Çirkin kral gerçekte kimdi?

Arabesk müziğinin efsane ismi Müslüm Gürses’in hayat hikayesini beyaz perdeye taşıyan “Müslüm” filmi geçen cuma vizyona girdi. Girmesiyle birlikte de sinema gündeminin tepesine oturmayı başardı. Ancak aynı tarihte izleyiciyle buluşan diğer filmler içinde öyle bir tanesi var ki, Müslüm’ün gölgesinde kalmayı asla hak etmiyor. Yılmaz Güney’in sanat anlayışı, dünya görüşü ve zorluklarla dolu hayatının anlatıldığı “Çirkin Kral Efsanesi” belgeselinden bahsediyorum.

2012 tarihli ilk uzun metrajlı kurmaca filmi “Güzelliğin On Par’ Etmez” ile 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde 6 ödüle layık görülen Hüseyin Tabak’ın yazıp yönettiği, aralarında dünyaca ünlü sinemacılar Costa Gavras ve Michael Haneke’nin de bulunduğu 47 kişiyle yapılan söyleşilerin yer aldığı belgesel tam 7 yıllık bir çalışmanın ürünü.

Çirkin kral gerçekte kimdi

Filmlerinin sonunda Yılmaz Güney’e teşekkür etmekten asla vazgeçmeyen ve usta ismin kendisinin sinema sevdasında büyük payı olduğunu her fırsatta dile getiren Hüseyin Tabak, projenin ilk yıllarında Yılmaz Güney’in 100’ü aşkın filmini izleyip, sanatçının yazdığı 12’den fazla kitabı okumanın yanı sıra efsane isimle ilgili yazılmış kitapları da göz ardı etmediği incelikli bir yol izlemiş. Sonrasında gerçekleştirdiği söyleşilerle birlikte tam 110 saatlik bir malzemeyi 2 saate indirip aynı zamanda da izleyiciye vermek isteneni tam manasıyla aktarmayı da başararak, bu anlamda da takdir edilesi bir emeğe imza atmış.

Haberin Devamı

Çirkin kral gerçekte kimdi

Kiarostami ve Gatlif belgeselde yok!

İlk olarak Güney’in 33. ölüm yıldönümünde Toronto’da izleyiciyle buluşan ve ardından dünyada başka festivallerde de gösterilen film, Güney’in sinemacılığının yanı sıra özel hayatına da ışık tutuyor. Nebahat Çehre ve Fatoş Güney, annesi, çocukları ve yakın dostları usta sanatçıyı iyiyisiyle kötüsüyle anlatıyor ki, bu da belgesele hoş bir doğallık katıyor. Tuncel Kurtiz, Tarık Akan, Halil Ergün, Ayşe Emel Mesci, Yılmaz Atadeniz, Canan Gerede gibi eski Cannes Film Festivali direktörü Gilles Jacob, Fransa’nın eski Kültür Bakanı Jack Lang belgeselde yer alan isimlerden sadece birkaçı. Aynı zamanda Tabak’ın görüştüğü fakat zaman kısıtlaması sebebiyle filmde hiç yer veremediği çok sayıda isim var. Açıkçası bu isimler arasında yer alan Abbas Kiarostami ve Tony Gatlif’in Çirkin Kral’la ilgili düşüncelerini merak etmiyor değilim... Belgeseli onlarca Yılmaz Güney filmi, Duvar filminin çekimiyle ilgili belgeselleri, arşivlerden çıkan söyleşilerle de destekleyen Hüseyin Tabak karmaşık bir kimliği yansıtan Yılmaz Güney’i artıları ve eksileriyle anlatabilmek gibi çok da kolay olmayan bir işin altından kalkarak ortaya izlenesi bir belgesel çıkarmış...

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR