Musikişinas filmler!

Türkiye’nin en büyük uluslararası sinema etkinliği İstanbul Film Festivali, bugün kapılarını sinemaseverlere açıyor. 6-17 Nisan tarihleri arasında 37. kez gerçekleşecek 198 uzun metrajlı ve 12 kısa filminden oluşan programa sahip festivalin müzik dolu filmleri “Musikişinas” bölümünde bakalım neler var...

KARŞINIZDA GRACE JONES

Grace Jones’un uzun bir aradan sonra müzik dünyasına döndüğü 2008 tarihli albümü Hurricane’in hazırlık süreci ve turnesinden görüntülere yer veren belgeselde, gizemli yıldızın Jamaika’da ailesiyle geçirdiği günlerden sahne arkasında yaşadıklarına kadar özel anlara da tanıklık ediyoruz. Yönetmen koltuğunda ise Slavoj Zizek ile yaptığı yaratıcı belgeselleriyle tanıdığımız Sophie Fiennes yer alıyor.

ERIC CLAPTON: PERDELERİN ARDINDA YAŞAM
LIlI Fini Zanuck’un yönettiği yapım efsanevi gitarist Eric Clapton’ın çocukluğundan itibaren hayatının her evresine ayrıntılı ve özenli bir bakış atan biyografik bir belgesel.
ÇENENİ KAPA VE PİYANO ÇAL
Film indie müzik dünyasının en nevi şahsına münhasır piyanistlerinden biri olan Grammy ödüllü besteci Chilly Gonzales’in müzikal yolculuğunun izlerini sürüyor. Doğduğu Kanada’dan itibaren Gonzales’in dünyası ayrıntılarıyla ele alınıyor.
ÜMMÜ GÜLSÜM’ÜN PEŞİNDE
İran asıllı ünlü sanatçı Shirin Neshat yönettiği yeni filminde Arap dünyasının efsanevi şarkıcısı, hayatı Ortadoğu’da kadın özgürlüğü adına adeta bir anıt belge olan Ümmü Gülsüm’ün hayatını film içinde film olarak tasarlanmış bir yapıyla anlatıyor. Neshat bu yıl, festivalin Sinemada İnsan Hakları yarışmasının jürisinde yer alıyor.
MARIA BY CALLAS: IN HER OWN WORDS
Dünyanın en ünlü sopranosu Maria Callas’ın ölümünden kırk yıl sonra, kendi yaşamını kendi sözleriyle anlatığı filmde, dünyanın dört bir yanındaki arşivler ve özel koleksiyonlardan toplanmış daha önce hiç gün yüzüne çıkmamış filmler, fotoğraflar, özel mektupların yer aldığı bir çalışmayla divanın hayatı beyazperdeye geliyor.
RADIOGRAM
1971’de geçen dönem filmende, komünist rejim altındaki Bulgaristan’da dini ifadeler ve batı kaynaklı müzik ulusal tehdit kabul edilmektedir. BBC, Deutsche Welle, Özgür Avrupa Radyosu yasaklıdır. Film Rock’n’roll delisi küçük oğluna yeni bir radyo almak için 100 kilometre yürüyerek en yakın şehre giden bir babanın hikâyesini anlatır.
SAĞLAM ŞARKI
İrlanda’nın önemli belgeselcilerinden Pat Collins’in yönettiği film İrlanda folk müziği sean-nós’un en ünlü, efsanevi temsilcisi Joe Heaney’nin ilginç hayatını ülkenin masalsı manzaraları ve müziğin büyüsüyle birleştiriyor. Heaney’nin taşradan çıkıp nasıl 60’lar İrlanda’sının en popüler sean-nós şarkıcılarından birine dönüştüğünün izini sürüyor.

GRİ DEĞİL, SİYAH: ANKARA ROCKS!

YönetmenliğiniUfuk Önen’in “Gri Değil, Siyah: Ankara Rocks!” Ankara’nın yeraltı müzik camiasını röportajlar, konser ve arşiv görüntüleriyle izleyiciye sunuyor. Gençlerin oluşturduğu Ankara alt kültürünü, Ankara’da yapılan ve yaşanılan rock müzik dünyasını, yani bir yaşam tarzını inceliyor.

RYUICHI SAKAMOTO: CODA

Dünyaprömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapan belgesel çağımızın en önemli sanatçılarından, kariyeri 40 yılı aşan, tekno-pop alanından Oscar ödüllü film müziklerine imza atmış Ryuichi Sakamoto’nun yaşam öyküsünü konu ediyor.

MAYA

Popyıldızı M.I.A. ya da sahne dışındaki adıyla Matangi ya da Maya’nın dokuz yaşında ailesiyle birlikte önce Hindistan’a oradan Londra’ya göç edip, belgesel yönetmenliği yapmak isterken sokak kültürü ve hip hop’tan esinlenip dünya çapında şarkıcı olarak ünlenişini konu ediyor. M.I.A.’in çoğunu kendi çektiği 22 yıllık videolar, özel, müzikal ve siyasi yaşamının bir portresini çiziyor.

DISTANT SKY - NICK CAVE & THE BAD SEEDS LIVE IN COPENHAGEN

Müziğinkaranlık prensi Nick Cave ile grubu The Bad Seeds’in canlı konser filmi Distant Sky, 12 Nisan’da İstanbul Film Festivali’nde, bütün dünyadaki sinemalarla aynı anda tek bir özel bir seansta gösterilecek.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR