bağışların toplanması, nakit çekimler ve paraların kuryeler aracılığı ile Türkiye’ye gönderilmesi ile kısıtlıdır.

Ek muhasebede ise, nakit para çıkışlarının büyük bir kısmı Gürhan’ın devir hesabı adı verilen bir hesaba kaydedilmiştir. Nakit çekimle ilgili banka hesabının bu kaydı alacaklı, Gürhan devir hesabı da borçlu olarak kaydedilmiştir. Resmi muhasebede, 13 milyon 850 bin Euro tutarında bir kapsama sahip nakit çekimleri, para yardımı olarak kayda geçirilmiştir.

Kanal7 Int’te bağış kampanyası yapıldı

2001 yılına kadar, Almanya’da bulunan Deniz Feneri Derneği e.V. isimli dernekte bağışlar vasıtasıyla nispeten cüzi gelirler elde edilmiştir. Gürhan 2002 yılından itibaren, Kanal 7 Int. isimli televizyon kanalında ve diğer televizyon kanallarında, direkt Alman derneğinin Almanya’da veya komşu Avrupa devletlerinde bulunan (Hollanda, Fransa, Belçika, Avusturya) banka hesaplarına bağışlar yapılması konusunda çağrıda bulunan reklam blokları yayınlatmıştır. Zira o ülkelerde de Kanal 7 Int. isimli televizyon kanalının Türkçe lisanda yayınlanan programları izlenebilmektedir.

Yardım programları Türkiye’de çekildi

Televizyonun dışında broşürlerde ve gazetelerde de bağış çağrısı yapılmıştır. Bağış reklamlarında - Kanal 7 Int. isimli televizyon kanalı üzerinden yayınlanan programlarda - izleyicilere, yapılacak bağışların direkt ve yalnızca yardıma muhtaç insanlara ve sosyal projelere destek vermek amacıyla kullanılacağı iddia edilmiştir. Kanal 7 isimli televizyon kanalında yayınlanan bu programlar, bağış reklamı için merkezi araç haline gelmiştir. 2005 yılına kadar tüm programlar Türkiye’de üretilmiş ve orada üretilen programlar, Kanal 7 Int. isimli Alman kanalından yayınlanmıştır. 2005 yılından sonra, programlar veya programların bazı unsurları kısıtlı bir kapsamda Almanya’da üretilmeye başlanmıştır.

Ek muhasebe kontrol için tutuldu

Türkiye’deki muhasebeden, hakkında ayrıca soruşturma yürütülen Harun Kapuyoldaş sorumludur. itirafçı sanık Firdevsi Ermiş ek muhasebede yapacağı kayıtlar ile ilgili talimatı Gürhan ve Kapuyoldaş’dan almaktadır. Kapuyoldaş’ın Türkiye’deki üstleri Karahan ve Karaman’dır. Ek muhasebenin amacı, diğer amaçlarının yanı sıra, toplanan fakat yardım ödemeleri için kullanılmayan paralar üzerinde kontrolü muhafaza etmektir.

Haberin Devamı