Gazete Vatan Logo

Demir yumruk

Merkez Bankası, kurdaki oynaklığı önlemek için faizlerde keskin artışa gitti. Politika faizini 625 puan artırarak % 24’e yükseltti. Enflasyondaki riske dikkat çeken TCMB, ‘İlave sıkılaştırma yapabilirim’ mesajı verdi.

Demir yumruk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), merakla beklenen faiz kararıyla piyasalara demir yumruğunu gösterdi. TCMB, Eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yaptı ve politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faizini beklentilerin üzerinde 625 baz puan artırarak yüzde 17.75’ten yüzde 24’e yükseltti.

TCMB’nin faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, beklentiler 200 ile 700 puan arasında oldukça geniş bir bant aralığındaydı. TCMB ayrıca gecelik vadede gerçekleştirilen fonlamanın bugünden itibaren haftalık vadede yapılmasına başlanacağını bildirdi.

TCMB, fonlamanın tamamının haftalık vadede yapılması için 1 haftalık geçiş süreci öngörüldüğünü duyurdu. Bir süredir haftalık repo ihalesi açmayan TCMB, tüm fonlamasını gecelik borç verme faizi olan yüzde 19.25 seviyesinden yapıyordu. Faiz artırımı ortalama fonlama faizinde 475 baz puanlık yükseliş anlamına geliyor.

PPK kararında özellikle enflasyon riskine vurgu yapıldı. Açıklamada şu noktaların altı çizildi:

Haberin Devamı

Enflasyonda risk sürüyor

- Açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret ediyor. İç talepteki yavaşlama hızlanıyor.

- Yakın dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret ediyor. Döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekiyor.

İlave sıkılaştırma masada

- İç talep koşullarındaki zayıflamaya rağmen fiyatlama davranışlarında gözlenen bozulma enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaya devam ediyor.

- Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecek. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecek. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecek.

Haberin Devamı